top of page
  • Foto van schrijverStefan

Grand Theft Auto V: Next-Gen Upgrade - Review

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2022

Grand Theft Auto V is ondertussen al heel wat jaartjes onder ons en recent heeft het wéér een nieuwe release gekregen. Dit keer voor de huidige generatie consoles. Wie weet kunnen we over een aantal jaren wel een release op onze slimme koelkasten verwachten! In deze review gaan we het echter niet hebben over welke releases we nog kunnen verwachten voor GTA V, maar juist over of de nieuwe geüpgradede release het waard is.


Aangezien GTA V ondertussen alweer 8,5 jaar geleden voor het eerst is uitgebracht, ga ik binnen deze review niet in op de story mode. Deze is helaas met de nieuwe release niet verder uitgebreid. Het zal dit keer vooral betrekking hebben op de verbeterde graphics en andere nieuwe toevoegingen aan de game. Om deze reden zal de uiteindelijke score ook alleen betrekking hebben op de upgrade zelf en niet GTA V en GTA Online.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen met hetgeen waar eigenlijk iedereen op zit te wachten binnen deze review: de upgrades! De nieuwe release van GTA V is een geoptimaliseerde versie voor de next-gen consoles. Concreet houdt dit in dat Rockstar onder andere 4K/60fps belooft voor de Series X en een upscale naar 4K voor de Series S. Verder maakt de game dit keer ook gebruik van ray-tracing en zouden de laadtijden significant verbeterd zijn.


Als eerste hoef je je geen zorgen meer te maken dat je je moet bedenken wat je allemaal gaat doen tijdens de laadtijd van GTA online. De extreem lange laadtijden, althans zoals ik ze heb ervaren, zijn voorbij. Met de nieuwe next-gen release heb ik eigenlijk net genoeg tijd om nog even een slokje te drinken en daarna is de game eigenlijk al zo goed als geladen. Dit is ook meteen één van de grootste voordelen van de next-gen release.

Verder gaat het natuurlijk om de graphics en de verbeteringen hieraan. Als eerste heeft GTA V nu de optie om tussen een drietal verschillende graphic modes te kiezen, waarvan de laatste alleen beschikbaar is voor de Xbox Series X; fidelity (4k/30fps op de Series X en Upscaled 4K/30fps op de Series S, met ray-tracing), performance (upscaled 4k/60fps op de Series X en 1080p/60fps op de Series S, zonder ray-tracing) en performance RT (upscaled 4k met waar mogelijk 60fps en ray-tracing).


Zelf heb ik de game continu op fidelity gespeeld, want tja, zo haal je natuurlijk wel het meeste uit de upgrade. Naar mijn ervaring loopt de game in deze modus redelijk soepel. Verder leek het ook alsof er meer verkeer rondreed. Daarnaast leek het ook alsof er meer begroeiing langs de weg te vinden was. Ook weerseffecten leken een stuk beter gerendered te zijn.

Over de lichteffecten en dan met name de ray-tracing heb ik tamelijk gemengde gevoelens. Op kleine objecten werkt ray-tracing prima. Zo zie ik bijvoorbeeld de reflectie van mijn eigen koplampen in de auto voor mij (de perfecte manier natuurlijk om te controleren of je lampen het nog doen!), zie ik lichten van gebouwen gereflecteerd op mijn auto en zie ik ook mijn eigen reflectie op glanzende vloeren. Hier gaat het uiteraard om kleine effecten en ik moet eerlijk zeggen dat de next-gen release dit heel aardig doet!


Helaas is dit ook waar de goede lichteffecten ophouden. Wanneer je 's nachts door Los Santos rijdt, kun je zien dat het (waarschijnlijk gebruikte) algoritme voor ray-tracing niet optimaal werkt. Zo leek het bij een aantal glazen gebouwen er heel erg op alsof ze mij een uitvergrote versie van de weerspiegeling op het hele gebouw lieten zien. Deze weerspiegeling kon daarnaast ook enorm veranderen, afhankelijk van je kijkhoek. Persoonlijk vind ik dit ontzettend jammer. Ray-tracing voegt namelijk best veel moois toe aan de game, maar met de reflecties in gebouwen hebben ze eigenlijk volledig de plank misgeslagen.

GTA Online heeft binnen deze upgrade een aantal story-technische veranderingen ondergaan. Nieuwe spelers worden binnen GTA Online verwelkomd met $4 miljoen en kunnen dit meteen spenderen aan allerhande upgrades als auto's, bunkers, nightclubs et cetera. Naast dit welkomstgeschenk is je criminal career path ook aangepast. Zo is bijvoorbeeld je nightclub niet meer meteen functioneel wanneer je deze koopt, maar krijg je een aantal introductiemissies die een klein verhaal toevoegen aan het gekochte pand. Op deze manier leer je de personages van de betreffende upgrade kennen en krijg je daarnaast op een leuke manier de functionaliteiten van het gekochte gebouw uitgelegd. Zeker een leuke toevoeging, die net dat beetje extra toevoegt aan de wat oudere content.


Voor de meer ervaren spelers is er ook nieuwe content beschikbaar. Dit is er in de vorm van nieuwe story content en een aantal quality of life updates. Zo is Hao terug in Los Santos met zijn Hao's Special Works. Nadat hij je heeft gebeld en je één van zijn auto's hebt proefgereden in een timetrial, kun je na betaling van je lidmaatschapskosten gebruik maken van zijn tuning en andere faciliteiten. Daarnaast zijn er ook nieuwe races beschikbaar die vooral gebruik maken van de HSW auto's.

De quality of life updates zijn vooral in de vorm van een vernieuwd front-end menu, waar je meteen zelf kan kiezen welk onderdeel van GTA Online je wilt gebruiken. Dit scheelt natuurlijk weer wat extra tijd die je aan je favoriete gamemode kan besteden. Verder is er ook voor meer overzicht duidelijk op de map te zien waar je elke vorige content update kan starten. Houdt er wel rekening mee dat alle bovengenoemde content exclusief voor de Xbos Series X en Xbox Series S beschikbaar is.


Door deze exclusieve content updates wordt de community helaas opgesplitst over de verschillende generaties. De reden hiervoor is dat de spelers op de Xbos Series X en Xbox Series S anders een oneerlijk voordeel zouden hebben in de vorm van de snellere (exclusieve auto's). Daarnaast is het ook onzeker wat er met toekomstige content gaat gebeuren. Op de website van Rockstar wordt aangegeven dat de Xbos Series X en Xbox Series S verdergaan met de evolutie van GTA Online. Na navraag bij Rockstar blijkt dat de Xbox One generatie in ieder geval nog ondersteund blijft met events, updates en waar mogelijk ook eventuele content updates. Houd er alleen wel rekening mee dat sommige content updates zoals Hao's Special Works dus wel exclusief voor Xbos Series X en Xbox Series S zullen zijn.

Conclusie:

De nieuwe release van GTA V roept bij mij een gemengd gevoel op. Hoewel de graphics zeker wel enige verbetering hebben gehad (op sommige punten voelt dit minimaal aan), zijn er ook zeker onderdelen die beter konden. Ray-tracing zier er hier en daar mooi uit, maar in andere gevallen, heb ik het juist zelfs als storend ervaren. Daarnaast vind ik het jammer dat de nieuwe content zoals HSW en de quality of life updates exclusief voor de Xbos Series X en Xbox Series S zijn. Hierdoor worden spelers van de vorige en next-gen consoles van elkaar gescheiden. Of deze upgrade het waard is, ligt vooral aan hoe actief je GTA V en Online speelt. Binnen de story mode zijn het alleen grafische updates. Bij GTA Online zal je uiteindelijk wel de overstap moeten maken, indien je van alle toekomstige content wil kunnen genieten. Voor volledig nieuwe spelers is de upgrade sowieso aan te raden, GTA V en GTA Online zijn al vanaf release goede games. Actieve spelers hebben wel het geluk dat ze alleen maar de upgrade voor GTA Online hoeven aan te schaffen.


Score: 60/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page