top of page
  • Foto van schrijverLeon

GRID Legends - Review

Codemasters staat natuurlijk bekend om hun racegames. Uiteraard komt ieder jaar het succesvolle F1 uit, maar hebben ze bijvoorbeeld ook de rallygame Dirt. Met Dirt heb je dan nog een splitsing tussen meer realistische gameplay met Dirt 2.0 en het meer arcade gevoel Dirt 5.


Daarnaast heeft Codemasters nóg een game die precies in mijn straatje past: GRID. Met de release van de nieuwe game GRID Legends, kan ik er weer lekker op los beuken.

Waar Codemasters met GRID Legends dit keer flink op inzet, is het verhaal. Dat was natuurlijk al zo in de laatste F1 game met Braking Point, maar voor de GRID serie was dat nog niet eerder gebeurd op deze schaal. Waarbij eerdere arcade raceseries, zoals Need for Speed, het verhaal vooral heel cringe was, doet Codemasters het hier best goed. Ik heb er echt wel van genoten!


Marcus Ado heeft op jonge leeftijd een raceteam genaamd Seneca Racing onder zijn hoede genomen en heeft de ‘board of directors’ ervan overtuigd om met onbekende coureurs in zee te gaan. Het afgelopen jaar ging dat nog niet zo goed, want één coureur van Seneca Racing had het bedenkelijke record van de meeste laatste plaatsen in een seizoen. Als daarna tijdens de testdagen blijkt dat hij te vaak in de grindbak staat, is hij zijn plek logischerwijs kwijt. Aan Marcus de taak om een nieuwe driver te zoeken voor het tweede stoeltje in zijn team.

Tijdens een showcase event voor amateurs in Londen val jij op bij Marcus. Het onwaarschijnlijke gebeurt en je krijgt dat tweede stoeltje. In het begin wordt er nog niet veel van je verwacht, maar gaande het seizoen wordt het duidelijk dat er misschien toch meer in zit. Seneca Racing is namelijk een team dat acteert op het tweede niveau van de GRID World Series, maar het wil nu doorstoten naar het hoogste niveau. Het verhaal ontvouwt zich verder en je krijgt te maken met rivaliteit, vriendschap, vies spel en emoties.


Wat ik vreemd vond aan het verhaal, is dat ze cutscenes hebben opgenomen met echte mensen, vaak gemixt met geanimeerde beelden. Dat hebben ze in stijl van de Netflix serie Drive to Survive gedaan met interviews en beelden van achter de schermen. Daarnaast is dit gedaan door acteurs die ook nog wel bekend zijn van bijvoorbeeld Sex Education. Al met al een hele fijne story, die ik in ongeveer vijfenhalf uur uit had.

Verder heb ik nog wel één punt van kritiek op de story. Waar iedereen een normale naam heeft, word jij aangesproken als ‘22’. Wat is dat voor onzin?! Geef dat personage ook gewoon een naam. Ik snap dat ze misschien niet willen kiezen tussen een man of vrouw en het in het midden willen laten. Maar er zijn toch namen die voor zowel mannen als vrouwen gebruikt kunnen worden? Of doe net als Forza Horizon 5 dat je uit namen kiezen en zo aangesproken wordt.


Nadat ik de story uit had, dacht ik dat de game klaar zou zijn, maar dat is zeker niet waar. Je kan een eigen team maken en zo de career modus bestormen. Je begint op het Rookie niveau en het doel is je op te werken naar The Gaunlet, om die dan ook te winnen. Dat doe je uiteraard door races te winnen en XP en geld te verdienen. Zo speel je weer nieuwe races vrij en groei je door.

Wat ik in het begin niet in de gaten had, was dat je er soms staat dat je niet mee kan doen aan de race omdat de juiste auto ontbreekt. Dus ik sloeg die telkens over, want ik moest eerst meer geld verdienen om de auto te kunnen kopen. Alleen later kwam ik erachter, dat je dat event wel kan doen als je de auto leent. Dan doe je dus de race, je deelt dan je gewonnen prijzengeld en je kan verder met de career.


Ook is er een solide online component. Wanneer je quickplay doet, drop je zo in een game die misschien al begonnen is of net gaat beginnen. Je kan natuurlijk ook gewoon een sessie zoeken of er zelf een aanmaken. Daarnaast is er cross-play, dus je kan met al je vrienden op verschillende platformen spelen. Zelf heb ik helemaal niets van lag meegemaakt en het loopt heerlijk soepel.

Wat voor races je moet doen, dat is niet zo veranderd ten opzichte van eerdere GRID games. Zo race je nog steeds in halve formule 1 auto’s, tourauto’s, trucks en hypercars. Daarmee rij je over stratencircuits en officiële circuits. Daar rijd je je normale rondjes en kun je driften, maar er zit bijvoorbeeld ook een eliminator modi in. Dit vind ik eigenlijk het leukste om te spelen. Na een aantal seconden vallen steeds twee rijders af totdat je als laatste overblijft.


Zoals gezegd rijd je door de straten van wereldsteden en officiële circuits. In eerste instantie dacht ik, dat je over precies dezelfde wegen reed als in vorige games. Maar dat is niet helemaal waar. Zo kom je nu ook in bijvoorbeeld Dubai, de Alpen en Chicago. Lekker divers dus! De officiële tracks zijn natuurlijk zo goed mogelijk nagemaakt, maar de stratencircuits zijn met de losse pols uitgedacht. Zo kom je in Parijs de Eiffeltoren tegen en in Moskou het Kremlin, maar dat zijn meer landmarks dan dat het overeen komt met de werkelijkheid.

Maar hoe voelt het belangrijkste, het rijden, aan? Dat verschilt per auto. De wegligging en het gevoel van snelheid zitten er zeker in. Eigenlijk kan ik met iedere klasse wel aardig uit de voeten, behalve met driftcars. Nu is driften in iedere racegame lastig voor mij, maar in bijvoorbeeld de career moet je een challenge doen waarbij je eerste moet worden met de meeste punten. Het puntenaantal wat je moet verbeteren ligt rond 520.000, maar na diverse pogingen kwam ik niet verder dan 160.000. Een zeer lange weg te gaan nog...


Daarnaast zal je merken dat je redelijk makkelijk botst tegen andere racers. Het is een arcade game, dus op zich geeft dat niet. Ook moedigt de game het aan om een paar tikkies uit te delen en te ontvangen. Hiermee activeer je het nemesis-systeem en krijg je rivaliteit tussen de rijders. Zij zullen het dan ook niet schuwen om jou in de berm te drukken of het leven zuur te maken.

Op het gebied van graphics en framerate is er niets op GRID Legends aan te merken. Ik bekeek de instellingen of ik het op performance kon zetten. Ik kon daar echter niets doen of veranderen, het stond direct op 120fps. Daarnaast zien de auto’s en tracks er onberispelijk uit. Ik durf niet te zeggen of het in 4K is, want er zijn eigenlijk bijna geen games die 4K met 120fps aankunnen op de Series X. Mocht GRID Legends dit wel hebben, dan is dat gewoon een topprestatie.


Conclusie

GRID Legends heeft mij weer positief verrast. Een heerlijke, ongecompliceerde arcade racegame waarmee je jezelf vele uren mee gaat vermaken. Daarnaast mag je de story zeker niet overslaan. Het is echt een onderhoudend verhaal dat een paar uurtjes duurt. Ook zijn de gameplay, het rijden, de graphics en framerate van hoog niveau. Mocht je lid zijn van Game Pass Ultimate, dan kan je de game eerst proberen voor tien uur, om een goed beeld van de game te krijgen.


Score: 90/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever. GRID Legends is digitaal beschikbaar in de Store.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page