top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Hitman 3 - Review

Met Hitman 3 komt er een einde aan een tijdperk. Dit is namelijk de afsluiter van de World of Assassination trilogie die zo goed ontvangen is door spelers over de hele wereld. In 2016 verscheen het eerste deel van deze trilogie, een reboot van Hitman zoals we die al kenden. Nu dus nog een laatste keer volop genieten van Hitman 47, de genetisch gefabriceerde huurmoordenaar, in al die prachtige open-world maps waarin je iedereen laat zien wat een echte Assassin is. Of ja... eigenlijk niet laat zien, want assassins blijven normaliter onopgemerkt.

Hitman 3 lijkt in de basis erg veel op zijn twee voorgangers, maar toch is er in die jaren flink wat gesleuteld aan het spel om niet alleen de gameplay, maar ook het speelplezier te optimaliseren. Zo speel je nog altijd in een aantal open-world maps waarin je vrij rond kunt sluipen om je doelwitten op een x aantal manieren uit te schakelen. Toch voelt het nu beter aan, mede doordat IOI zo veel aan de gameplay heeft gewerkt om het te perfectioneren. Ook zijn de graphics van Hitman 3 echt fenomenaal mooi, op een paar oude character models na, en komt de nieuwe generatie Xbox echt tot zijn recht. Het succes van de triologie is stiekem ook wel verbazing- en indrukwekkend, want de Hitman trilogie heeft bij elke nieuwe game een andere uitgever gehad. Zo begon het met Square Enix, werd het opgevolgd door Warner Bros en voor Hitman 3 heeft de ontwikkelaar IOI ervoor gekozen het zelf uit te geven.


Het harde werk van IOI loont zich wel, want het spel is echt nagenoeg perfect te noemen. Het is zelfs de beste game in de serie als je het mij vraagt. Het spel is namelijk bijna bugvrij, ziet er dus geweldig uit, is aardig geoptimaliseerd in gameplay, maar biedt ook levendige locaties.


En de locaties zijn dan ook weer iets waar ik speciale aandacht aan wil besteden. Bij de vorige delen leken de locaties namelijk een beetje out of the blue voorgeschoteld te worden zonder enige aanleiding waarom je hier iemand van zijn leven moest beroven. In Hitman 3 wordt hier veel meer aandacht aan besteed en zijn de locaties ook gelinkt aan de story missies die je kunt spelen. De core mechanics zijn over het algemeen gelijk gebleven. Er zitten natuurlijk wel nieuwe gadgets en kostuums in het spel verwerkt.

Het verhaal van Hitman 3 gaat verder waar Hitman 2 is gestopt, anders zou het ook geen fatsoenlijke trilogie zijn toch? In Hitman 3 is het verhaal wel een stuk makkelijker te volgen. Bij de vorige delen had ik niet zo de drang om al die filmpjes te kijken en het echt te volgen, maar ditmaal had ik die drang wel. Uiteraard ga je verder met het proberen neer te halen van Providence, de geheime organisatie met een agenda om de wereld te manipuleren. De uitkomst ligt uiteindelijk wel vast, maar hoe je tot die uitkomst komt, is geheel aan jou. Vergiftig je doelwit, steek hem ongezien neer of gooi hem van een balustrade af. Het is jouw feestje. De endgame van het spel kan echter wel wat tegenvallen, maar daar ga ik niks over verklappen.


Met het verhaal ben je ongeveer zo een acht uurtjes zoet, maar een echte Hitman speler stopt daar niet. Die gaat door tot hij alle challenges per locatie heeft voltooid en gaat dan nog eens verder met de andere game modes die je misschien al kent uit de vorige delen. Maar hier zit ook gelijk een addertje onder het gras. Als je de vorige games namelijk niet bezit of op een ander platform bezit (bijvoorbeeld PC), dan kun je ze niet in Hitman 3 spelen zonder deze extra aan te schaffen. Dit maakt Hitman 3 tot een mogelijk erg dure aanschaf, want zonder de content van de eerste twee games, is Hitman 3 slechts de combi van zes locaties en wat contracten die je kunt voltooien. Bezit je die andere games nu wel al op hetzelfde platform, dan kun je de oude gegevens en dus ook die content migreren naar Hitman 3.... TIP! Doe dit voor je begint te spelen met Hitman 3! Anders kan het zijn dat je je exp. progress van Hitman 2 alsnog kwijt bent.


Als je er dus voor kiest om de oude Hitman content te migreren naar Hitman 3, dan is dit niet voor niks. De oude levels hebben namelijk ook een grafische update gehad. Maar als je de games dus nog niet in je bezit hebt, kom je aardig diep in je zakken aan het graaien.

Wat dit betreft is het dus een beetje jammer dat zo'n goede game, zo omlaag word gehaald door een gebrek aan content. Althans, inbegrepen content waar je niet diep voor in de buidel hoeft te tasten. Als je het namelijk vanuit deze optiek bekijkt, had Hitman 3 net zo goed een uitbreiding op deel 2 kunnen zijn. Het zou IOI dan ook niet misstaan om ervoor te zorgen dat je de content cross-platform over kunt zetten, of het gewoon goedkoper te maken. Want €30 voor de GOTY van het eerste deel is gewoon veel te duur om die in Hitman 3 te mogen spelen, deze vind je namelijk los al voor nog geen €10.


Ook al is het spel nagenoeg bugvrij, de AI had wel iets slimmer gemogen. Ik miste hier en daar toch wel een stukje uitdaging, mede doordat je ongeveer naast iemand gewoon iemand neer kan halen. Je kunt zowat op iemand zijn nek staan te hijgen, maar zolang je niet in het gezichtsveld staat zal er niks opgemerkt worden. Ook al sta je enorm in de persoonlijke bubbel van een ander die je in theorie gewoon kan horen ademen en het vocht van je adem bijna kan proeven. Hierdoor kan het spel ook zorgen voor hilarische momenten.


Conclusie

Ben je in bezit van de vorige Hitman games en koop je Hitman 3 voor hetzelfde platform? Dan kan ik het spel meer dan aanraden en kan ik zeggen dat je hem beter gisteren had kunnen kopen dan vandaag. Ben je niet in het bezit van de vorige games? Dan raad ik je aan je keuze goed te overwegen. De base game bevat namelijk maar zes locaties en een aantral contracten en verder niets. Nu is er op die zes locaties en met die contracten ook al heel veel te doen, vooral als je alle challenges wilt voltooien, maar het verhaal van Hitman 3 neemt maar ongeveer 8 uurtjes in beslag. Verder moet je diep in je buidel tasten als je alle content beschikbaar wilt hebben als je deze nog niet had.


Buiten dat heeft IOI de afgelopen jaren enorm goed werk geleverd bij het optimaliseren van de gameplay en ook het speelplezier. Hoewel de core mechanics nagenoeg hetzelfde zijn, voelt Hitman 3 als het meest geoptimaliseerde en grafisch mooiste Hitman deel in de serie. Vooral de locaties zijn echt subliem en het verhaal weet je beter te pakken dan voorgaande delen. Helaas zwakt het verhaal aan het einde wat af.Score: 84/100

Game is niet beschikbaar gesteld door de uitgever, maar zelf aangeschaft voor deze review. Hitman 3 is zowel op disc als digitaal te koop.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page