top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Hogwarts Legacy - Review

Na heel, heel, heel lang wachten, is er dan eindelijk een game uitgekomen in het Harry Potter universum, die het wachten waard was. Vroeger had je ook wel Harry Potter games, maar deze gingen meer in de richting van de films en gaven je daarmee weinig ruimte tot vrij spelen. De laatste game is volgens mij ook alweer 10 jaar geleden, buiten de LEGO games natuurlijk, die ook leuk zijn om te spelen natuurlijk. Maar deze game is gewoon pure magie op je beeldscherm, waar zelfs dreuzels voor in de rij staan.

Hogwarts Legacy heb ik voor deze review op de Series S gespeeld, het kleine monster zonder disclade. Ik moet zeggen, ik had niet verwacht dat de game zo goed zou draaien en er zo mooi uit zou zien. Hier en daar heb je natuurlijk wel last van texture popping, maar het is dan ook een gigantische wereld waar je met je bezem door heen kunt vegen, uhm... vliegen, bedoel ik natuurlijk. Er zijn een aantal grafische instellingen die je aan kunt passen in het menu. Zo kun je ervoor kiezen om de focus op kwaliteit of performance te leggen, maar voor mij persoonlijk mag deze focus in een singleplayer game gewoon op de kwaliteit liggen hoor. Zal mij weinig uitmaken of het dan 30, 60 of 120fps is, als het maar werkt.


Maar goed. In deze gigantische wereld, speel jij als je zelf ontworpen personage. Het is dus GEEN Harry Potter game. Het speelt zicht slechts af in hetzelfde universum (Wizarding World), rond 1890. Ongeveer 100 jaar voor de geboorte van Harry Potter dus. Desondanks zijn er heel veel verwijzingen in Hogwarts Legacy te vinden naar de Harry Potter films. Hoe dan ook, eerlijk is eerlijk, deze game is alles wat de gemiddelde Harry Potter fan zich ooit had kunnen wensen. Er zit namelijk heel veel lore in, die aansluit op het verhaal van Harry Potter. Ook kom je hier en daar wat voorouders tegen van bekende personages uit de films.

Uiteraard heeft Hogwarts Legacy zijn eigen verhaal om te volgen, wat je toch wel minimaal 24 uur bezig zal houden als je op je gemak speelt. Hier komen dus alle side quests en 1257 collectibles nog bij, wat de teller op ongeveer 60 a 70 uur neerzet voor één playthrough op 100%. En ja, het is geen grapje die 1257 collectibles. Er is echt enorm veel te zoeken en vinden in deze wereld, want het is niet alleen Hogwarts waar je vrij baan hebt om rond te lopen. Zo kom je ook in Hogsmeade en de Scottisch Highlands. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld ook naar het "Forbidden Forest" en de kust kunt gaan met allerlei kleine dorpjes en verborgen grotten om te verkennen.

En tip van flip! Als je Azkaban wilt bezoeken, dan moet je kiezen voor huize Hufflepuff, want dit is het enige huis in Hogwarts Legacy waarbij je een quest krijgt om naar Azkaban te gaan. Het moge dus nu ook duidelijk zijn dat je zelf je huis kunt kiezen bij de sorteerhoed aan het begin van het spel.

De game is verdeeld over drie maps om het wat overzichtelijker te maken, namelijk de: - Hogwarts Map (7 zones, waaronder bijvoorbeeld de Astronomy Tower en Great Hall)

- World Map (14 zones, waaronder het Forbidden Forest en Hogsmeade Valley)

- Hogsmeade map

Je kunt bijna overal wel komen met je bezem of andere mounts, maar sommige gebieden mag je enkel te voet betreden en dan moet je dus verplicht afstappen. Zo kun je bijvoorbeeld niet voorbij de Coastal Cavern en moet je de rest te voet doen. In beide gevallen is het een aardige klus in elk geval, want de map is 7,64km² groot, wat te vergelijken is met ongeveer vier keer het formaat van het land Monaco.

Het verhaal van Hogwarts Legacy draait om een kwaadaardige goblin genaamd Ranrok, die een duistere soort magie heeft gevonden, waar hij zichzelf en zijn goblin vriendjes sterker mee weet te maken. Hij wil al deze magie vinden en voor zichzelf houden om zo de macht te krijgen over alles en iedereen. Jij, een vijfde jaars student die 'toevallig' bij Hogwarts instroomt, moet Ranrok stoppen om dit te bereiken. Gaandeweg kom je allerlei monsters en duistere tovenaars tegen die je moet verslaan om dichter bij dit doel te komen. Je komt er pas later in het verhaal achter waarom de goblins in opstand zijn gekomen. Dat ga ik hier in elk geval niet verklappen, want dat zou te veel bekend maken over het verhaal.


Daarnaast heb je nog een verhaallijn lopen. Dit heeft te maken met het feit dat jij sporen van oeroude magie kunt zien. Gaandeweg leer je jezelf ontwikkelen en kom je hier meer over te weten. Het lijkt er in elk geval op dat dit verhaal een beetje weg heeft van Harry Potter, die samen met Perkamentus op zoek gaat naar de Gruzielementen. Deze twee verhaallijnen zijn wel met elkaar verbonden en zijn dus niet los van elkaar te spelen. Je moet je namelijk eerst ontwikkelen, voordat je in staat bent om het op te nemen tegen al die duistere vijanden.

Hoe ontwikkel je jezelf, vraag je je misschien af? Eigenlijk heel simpel... Door lessen te volgen op Hogwarts! Tijdens lessen krijg je bepaalde spells geleerd en moet je opdrachten uitvoeren voor je leerkrachten om zo weer een nieuwe spell te leren of te leren hoe je een potion brouwt. Ook in side quests kun je spells leren, zoals de drie verboden spreuken die we kennen uit de boeken/films; Avada Kedavra, Crucio en Imperio. Naarmate je level up gaat, krijg je ook talent punten. Hiermee kun je jezelf als het ware een beetje 'upgraden' en speel je meer spell-slots vrij. Sommige spells worden ook krachtiger bij het gebruik ervan.


Naast deze spells, potions en talenten, vind je ook allerlei kleding die je aan kunt trekken. Deze kleding zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je HP hoger wordt, je attack wordt verbeterd of je verdediging wat opgekrikt wordt. Er zijn heel veel verschillende stijlen in de kleding en het ene stuk kleding is zeldzamer dan het andere (common tot legendary). De meeste gamers zijn denk ik net als ik en willen gewoon de beste kleding equippen. Echter, soms ziet het er gewoon echt niet uit! Daarom is er gelukkig de mogelijkheid om het uiterlijk van je kleding te wijzigen met de skins uit bijvoorbeeld de deluxe editie of kun je het laten lijken op spullen die je eerder gevonden hebt. Zo kun je jouw tovenaar of heks dus helemaal naar je eigen smaak personaliseren.

Maar jongens zeg, er is nog zoveel meer te doen in deze game. Het is echt geweldig en dat meen ik oprecht. Je kunt op een gegeven moment ook magische wezens vangen met je tas, zoals Scamander doet in de Fantastic Beasts films met zijn koffertje. Deze wezens kun je dan bijvoorbeeld verkopen. Je kunt ze ook naar de 'Room of Requirement' brengen, die je niet enkel hebt ingericht om je potions te maken en onbekende kleding te identificeren, maar waar dus ook zogenaamde 'Repositorys' staan. Hiervoor moet je wel ver genoeg in het verhaal zijn om hier toegang toe te hebben. In deze Repositorys kun je de magische wezens vrijlaten en je kunt ze zelfs broeden, borstelen en voeren.


De lijst met dingen die je in Hogwarts Legacy kunt doen, is simpelweg erg lang. Toch zijn er wel een paar dingen die ik nog mis. Zo kun je bijvoorbeeld geen zwerkbal spelen, omdat 'het zwerkbaltoernooi is afgelast'. Van de ene kant misschien ook wel goed, want de camerabesturing op je bezem of andere mount is gewoon niet fijn afgestemd. Hopelijk updaten ze dit nog en brengen ze zwerkbal op een later stadium.


Sommige minigames waren wellicht leuk geweest om als online multiplayer variant aan te bieden. Zwerkbal ook trouwens. Wat echt super geweest zou zijn, is als Hogwarts Legacy een algemene multiplayer mode zou hebben, waar je met online spelers de school kunt verkennen en tegen elkaar kunt duelleren en ga zo maar door. Op PC is een team van modders al bezig om dit te realiseren. Ze hebben zelfs al een werkend prototype ontwikkeld. Helaas heeft Avalanche Software nog geen intentie om bovenstaande te realiseren. Naast dit gemis, heeft Hogwarts Legacy slechts een aantal kleine bugs.

Ik heb al eerder benoemd dat Hogwarts Legacy echt wel een plaatje is. Grafisch is de game dan ook heel sterk en weet hij de Wizarding World goed weer te geven. Mensen die in april op Xbox One gaan spelen, zullen hier misschien iets anders over denken, maar dat is ook niet meer dan logisch, omdat ze de game hiervoor wat moeten downgraden. De audio van Hogwarts Legacy is ook echt geweldig. Er zijn echt honderden uren aan muziek in het spel verwerkt, waarvan natuurlijk lang niet alles echt gebruikt is, maar toch. Het is vooral een prestatie dat ze de geluiden van de spreuken en dergelijke zo goed hebben weten na te bootsen. Je waant je echt in het verleden van de magische wereld als je de muziek, geluidseffecten en graphics combineert. Een prachtig staaltje werk, om je vingers bij af te likken.

Conclusie

Hogwarts Legacy is de natte droom van elke Harry Potter fan. Hoewel de game, buiten de Wizarding World, niks te maken heeft met Harry Potter, vind je er toch genoeg referenties naar de films/boeken. De game weet je hoe dan ook genoeg uren bezig te houden, want één complete playthrough (dus 100% voltooien) zal je rond de 60 a 70 uur kosten. Wil je ook nog alle achievements? Dan zul je de game vier keer tot een bepaald punt moeten spelen, elke keer met een ander Hogwarts huis.


Score: 91/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page