top of page
  • Foto van schrijverJolina

Hot Wheels Unleashed - Review

Speelgoedauto's. Wie is er geen fan van? Als je zo'n ding ziet, krijg je de neiging om je hand er naar toe te brengen en het voort te bewegen. In je hoofd hoor je de motor ronken en de remmen piepen. Misschien maak je zelfs stiekem een Vrrrrrrrrrrrrroem-geluid. Ja toch? Ik geef het gewoon toe!


Ik heb twee jonge zoontjes en hier zijn auto's helemaal de BOM. Vooral van VTech Toet Toet. Al op jonge leeftijd, doet het iets met je. En als volwassene nog steeds schijnbaar, want toen de eerste beelden van Hot Wheels Unleashed getoond werden, voelde ik het kind in mij hardop stuiteren. Een racegame met speelgoedauto's? Briljant! Dat moet gewoon volop plezier zijn.

Het leuke aan Hot Wheels Unleashed is dat het wel een racegame is, waarbij je absoluut de snelste en de beste wilt zijn, maar je nooit een serieuze ondertoon voelt. De game voelt speels en kleurrijk aan en is dat niet precies wat we allemaal verlangen in gamen? Plezier maken is zo belangrijk.


Als je denkt aan speelgoedauto's, dan slingeren die rond op allerlei plekken. Bij ons thuis wel in ieder geval. De keuken, de woonkamer en de gang. Als we een kelder hadden, lagen ze daar ook! In Hot Wheels Unleashed is dat precies zo. Je hebt verschillende banen waar je op moet racen, die door allerlei herkenbare ruimtes zijn gelegd, zoals de garage, een wolkenkrabber of skate park. Het is een miniwereld in een andere wereld. Leuk en creatief!

Speelgoedauto's zijn er natuurlijk in ontzettend veel varianten. Groot, klein, laag, hoog en in allerlei kleuren. Dat is in deze game niet anders, er zijn er in totaal meer dan 60. Allemaal met hun eigen statistieken, kenmerken en rijervaring.


Menig auto komt je zeer zeker bekend voor. Wat dacht je van de Bat Mobile, de Back to the Future Time Machine of het busje van de Ninja Turtles? Je speelt alle auto's vrij via speciale (blind) boxen die je kunt verdienen door te racen.

In de Liverty Editor kun je daarnaast je auto's tot in het detail zelf naar wens aanpassen en je creatie online delen. Alleen hier kun je al flink wat tijd in kwijtraken. En dan heb ik het nog niet eens over de Track Builder, waarbij je een eigen racebaan kunt creëren. Een wereld vol fantasie gaat voor je open met alle custimization opties. The sky is the limit.

Behalve al dat aanpassen van auto's en banen, zijn er in Hot Wheels Unleashed verschillende game modes te spelen. Zo kun je het online opnemen tegen anderen, de snelste tijd noteren in Time Trials of offline een klassieke race aangaan. Er zit ook een soort campaign in verwerkt, waarbij je op een wereldkaart diverse races en time trials moet rijden. Weet je deze succesvol te doorlopen? Dan verdien je punten, blind boxes en andere custimization elementen voor bijvoorbeeld de omgevingen.


Er zit zelfs een soort van verhaallijn in verwerkt, waarbij je uiteindelijk ook in enkele boss fights terecht komt. Heel diepgaand is dat natuurlijk niet, want het gaat uiteindelijk om de fun in de gameplay.

Dat plezier, dat zit er zeker wel in! De banen, werelden en auto's bieden veel variatie, die ook invloed kunnen hebben op je speelstijl. Er zijn gedurende de races diverse boosts te verdienen die in je voordeel zijn, maar je kunt ook zomaar opgehouden worden door wegversperringen of spinnenwebben die door een gigantische spin op de baan worden geschoten. Niets is te gek. En dan te bedenken dat deze game ook in split screen te spelen is. Helemaal vet!

Na enkele uren voel je er (als volwassene) echter wel wat herhaling er in sluipen en het is de vraag in hoe verre je de game lang en veel blijft spelen. De nieuwigheid is er dan wel af en het kan zomaar zijn dat een nieuwe AAA game release de aandacht van dit speelgoed af kan trekken om Hot Wheels Unleashed met een laafje stof achter te laten. Al zal ik zeker om de zoveel tijd de Hot Wheels nog eens uit de kast trekken, vermoed ik.


Hot Wheels Unleashed ziet er prima uit op de Xbox Series X, waar de game voor deze review op is getest. Lekker kleurrijk en spontaan, maar wel met voldoende oog voor details. Zeker in de autootjes zie je dit wel terug. Als een (onderdeel van een) auto van plastic is, ziet het er ook als plastic uit. Is het een soort metaal met structuur, dan komt ook dat goed naar voren. Erg tof gedaan. Ook de lichtinval is heel mooi vormgegeven, vooral in het level in de wolkenkrabber bij een zonsondergang. Je voelt je dan helemaal in de wolken.


Conclusie

Hot Wheels Unleashed biedt voldoende variatie, voldoende content en ziet er tof uit. De verschillende werelden zijn herkenbaar, ook al zijn ze achtergrond ten opzichte van de baan en de actie die zich daarop bevindt. De componenten in de gameplay zijn vermakelijk, zoals de spinnenwebben en wegblokkeringen. De game staat garant voor een hoop plezier voor jong en oud, hoewel het met alle aankomende grote titels wel de vraag is hoe lang het duurt voordat je naar het volgende speelgoed gaat.


Score: 75/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page