top of page
  • Foto van schrijverJolina

Hue - Review

Oké oké, Hue is niet de nieuwste game, maar het is er eentje die even wat extra aandacht verdient. Hue is namelijk één van de gratis games met Games With Gold deze maand. Nou lijkt het langzaam zo te gebeuren dat de titels die daarmee worden verstrekt op steeds meer commentaar en kritiek kunnen rekenen. Ook op onze Facebook groep wordt er standvastig over geklaagd.


Echter zitten er af en toe behoorlijk goede titels tussen. Een categorie waar ik Hue ook onder schaar. Ik heb de game rond de release in 2018 grijs gespeeld (pun intended haha...) en zelfs 100% weten te voltooien, inclusief alle achievements. Hue is wat mij betreft dus absoluut de moeite waard en vandaar dat ik met deze review de kleurrijke game nog eens (opnieuw) in de spotlight wil zetten.

Hue (vrij vertaald "tint") begint eigenlijk heel kleurloos. Een pikzwart mannetje in een grijze wereld zonder kleur begint aan een bijzonder avontuur. Dr. Grey heeft de ring van het kleurenspectrum gestolen en dit is goed mis gegaan. De ring is in stukken gebroken en de diverse kleurenscherven zijn verspreid over de wereld. Het is aan jou om de wereld opnieuw kleur te geven. Letterlijk en figuurlijk.


Dit doe je door kleurenscherven op te rapen. Wanneer je een kleur vindt, wordt deze onderdeel van je ring van het kleurenspectrum en kun je deze kleur inzetten om de wereld om je heen te beïnvloeden. Verschillende gekleurde elementen worden ermee zichtbaar of juist onzichtbaar en dit helpt je om verder te komen.


Zo heb je soms een kleur nodig om een blokkade onzichtbaar te maken, terwijl je een stuk verder juist gebruik moet maken van een gekleurd blok wat je veilige overgang kan bieden over een afgrond met scherpe spiesen die je dood betekenen als je ermee in aanraking komt. Het geeft leuke en bijzondere momenten, want het wordt steeds moeilijker en soms moet je midden in één actie al een volgende actie kiezen met behulp van de kleuren.

Terwijl je progressie maakt door de wereld en nieuwe routes ontdekt doordat nieuwe kleuren je meer opties geven, vind je enveloppen die je een diepgaande verhaal meegeven. Iets wat uniek is voor een relatief kleine puzzel platformergame. Meestal ligt de focus op gameplay en is de rest weinig bijzonders, maar Hue is zo diepgaand als je zelf wil.


Als je goed luistert naar de teksten in deze enveloppen, kun je er mooie boodschappen halen. Iets wat je verwacht, gaat vaak ook plaatsvinden. Maar wat als je zonder verwachting naar de wereld kijkt? Welke verrassingen kom je dan tegen?

"Zie de wereld niet zoals hij het is, maar voor wat hij kan zijn."

De narratieve verhaallijn is in de game verwerkt door middel van een vrouwenstem, die relax en vertrouwd aanvoelt. Ze brengt emotie in het verhaal zonder irritatie op te wekken. Daar heb ik persoonlijk nog wel eens last van als een verhaal puur door stemgeluid wordt gedeeld. Daar is bij Hue nooit sprake van geweest.


De vibe wordt vergezeld van prachtige muziek. Vol emotie en diepgang, je voelt het gewoon. Ook dit aspect is in deze relatief kleine game zo ontzettend goed uitgewerkt.

Grafisch gezien is Hue natuurlijk erg simpel van opzet. Maar hierin schuilt ook juist de sterkste kracht van de game. Als de combinatie van zaken goed werkt, is er weinig nodig. Less is more. Het karakter is simpel, maar sprekend. De kleuren zijn simpel van opzet, maar functioneel ingezet op een unieke manier. De zwarte voorgronden zijn voorzien van enkele kleine details, die de game genoeg meegeven om het tot leven te wekken.


De game is eigenlijk tot in de puntjes in balans en er zijn voor mij persoonlijk dan ook weinig minpunten te benoemen. Als ik er dan toch één moet melden, dan is het dat je hier en daar iets te veel een 'walking simulator' gevoel krijgt, met name in de stukken waarop het verhaal wordt verteld. Als de puzzels en acties nog iets meer aan bod waren gekomen ten opzichte van deze gedeeltes, die beter iets korter en bondiger hadden kunnen zijn, was het voor mij een dikke tien waard. Desalniettemin is dit een geweldige platformergame, die je absoluut een moet proberen. De prijs kan geen excuus meer zijn, nu Hue gratis is te proberen via Games With Gold.


Conclusie

Waar wacht je op? Er ligt een kleurrijke puzzel platformer ervaring op je te wachten met Hue! De game mag dan enkele jaren oud zijn, hij is mij sinds de release altijd bijgebleven. Het relatief simpele kleurgebruik in deze game is op een ontzettende slimme manier briljant verweven in de gameplay. Daarnaast geven de muziek en narratieve verhaallijn je een intense vibe mee. In de categorie kleine games, ga je ze niet snel beter zien dan Hue.


Score: 85/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page