top of page
  • Foto van schrijverStefan

Immortal Realms: Vampire Wars – Review

Iedereen heeft vast en zeker gehoord van de vampier Dracula of in ieder geval van vampieren in het algemeen. Indien je nog helemaal niets van vampieren af weet; geen zorgen! Vampire Wars zal, zoals de titel het al zegt, genoeg vampieren op je afvuren om je tot een echte expert om te toveren. Vampire Wars draait namelijk niet alleen maar om bloedvampieren zoals Dracula, maar ook om ondode en zelfs magische vampieren! Kortom: de game klinkt veelbelovend, maar is dit ook echt een game om je tanden in te zetten?


Vampire Wars speelt zich grotendeels af in het rijk Warmont, waar mens en vampier samen in vrede leven. De voorwaarde hiervoor is echter dat de mens vrijwillig zijn bloed afstaat aan de vampieren. Het spel begint met een mysterieus leger dat de landen van de vampieren probeert binnen te dringen en te veroveren; niemand minder dan mensen uit een ander rijk. Vlad stuurt hiervoor zijn geliefde Cecilia op pad, in een poging om erachter te komen welk rijk de vampieren van hun troon probeert te stoten.

Vampire Wars beschikt over een drietal verschillende campaigns, die elk weer bestaan uit vier acts. In totaal heb je dus 12 acts waarin je uiteindelijk als drie clans gespeeld zal hebben. Elke clan heeft ook zijn eigen campaign en zo speel je dus als Clan Dracul (bloed), Clan Nosfernus (ondood) en Clan Moroia (magie). Elke act beschikt over zijn eigen mission map, welke redelijk groot is, met daarnaast genoeg om te ontdekken voor diegenen die dapper genoeg zijn om van het pad af te dwalen.


Vampire Wars is een tactische game, wat inhoudt dat je telkens een gebied aanklikt waar je leger heen moet reizen. Dit kun je een bepaald aantal keren doen, waarna de andere legers op de kaart aan de beurt zijn. In de meeste gevallen bewegen deze legers alleen op het moment dat je in de buurt bent. Tijdens het reizen naar gebieden kun je terechtkomen bij locaties zoals dorpjes, smeden en bibliotheken. Deze locaties kunnen vervolgens weer gebruikt worden om units of items te verkrijgen. Ook heb je de optie om speciale spell cards te gebruiken. Deze kaarten kunnen je units healen of juist het rekruteren van nieuwe units goedkoper maken. Het gebruik van deze kaarten, alsmede het aankopen van spullen, verbruikt bloodpoints. Deze punten kun je in sommige gevallen met kaarten terugkrijgen, maar over het algemeen betekent dit dat je de populatie van een dorpje zal moeten doden in ruil voor hun bloed.

De worldmap is niet alleen bedoeld om je volgende bestemming aan te klikken. Binnen de worldmap speelt zich ook het empire-management gedeelte van de game af. Om je leger te kunnen blijven voeden moet er namelijk bloed geproduceerd worden. Indien dit te weinig of niet gebeurt, zal je leger uiteindelijk per beurt gezondheidsschade oplopen tot je genoeg dorpen hebt ingenomen of in ieder geval genoeg inwoners in je bestaande dorpen hebt. Meer diepgang heeft het empire-management gedeelte echter niet en daardoor voelt het ook meer aan als een soort drempel om je ervan te weerhouden elk dorp dat je tegenkomt van het bloed te beroven.


De daadwerkelijke gevechten vinden plaats wanneer twee verschillende facties dezelfde plek op de worldmap willen bezetten. Wanneer het vijandelijke leger geen leader-unit heeft, mag je dit gevecht versnellen door gebruik te maken van de auto-resolve functie. De game zal dan aan de hand van het slagingspercentage bepalen of je het gevecht wint. Op het moment dat het vijandelijke leger wel een leader-unit heeft, moet je echter wel het gevecht aangaan. Het gevecht begint altijd met een preparation-phase. Hierin mag je binnen een bepaald gebied je leger tactisch opstellen. Vervolgens mag elke unit op zijn beurt zichzelf verplaatsen of aanvallen. Ook kun je gebruik maken van spell cards.

Combat binnen Vampire Wars blijft redelijk eentonig. Het speelt zich altijd af op rechthoekige maps met hier en daar wat power-ups en obstakels. De AI blijft telkens dezelfde tactieken gebruiken, ongeacht de factie. Daarnaast blijft de tactiek voor jou als speler ook vooral beperkt tot het beschermen van je ranged units en het flanken van vijandige units.


Op het gebied van graphics ziet Vampire Wars er redelijk simpel uit. Cutscenes bestaan meestal uit portretten met minimale beweging of geanimeerde scenes waar de personages verre van soepel in bewegen. Ook lijken de units binnen combat redelijk wat detail te missen. Daarnaast ziet ook elk soort gebouw er op de world map hetzelfde uit, iets wat de uitgebreide kaart eentonig laat lijken.


Over de soundtrack van Vampire Wars kan geen kwaad woord gesproken worden. Al vanaf de intro wordt er middels de soundtrack een onheilspellende setting neergezet. Aan de andere kant is de voice-acting van het spel te overdreven geacteerd waardoor cutscenes een groot deel van de spanning en inleving verliezen.


Conclusie

Vampire Wars is een tactische turn-based game die veel verschillende elementen in de game probeert te verwerken. Helaas mist de game hierdoor de diepgang die nodig is om het spel niet eentonig aan te laten voelen. Ook het verhaal van Vampire Wars blijft redelijk op de oppervlakte, waardoor er ook weinig aanmoediging is om je door het spel heen te worstelen. Voor de ervaren speler van dit genre zal Vampire Wars daarom geen geschikte game zijn. Voor beginnende spelers kan deze game echter wel een goede game zijn om op een simpele manier kennis te maken met het genre.


Score: 65/100

Review is geschreven door Stefan. Game is beschikbaar via Xbox Game Pass.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page