top of page
  • Foto van schrijverLotte

Immortals Fenyx Rising: 'A New God' - Review

Bijgewerkt op: 12 jul. 2021

Dag lieve kijkbuiskindertjes,


We weten allemaal dat Immortals Fenyx Rising al een tijdje uit is. Het komt dus misschien over als water na (of de spreekwoordelijke 'bij') de wijn, maar dat is dus echt niet zo. Aangezien we bij de redactie de vraag kregen of we de DLC "A New God" wilde reviewen, maar door omstandigheden niet de base-game hadden gedaan, hebben we besloten om er een combinatie review over te schrijven.


Dus bij deze!


Immortals: Fenyx Rising


Immortals Fenyx Rising is gemaakt door de ontwikkelaars die ook achter de prachtgame Assassin's Creed Odyssey zaten. Bij het schrijven van die review had ik eerlijk toegegeven dat ik de meeste AC-games nog niet eens had uitgespeeld. Dus bij deze kan ik ook het heuglijke nieuws geven dat ik helemaal bij ben! Anyway, ik ben hier overigens om te praten over Immortals Fenyx Rising.


Meerdere websites hebben aangegeven dat Immortals Fenyx Rising het baby'tje zou zijn wanneer The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Assassin's Creed Odyssey vieze dingetjes zouden doen. Wat betreft de invloed van Assassin's Creed Odyssey, daar ben ik het absoluut eens. Ik heb echter nooit The Legend of Zelda: Breath of the Wild gespeeld, dus daar kan ik echt geen zinnig woord over zeggen.

Immortals Fenyx Rising is naar mijn mening een "ode aan de goden"! Oftewel, een soort van liefdesbrief aan de Griekse mythologie. Dit betekent dat je in deze game (opnieuw?) kennis maakt met belangrijke Griekse figuren, met ieder hun eigen verhaal en daarbij ook hun eigen typische gedragingen. Het zijn er te veel om tot in detail in te gaan, dus daarom mag je dat lekker zelf gaan ervaren.


In Immortals Fenyx Rising speel je als Fenyx. Zij of hij - je mag zelf kiezen - zal uitgroeien tot de protagonist van dit Griekse drama. In deze review refereer ik overigens naar haar, aangezien het zo veel makkelijker is. Om heel eerlijk te zijn vond ik de Griekse mythologie op de middelbare school een van de minst interessante onderwerpen, maar deze game is verre van saai. Fenyx is een ontzettend getalenteerde krijgster, echter wordt zij al vele jaren overschaduwd door haar lieftallige broer, die bekend staat als een zeer groot krijger én held.

De game begint met Fenyx en een aantal andere soldaten, die ergens aan het ronddobberen zijn op een bootje in de buurt van de Griekse kust. Een heftige storm maakt deze boot kapot, met als gevolg dat je op een gegeven moment wakker wordt op een heel vreemd eiland... Het eiland is gevuld met allerlei mythische wezens en vreemde voorwerpen.


Zoals je natuurlijk kunt verwachten, is dit eiland in groot, groot gevaar. Typhon, die in de Griekse mythologie ook bekend staat als de verbazingwekkend slechte reus en tevens de vader van alle slechte monsters, is van plan om deze wereld met de grond gelijk te maken en in te richten naar zijn wensen. Zijn tirannie heeft er voor gezorgd dat alle Griekse goden in Immortal Fenyx Rising hun krachten zijn kwijt geraakt.


Typhon wil echter niet alleen de goden uitschakelen, maar ook de volledige mensheid uitroeien. Met als gevolg dat alle mensen op dit eiland in steen veranderd zijn... Inclusief je broer! Alleen Fenyx is dit lot bespaard gebleven.

De verhaallijn wordt als het ware voorgelezen door de twee meest bekende en misschien ook wel de meest belangrijke goden uit Griekse mythologie, namelijk de god Zeus en titaan Prometheus.


Eventjes voor een stukje geschiedenis: Prometheus is degene die Zeus voor straf had vastgebonden aan een berg omdat hij vuur had gedeeld met de stervelingen (namelijk wij mensen). Vanwege de dreiging van Typhon is Zeus wanhopig op zoek naar hulp. Zeus is zelfs zo wanhopig dat hij om hulp vraagt bij Prometheus. Zoals je al kunt verwachten is Prometheus geen groot fan van Zeus, maar Zeus oppert dat de stervelingen misschien nog wel eens de sleutel kunnen zijn betreft Typhon. Om Prometheus te overtuigen van zijn idee, vertelt hij het verhaal van....Yep... Immortal Fenyx Rising.

Zeus en Prometheus zijn een beetje knorrig en bitcherig naar elkaar. Het zijn immers geen vrienden. Maar hé, soms is de vijand van jouw vijand ook jouw vriend. Het gevolg hiervan is dat Zeus en Prometheus, vooral aan het begin van deze game, heerlijk met elkaar aan het discussiëren zijn. Dit leidt oprecht tot hele hilarische dialogen die er meerdere malen voor hebben gezorgd dat ik dubbel van het lachen op de bank lag.


Soms is het zo flauw dat het wel wat zout verdiend, echter geeft dit ook een charme aan Immortal Fenyx Rising. Op een gegeven moment stelt Zeus aan Prometheus de vraag (of wat het nou andersom?) "Heet zand zand omdat het tussen de zee en het land ligt?"*

In eerste instantie was ik wel een beetje sceptisch betreft het stem acteren en de manieren waarop alle personages in deze game zijn opgesteld. Vooral ook omdat Zeus en Prometheus continu aan het bitchen zijn. Om heel eerlijk te zijn, zijn alle karakters in deze game heel leuk in elkaar gezet. Juist het absurde werkt zo heerlijk mee! En och... Wat hou ik toch van Fenyx.


Ik heb heb altijd gezegd dat Cortana (uit de HALO-reeks voor als je het niet kent - overigens foei!-) mijn game-gaycrush is. Nou, ik denk dat Cortana wel een beetje mag uitkijken. Ondanks dat je bij het opstarten van de game direct weet dat Fenyx uit zal groeien tot de grootste (en beste) "badass" in die game, is zij toch helemaal niet zo neergezet. Fenyx is een hele leuke dame die alleen maar wil helpen omdat zij ook daadwerkelijk wil helpen. Dat doet zij natuurlijk met heel haar hart.

De wereld waarin Immortal Fenyx Rising zich afspeelt, is ontzettend kleurrijk opgesteld en daarbij is er ook voldoende aanwezig om te ontdekken, te vinden, te ervaren en voornamelijk om te doen.


Er zijn op verschillende random plekken allerlei verschillende puzzels verstopt. Sommigen liggen verstopt ergens in een klif, anderen zijn verstopt diep in het bos... Echter zijn de meeste puzzels verstopt in Vaults of Tartaros. Dit zijn een soort van puzzelheiligdommen.


Juist deze puzzelheiligdommen geven Immortal Fenyx Rising een best pittige moeilijkheidsgraad. Oh ja, en het zijn er veel... Heel veel! Bijna iedere activiteit in deze game, zoals het vinden van wapens of het doen van taken voor de verschillende goden, zijn verbonden met het oplossen van deze puzzels. Overigens is Immortal Fenyx Rising veel meer dan alleen het luisteren naar het gekibbel van de goden en het oplossen van de puzzels. Er zit ook nog een fijne hoeveelheid aan gevechten in.

Immortal Fenyx Rising is gelukkig geen eeuwige grind-game. En dat doet mij heel erg veel plezier. In de meeste RPG's is dit voor mij namelijk best een irritatiepuntje. De enige manier om in deze game aan wapens en uitrusting te komen, is door het openen van kisten en natuurlijk het voltooien van de verschillende opdrachten voor de goden en het oplossen van puzzels.


Er is een beperkte hoeveelheid aan wapens en uitrusting beschikbaar. Desondanks kun je deze wel upgraden. Je kunt niet een specifiek wapen upgraden, maar wel algemene damage van je pijl en boog of zwaard. Dit zorgt er voor dat de base damage van het desbetreffende type wapen bijvoorbeeld omhoog gaat, niet alleen dat ene specifieke zwaard. Het gevolg hiervan is dat er niet een verschil in damage zit, waardoor je ook geen duizend-en-een zwaarden hoeft mee te nemen. Het verschil tussen twee verschillende zwaarden ligt hierdoor niet in de hoeveelheid damage die ze doen, maar juist dat zij in een specifieke situatie andere voordelen hebben.


Zo is er een wapen dat er voor zorgt dat wanneer je volledige health heb, je meer damage doet. En is er bijvoorbeeld ook een uitrusting die de kans vergroot dat je een extra plantje ontvangt tijdens het oppakken. Alle items die je vindt in deze game kun je upgraden in "The Hall of Gods". Door het doden van vijanden, oplossen van puzzels en het vinden van allerlei andere voorwerpen in de wereld Immortal Fenyx Rising kun je jouw wapens, je uitrusting en zelfs jezelf upgraden.


Eindoordeel


Ondanks dat ik het niet echt had verwacht, heeft Immortal Fenyx Rising toch ontzettend veel indruk gemaakt op mij. De combinatie van een kleurrijke wereld, geweldige dialogen, het ontdekken van een open wereld en ondertussen puzzels oplossen heeft er voor gezorgd dat deze game momenteel wel erg hoog staat in het lijstje met de meest leuke games die ik tot nu heb gespeeld.


Eindcijfer: 90/100


* het antwoord op deze vraag is trouwens nee. Ik heb dit serieus opgezocht!


DLC "A New God"


Nadat je Typhon hebt verslagen en er achter komt dat *PIEEEP* (helaas, ik ga geen spoilers geven!), kun je meteen aan de slag gaan met de DLC "A New God". In combinatie met *PIEEEP* en het feit dat je allerlei fancy-pancy nieuwe abilities en krachten hebt bemachtigd, krijg je van Zeus de mogelijkheid om een volwaardig lid te worden van het Griekse Pantheon der Griekse goden, samen met de oppergod Zeus en allerlei andere Griekse goden!


Maar ja, voordat Fenyx lid kan worden, moeten zij natuurlijk eerst een aantal opdrachten voltooien. Shockerend he?

Concreet gezien is dit de basis-setup van A New God. En eigenlijk is dit tevens ook een reden dat ik het aanbeveel om de DLC pas op te starten nadat je de basegame van Immortal Fenyx Rising hebt uitgespeeld.


Los van het feit dat je dan ook weet hoe de game werkt, waarmee de basegame is afgesloten en dat je de DLC simpelweg via het algemene menu op kan starten. Echter wanneer je dit doet, speelt je game niet meer verder met "jouw" Fenyx, de Fenyx met al haar krachten en wapens. Je begint in A New God meer als een soort van algemene Fenyx die al haar krachten, statistieken, wapens en en uitrusting bijna volledig gemaximaliseerd is. Helaas kun je geen enkel wapen of voorwerp uit de DLC mee nemen naar de de base game.

Doordat ik als het ware opnieuw was begonnen met Fenyx, had ik het gevoel/idee alsof ik een soort van disconnected ben geraakt met haar. Niet dat het heel erg is, aangezien A New God volledig los staat van Immortal Fenyx Rising en je op ieder moment kunt terugschakelen.


Fenyx is natuurlijk al helemaal gemaximaliseerd, dus je hoeft niet je best te doen om haar te upgraden. Verder is het ook niet echt meer een open wereld. De DLC is voornamelijk gefocust op het oplossen van de puzzels zodat jij Zeus kunt bewijzen dat je thuishoort in het Pantheon. Daarbij is de moeilijkheidsgraad van deze puzzels ook aanzienlijk gestegen en is er veel minder dialoog. Om heel eerlijk te zijn, begon ik het gekibbel tussen Zeus en Prometheus wel erg snel te missen...

Eindoordeel


De DLC A New God is oprecht perfect voor de liefhebbers van de base-game die maar geen genoeg kunnen/konden krijgen van het oplossen van de puzzels en daarbij ook erg benieuwd zijn wat er is gebeurd nadat je Typhon hebt verslagen. Dit betekent dus ook dat wanneer je eigenlijk niet zo heel erg fan was/bent van de puzzels die te doen zijn/waren in Immortal Fenyx Rising je beter deze DLC kunt overslaan, aangezien er alleen maar meer en meer puzzels te vinden zijn. En deze zijn ook nog eens qua pittigheid fiks moeilijker.


Eindcijfer: 75/100


De reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page