top of page
  • Foto van schrijverJolina

In Rays of the Light – Review

Het was een paar weken geleden toen ik de lijst van aankomende game releases er bij pakte en mijn oog viel op de afbeelding van "In Rays of the Light". Op die afbeelding is een hoog, groot gebouw te zien en enkele groene bomen.

Niet heel speciaal zou je zo in eerste instantie zeggen? Klopt... maar de staat van het gebouw was wat mijn aandacht trok.


Het was namelijk gelijk duidelijk dat het gebouw al een behoorlijke tijd verlaten moest zijn, aangezien de planten en mos het inmiddels over aan het nemen zijn. Gelijk slaat mijn hoofd op hol. Wat zou hier gebeurd zijn?

Dit soort beelden hebben mij altijd gefascineerd. Zo heb ik zelf een spiegelreflexcamera en ga ik graag op zoek naar bijzondere plekken. Ik heb ook een paar keer aan ‘urbex’ gedaan. Dat staat voor urban exploring. Kort samengevat ga je op zoek naar verlaten plekken, waarbij de natuur weer volledig de controle heeft overgenomen van de mens.


Wat ik mooi vind hieraan, is dat je fantasie gelijk de eindjes aan elkaar gaat knopen. Het eerste waar ik aan denk is een kernramp of andere situatie dit leidt tot een apocalyptische setting. Misschien dat dit is gevoed door de films en series die ik er inmiddels over gezien heb, want het is natuurlijk niet dat dit nou zo vaak voor komt.

In Rays of the Light wordt al snel duidelijk dat zich hier zo’n situatie heeft afgespeeld. Maar wat precies? Wie is betrokken geweest? Waar is het fout gegaan? Allerlei vragen schieten door je hoofd. Het is aan jou om op onderzoek uit te gaan en aan de hand van voorwerpen, documenten en foto’s het verhaal compleet te krijgen.


De game is dus eigenlijk één grote puzzel waarbij je op zoek moet naar duidelijkheid, naar de verhaallijn eigenlijk. Hoewel er weinig tot geen actie in zit, blijft het je toch vasthouden. Je wilt gewoon graag weten hoe het nou zit. De gameplay is daar redelijk leuk om heen gelegd. Zo heb je sommige voorwerpen nodig om verder te komen en moet je die dus eerst vinden of toevallig tegen komen.

Met de diepgang en verhaallijn van In Rays of the Light zit het dus meer dan goed. Maar hoe zit het verder met deze game?


In Rays of the Light is een remake van de game 'The Light' uit 2012. En ja, dat is helaas behoorlijk te merken aan de graphics en performance. Op zich zijn de graphics niet storend, maar als je een random gamer zou vragen of het een Xbox One of Xbox 360 game is, zou hij zomaar die laatste keuze kunnen maken.

Storender, wat mij betreft, is de performance van de game. Zoals ook te zien is in onderstaande gameplay video, hakkelt het beeld soms behoorlijk. Het is alles behalve soepeltjes te noemen en dat terwijl ik met mijn Xbox Series X toch behoorlijk wat kracht op de weegschaal leg. De framerate is dus echt om te huilen. Helaas zal niemand je horen huilen in deze verlaten omgeving…


De muziek, soundtrack en geluiden die in de game zijn verwerkt, zijn dan wel weer prima. Het geeft een soort relaxte sfeer, hoewel je door de bizarre situatie altijd een randje van spanning blijft houden.Conclusie

Hoewel het concept van In Rays of the Light niet origineel is, de game is immers een remake van The Light, zal het menig gamer intrigeren. Het uitpluizen van wat er precies is gebeurd, is boeiend en houdt je wel vast.


De matige tot slechte prestaties, met name de framerate van de game, zijn hierin wel een behoorlijke spelbreker. Daarnaast is het tempo soms behoorlijk laag, mede omdat er echt geen richting wordt aan gegeven. Dat resulteert soms in doelloos ronddwalen op zoek naar een volgende stap.Score: 58/100

Review copy is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page