top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Is jouw tv geschikt voor de kracht van de Xbox One X?

Bijgewerkt op: 24 jan. 2021

Het is nu een paar weken geleden dat de Xbox One X uit is gekomen. Dit zal voor veel mensen ook een reden zijn om nu eindelijk die mooie 4K tv aan te schaffen waar ze al langere tijd van dromen, vooral nu Black Friday voor de deur staat! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je gebruik wilt maken van 4K en hoe stel je het in op je Xbox? Zorg er allereerst voor dat je in het bezit bent van een Xbox One X of S. Klinkt misschien logisch, maar het moet natuurlijk even genoemd worden. De eerste generatie Xbox One ondersteunt namelijk geen 4K of HDR. Als je er niet 100% zeker van bent welke console je hebt, dan kan je dit makkelijk controleren op de sticker die je rechts achter op je console vindt. Let wel op! De Xbox One S kan enkel en alleen 4K video streamen en Blu-Ray content afspelen, maar speelt geen games af in 4K! Heb je een Xbox One X of S? Top! Nu moet je er achter komen of je een 4K tv hebt of dat de tv die je wilt kopen geschikt is. 4K kan je in de volgende termen tegenkomen: - 4K - 4K Ultra HD - UHD - UHD 4K - SUHD TV - Ultra HD - Ultra UDTV - 2160p

Als je TV dus een van bovenstaande benoemingen heeft, dan kan je je Xbox One X of S dus instellen op de resolutie 3840 x 2160 met 24 Hz, 50 Hz, of 60 Hz. Verder is het noodzakelijk dat je tv minimaal HDR10 ondersteunt. Ook dit heeft weer meerdere benamingen, zoals: HDR (premium), High Dynamic Range of UHD Color. Het houdt in dat je tv over een 10-bits paneel beschikt. Als je tv dit niet heeft, is hij niet geschikt om content in HDR af te spelen.

Als je voldoet aan bovenstaande, dan kan je op je Xbox controleren of je instellingen goed staan. Hiervoor druk je op de Home knop op je controller en je gaat vervolgens naar instellingen. Hier kies je ‘beeld en geluid’ en vervolgens voor ‘geavanceerde video-instellingen’. Je krijgt dan de volgende checklist te zien:

Mocht het nu zo zijn dat er niet overal een groen vinkje staat, dan is de oplossing hiervoor vaak hier te vinden. Het kan ook zijn dat je op je tv, 4k HDR in moet schakelen. Dit kan per fabrikant verschillen, dus het is raadzaam om op Google het merk/type van je tv in te voeren met de opmerking “4K HDR inschakelen”.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page