top of page
  • Foto van schrijverNicole

It Takes Two - Co-op review

It Takes Two is een co-op Action-adventure platformergame waarin jij je relatie (gedwongen) op de proef neemt. De game is gemaakt door Hazelight, bekend van A Way Out. Deze game werd lovend ontvangen vanwege zijn bijzonder co-op gameplay, unieke stijl en intrigerende verhaallijn. De lat ligt daarmee gelijk op een hoog niveau.


Dan kunnen wij als redactie natuurlijk niet achterblijven! Aan ons de taak om met onze review dezelfde kwaliteit neer te zetten. En wat ligt er nou meer voor de hand van een co-op review, als de titel 'It Takes Two' luidt? Jolina en ik hebben daarom samen onze tanden in dit projectje gezet.

Verhaallijn en spelprincipe

Nicole: Je speelt als de karakters May en Cody. Zij staan op het punt om te gaan scheiden en vertellen dit aan hun dochtertje Rose, die op haar beurt meteen advies vraagt aan dr. Hakim, het liefdesboek. Met een traan verzegelt zij het lot van haar ouders, die op dat moment veranderen in de twee speelgoedpoppetjes van Rose. Een 'blob of clay' dat vanaf nu Cody voorstelt en een houten poppetje met felblauw haar is natuurlijk May.


Jolina: Bij de start van het eerste hoofdstuk begon het al bijna met ruzie. Wie zou 'het mannetje' gaan spelen? We hebben elkaar nog net niet de haren uit de kop getrokken. Uiteindelijk kwam de verdeling als volgt tot stand: Nicole zou in de huid van May kruipen en ik ben op zoek gegaan naar elk greintje testosteron in mijn lijf om me in de mannelijke Cody te verdiepen.

Nicole: Vanaf dit moment moet je gaan samenwerken met de persoon waar je stiekem liever vanaf wil. De game neemt je mee naar diverse puzzels waarbij je op elkaar moet vertrouwen, maar ook kom je na elke chapter terecht in een boss fight. Ook hierbij is teamwork erg belangrijk. Naast de hoofdmissies in de verhaallijn, heb je hier en daar nog wat minigames waarbij je je partner flink wat hoofdpijn kunt bezorgen. Letterlijk!


Verder valt het op dat dit koppel vrij modern is ingesteld. Cody is kennelijk de man van de huishoudelijke taken, waar May vooral verantwoordelijk lijkt te zijn voor de reparaties in het huis. Weten zij hun relatie op te poetsen en te repareren?

Jolina: Het grootste gedeelte van de game speel je in split-screen, ook als je online met iemand anders speelt. Ik was vooraf erg benieuwd hoe dat zou uitpakken, omdat je daardoor vaak sneller afgeleid bent door de verschillende bewegingen en daarnaast een kleiner kijkgedeelte hebt. De game en karakters wisten mij echter zo te pakken, dat ik soms niet eens in de gaten had dat ik ook bij Nicole op haar schermgedeelte kon kijken om te zien wat zij zag!


Gameplay

Nicole: Beide karakters hebben een eigen arsenaal aan wapens en skills. Zo beschikt May bijvoorbeeld in het tweede gedeelte van de game over de kop van een hamer waarmee ze dingen kapot kan slaan, en heeft Cody een soort van retrievable nail 'gun'. De hamer kun je hier weer bij gebruiken als soort van 'sling' object, waardoor je naar de overkant kunt komen.


De voorwerpen die je krijgt, veranderen per hoofdstuk en je hebt constant elkaars skills en goede onderlinge communicatie nodig. Zelfs zo erg, dat je soms niet kan zien wat de ander moet uitvogelen, om jou ergens doorheen te krijgen. Tenzij je je natuurlijk kapot staart op het verkeerde scherm, maar ook dit kan in je nadeel werken. Timing, communicatie en vertrouwen zijn dus behoorlijk belangrijk in dit spel. De game doet écht zijn naam eer aan, it really takes two.

Jolina: De gameplay en samenwerking in de puzzel is echt extreem leuk en gevarieerd uitgewerkt. Dit drijft je elke keer tot het uiterste om bij te les te blijven. En lukt dat niet, dan is je partner natuurlijk aan je zijde om je scherp te houden, liefst met sarcastische opmerkingen en grappen natuurlijk. Eigenlijk zou deze game een alternatief of aanvulling kunnen zijn voor relatietherapie. Het legt op een laagdrempelige, humoristische manier een alledaags thema op de mat met spelelementen waardoor je echt afhankelijk bent van je partner.


Nicole: Qua gameplay zit het wel goed bij It Takes Two. Het is een heerlijke game die je zowel local als online co-op kan spelen en tevens beschikt de game over een gratis friend pass. Dit betekent dat je een vriend die de game niet heeft, kosteloos kunt uitnodigen om hem samen met jou te spelen!

Prestaties

Nicole: De game is visueel echt prachtig. Er is veel oog voor detail en het is een mooie kleurrijke wereld waar je in wordt geworpen. De voice-actors zijn top voor hun rol en komen geloofwaardig over. Tevens komen er hier en daar wat herkenbare elementen uit andere games naar voren, wat erg grappig is!


Jolina: Zowel Nicole als ik hebben de game gespeeld op de Xbox Series X. Op deze console ziet It Takes Two er echt uit als een plaatje. De hoeveelheid details in patronen van kleding of in de kleuren van de omgeving en karakters zijn echt heel erg mooi. Af en toe heb je even een zetje nodig om vooruit te gaan in de game, in plaats van stil te staan om te genieten van al die visuele pracht om je heen.

Jolina: De game loopt daarnaast ook heerlijk soepel. Regelmatig is goede, strakke timing een belangrijk element van de samenwerking. Niks zo vervelend als een game die op het moment suprême blijft hangen. Niets van dat alles. We zijn zelfs geen enkele bug tegen gekomen in alle gedeeltes die we gespeeld hebben. It Takes Two presteert gewoon echt heel goed, daar kan menig ontwikkelaar nog een puntje aan zuigen.

Conclusie

Wauw, wat een ervaring is het om It Takes Two te mogen spelen. Hazelight mag zich met recht koning van de co-op games noemen wat ons betreft. Ze hebben het weer geflikt om iets prachtigs en unieks te ontwikkelen.


Als puzzel-platformergames een beetje in je straatje vallen en/of je houdt van samenwerking en co-op gameplay, dan kun je deze echt niet laten liggen. It Takes Two staat garant voor echte liefde.


Score: 95/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page