top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Jurassic World Evolution 2 - Review

Mensen willen altijd nieuwer, groter en beter. Jurassic Park was eigenlijk het perfecte voorbeeld van het feit dat dit niet altijd iets goed is. En jullie weten... waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Toch heeft de mens de bijzondere gave om het verleden te negeren en dezelfde fout steeds opnieuw te maken. Ik bedoel maar, hoeveel Jurassic Park / World delen zijn er inmiddels uitgekomen in de bioscoop?


Gelukkig is dit natuurlijk maar film en, in dit geval, een game. Stel je voor, we hadden die gigantische monsters in onze wereld rondlopen! Nee, dan doe mij maar gewoon een paar puppy's die me belagen. Jurassic World Evolution 2 is in elk geval het langverwachte vervolg van zijn voorganger Jurassic World Evolution, welke een groot succes was. Ik kan gelukkig vertellen dat het vervolg op positieve wijze, nieuwer, groter en beter is!

De game start met een inleidend filmpje, wat inhaakt op de laatste film. De dino's zijn ontsnapt uit het park en zijn een deel geworden van de natuur. In de campaign is het aan jou om de natuur een beetje te balanceren. Je moet de dino's dus isoleren om, zowel hen als de rest van de natuur, te beschermen. Hoe doe je dit? Door parken te maken over de hele wereld, die als het ware een 'reservaat' zijn.


Fans van de films gaan de campaign wel leuk vinden, omdat deze dus aansluit op de films. In feite is het eigenlijk een soort tutorial voor de andere game modes, de campaign is namelijk niet heel erg lang. Wat eigenlijk interessanter is voor de filmfanaten, is de 'Chaos Theory' mode. Hierin speel je verschillende 'What If' scenario's. Dit game type brengt je naar doorslaggevende momenten uit de vijf films en jij hebt daarin de mogelijkheid om de gebeurtenissen een andere wending te geven. Je hoeft ze niet eens één voor één te spelen om toegang te krijgen, ze zijn gewoon al beschikbaar als je de mode opstart. Hiernaast heb je ook nog een 'challenge' mode en een 'sandbox' mode. Genoeg keuze dus!

De game modes zijn niet de enige vernieuwingen die gedaan zijn. Zo zitten er nu ruim 75 verschillende dinosoorten in het spel en zijn ze allemaal extreem gedetailleerd. Bovendien heb je nu niet alleen maar "land dino's", maar ook dino's die kunnen vliegen of in het water leven. Ik heb het ook niet alleen over detail op het gebied van graphics. Nee, ze zijn ook een stuk gedetailleerder in gedrag en gevoeliger voor bijvoorbeeld ziektes. Daarmee is het allemaal wat 'realistischer' (geen zorgen, ze zijn nog steeds uitgestorven in het echte leven). Er zijn nu ook zat aanpassingsmogelijkheden om je dino's een persoonlijk tintje te geven. Zo zijn er best wel wat skins waar je uit kunt kiezen.


Dit extra realisme heeft wel een keerzijde aan het verhaal. Het feit dat ze dus realistischer zijn op bijvoorbeeld het gebied van territoriaal gedrag of sneller een ranger aan willen vallen als ze zich bedreigt voelen, zorgt ervoor dat je meer bezig bent met het micro managen van je park en de dino's die erin zitten. Het is dus heel belangrijk om te voorzien in de behoeftes van je dino's. Een voordeel is nu wel dat je een rangerpost binnen in een hekwerk kunt plaatsen. Zo hoeven je rangers minder lang te rijden om bijvoorbeeld de feeders bij te vullen en zijn ze sneller in veiligheid als ze worden aangevallen.

MAAR, er zijn nog meer verbeteringen! Je bent nu namelijk eindelijk af van die rottige stroomkabels die je altijd moest leggen om je park van stroom te voorzien. Je hoeft nu maar simpelweg een generator neer te gooien en het werkt. Je moet wel oppassen dat ze niet zonder brandstof komen te zitten. Ook is het nu mogelijk om de tijd te versnellen, waardoor je dus niet meer zo lang hoeft te wachten op taken die langer duren. Je kunt zelfs de kleuren van de gebouwen in je park personaliseren, wat je dus in staat stelt om een soort van thema's aan je park te geven per gebied. Denk hierbij aan blauw voor het aqua gedeelte, groen voor het land gedeelte en een andere kleur voor het lucht gedeelte, maar ook het interieur is aan te passen.


Hiernaast moet je nu ook wetenschappers inhuren om bepaalde technologieën te kunnen vrijspelen. Elke wetenschapper heeft echter zijn eigen specialiteiten en je moet wel opletten welke je nu inhuurt. Je moet namelijk altijd een minimaal aantal punten hebben binnen een specialisme om iets te kunnen onderzoeken. En je weet... Kwaliteit komt altijd tegen een prijs, dus hou ook de salarissen in de gaten. Je moet zelfs rekening houden met hun werkuren. Ze kunnen namelijk niet continu werk doen zonder te moeten rusten. Ook de gasten van het park hebben verschillende behoeftes, verdeeld over vier categorieën. Hoe meer je aan deze behoeftes voldoet, hoe beter je park is.

Dit klinkt allemaal als een beetje te veel van het goede en op zich kan ik me daar wel in vinden. Als je een nieuwe speler bent, dan is het al snel te veel. Het feit dat de game nu zo gedetailleerd is, maakt hem wat minder toegankelijk voor nieuwe spelers. Nu leer je dit gaandeweg wel gewoon door onder andere het spelen van de campaign, maar dat is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Je hebt wel een bepaald niveau aan inzicht nodig, zoals bijvoorbeeld bij een RTS game. Het is dus niet een simpele 'park builder' zoals je dat van tevoren misschien had gedacht.


Conclusie

Jurassic World Evolution 2 is de perfecte opvolger van zijn voorganger. Het is duidelijk dat de makers naar hun fans geluisterd hebben, wat heeft geresulteerd in een grafisch prachtige game met enorm veel diepgang. Alle nieuwe toevoegingen in mechanics, hebben ervoor gezorgd dat je flink wat moet micro managen in het spel. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd en dat maakt de game minder toegankelijk voor nieuwe spelers, maar dit is eigenlijk ook het enige nadeel eraan.


Verder is het spel gewoon perfect voor fans van zowel 'park builder' games, als fans van de Jurassic films. De campaign speelt namelijk in op de laatste film en de 'Chaos Theory' mode stelt spelers in staat om doorslaggevende 'What If' scenarios te spelen uit de vijf films. Wat mij betreft dus een echte aanrader voor liefhebbers van dit genre, maar ook voor liefhebbers van de film!


Score: 95/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page