top of page
  • Foto van schrijverJolina

Kaze and the Wild Masks - Review

De jaren '90 waren voor mij persoonlijk erg belangrijk in het ontstaan van één van mijn grootste hobby's, namelijk gamen. Slechts enkele jaren oud, zette ik mijn eerste stappen in de bijzondere en kleurrijke gamewereld. De games uit deze periode zijn verbonden aan het jeugdsentiment en de mooie herinneringen die ik er nu nog van heb. Vooral de platformgames maakten destijds bravoure.


Hierdoor was ik extra enthousiast toen ik voor het eerst kennis maakte met Kaze and the Wild Masks. Waarom? Omdat Kaze zijn inspiratie vooral heeft gevonden in games uit de jaren '90. Dat is al één groot pluspunt dus. De uitvoering moet echter wel goed zijn, want de lat ligt daarmee gelijk hoog.

Hoewel de verhaallijn meestal niet het belangrijkste element is in een platformgame, zit deze er uiteraard wel in. Kaze and the Wild Masks gaat over Kaze en Hugo. Hugo raakt helaas betoverd en dit heeft als gevolg dat er allerlei groenten op de wereld zijn die ineens boos en kwaadaardig zijn. Aan Kaze de taak om de betovering op Hugo teniet te doen en deze boze groenten te verslaan.

Kaze and the Wild Masks is opgebouwd uit vier verschillende eilanden, met elk zo'n achttal levels. In deze levels moet je vijanden ontwijken en verslaan, diamanten verzamelen en kun je ook bonuslevels vinden en voltooien. Met deze bonuslevels kun je speciale edelstenen verzamelen, die je nodig hebt om een aantal specifieke levels op de eilanden vrij te spelen. Daarnaast kun je ook elk level vier gouden letters verzamelen, de K, A, Z en E uiteraard.


Kaze is een konijn met behoorlijk lange oren en die komen maar al te goed van pas in het avontuur waaraan ze is begonnen. Zo kan ze, door snel rond te draaien, vijanden een letterlijke draai om de oren geven, maar ze kan ook haar oren gebruiken om aan lianen te hangen. Behoorlijk handig dus!

Gelukkig staat Kaze er niet helemaal alleen voor. In een aantal levels kom je namelijk speciale maskers tegen. Het zijn maskers van verschillende dieren en deze geven speciale krachten aan Kaze, die haar helpen de levels te voltooien.


Zo kun je met het haaienmasker gemakkelijk zwemmen, kun je met het tijgermasker tegen verticale muren opklimmen en kun je met het masker van een arend zelfs vliegen. Het maakt de gameplay interessant en gevarieerd.

De eilanden en zelfs de levels zijn erg divers en elke keer weer een plaatje voor het oog. Het ene moment bevriezen je oren in een gure ijswereld, het volgende moment bevind je jezelf in een wereld vol hete lava.


De verschillende vijanden zijn grappig uitgewerkt. Wortels op snowboards die over het ijs glijden, boze tomaten die brandende wortels afvuren en radijsjes die eruit zien alsof ze met het verkeerde been uit bed gestapt zijn. Hier en daar heb ik er wel even om moeten gniffelen.

Hoewel Kaze er erg schattig uit ziet als fluffy konijntje met lange oren, is Kaze and the Wild Masks absoluut geen kindergame te noemen. Het moeilijkheidsniveau is behoorlijk hoog, zelfs als je aardig wat platformervaring hebt.


Wanneer je de game voor het eerst opstart, heb je de keuze tussen casual mode of original mode. Ik kan je aanraden eerst even de game te ontdekken op casual mode, waarbij je meer checkpoints en meer levens tot je beschikking hebt.

Zelfs op casual mode valt er genoeg uitdaging uit te halen en ook dan zal je nog meerdere keren doodgaan, ook in hetzelfde level. Dat is op zich oké. Ik houd wel van een uitdaging, zeker in een platformgame. Maar voor sommige gamers kan dit ook leiden tot frustratie. Timing is echt essentieel en als je net een krachtige, benedenwaartse aanval hebt ingezet dan kan het zomaar zijn dat die ene vijand toch net op het verkeerde moment in komt.


Als je een level voltooid hebt, vind je ook nog extra uitdaging in het verzamelen van alle edelstenen en gouden letters. Bovendien kun je elk voltooid level opnieuw doorlopen om een zo'n snel mogelijke tijd neer te zetten.


Conclusie

Kaze and the Wild Masks is een boeiende, maar uitdagende platformer, die er visueel prachtig uitziet. De sfeer en stijl zijn aandoenlijk omdat er gebruik wordt gemaakt van dieren en groenten. Je moet je echter niet verkijken op dit schattige uiterlijk, want deze platformer is behoorlijk pittig! Dit kan voor velen gelijk ook het grootste nadeel aan de game zijn.Score: 83/100

Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page