• Jolina

KeyWe - Review

Ik heb dit jaar, met name de laatste maanden, behoorlijk pech gehad met de games die ik wilde reviewen. De een na de ander werd uitgesteld of kwam zelfs nooit meer boven water. Zo ook KeyWe, die eigenlijk eind augustus al het levenslicht had moeten zien in de Xbox Store.


Gelukkig kregen we afgelopen week een berichtje. KeyWe was net op tijd aangekomen om er met de feestdagen van te genieten. Dat komt goed uit, want een extra brief of kaartje met lieve boodschap is in deze periode van het jaar zeer welkom.

KeyWe heeft een duidelijk doel: de post moet stromen! PostNL, DHL, DPD, ze hebben het allemaal retedruk net voor de feestdagen. Dat geldt voor de game KeyWe niet anders. Er wordt dringend personeel gezocht voor het plaatselijke postkantoor en daarbij wordt expliciet vermeld dat grootte geen beperking hoeft te zijn.


Van die oproep maken Jeff en Debra dankbaar gebruik! De twee schattige kiwi's (de vogels, niet het fruit) zijn blijkbaar op zoek naar een bijbaantje en een postkantoor als werksetting, dat lijkt hen wel wat. Zo geschiedde het dat de twee pluizige bolletjes de handen uit de mouwen moesten steken! Oh, wacht... Dat wordt natuurlijk lastig.

Voor degenen die niet opgelet hebben in de biologieles van vroeger, een kiwi heeft geen vleugels of armen. Tja, dan wordt dat baantje toch wel een redelijke challenge. Gelukkig kunnen ze wel springen, pikken en andere acties inzetten om hendels, knoppen en toetsen te bedienen en ervoor te zorgen dat de post daar komt waar hij moet zijn.


Het leuke aan KeyWe is dat je dit avontuur niet alleen aan hoeft te gaan. Zoals bij veel games met co-op mogelijkheden, is het zelfs veel leuker om het samen te doen. Een goede samenwerking en communicatie is vereist om goede scores neer te zetten en uiteindelijk te verbeteren. Je kunt de game wel solo spelen, maar dit maakt het iets minder leuk en juist wat ingewikkelder. Je moet dan namelijk tussen Jeff en Debra wisselen. Dit maakt de gameplay ook trager, omdat je moet afwachten tot je actie van de ene kiwi is afgerond, tot je met de andere iets kunt doen. Hetzelfde principe dat ook wordt toegepast in bijvoorbeeld Overcooked: All You Can Eat.

De gameplay is dus als het ware een co-op puzzelgame, waarbij je in de specifieke levels een score moet neerzetten die zo hoog mogelijk is. De levels zitten vol verschillende taken, van het typen op een typmachine, tot het sorteren van post en het labelen van post. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook collectables te verzamelen.


In combinatie met de twee schattige kiwi's, werkt dat eigenlijk best prima. De game weet redelijk te vermaken, hoewel de opdrachten na een tijdje wel wat repetitief aanvoelen. Verwacht echter geen grafische pracht en praal. Ondanks de schattige stijl, is de vormgeving vrij simpel en zijn de graphics niet zodanig dat ze je Xbox Series X|S console laten zweten. Daarnaast is het eigenlijk jammer dat de game maar met twee spelers in co-op te spelen is. Hoe heerlijk chaotisch zou het kunnen zijn als ze nog wat kiwi vrienden en familie konden optrommelen?

Conclusie

KeyWe sprak me gelijk aan door zijn schattige stijl en bijzondere context. Twee kiwi's die een baan krijgen op een postkantoor, wie verzint zoiets? Graphisch stelt KeyWe weinig voor, maar de gameplay is leuk en vermakelijk, zeker in co-op. Als je samen een stressbestendig team bent dan.Score: 73/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven