top of page
  • Foto van schrijverStefan

Klonoa Phantasy Reverie Series - Review

Ken je dat gevoel dat je af en toe wel eens terug wil naar de tijd waar games nog simpel waren en niet al te veel gekke mechanics hadden? Klonoa is één van deze games! Klonoa is voor het eerst in 1997 op de PlayStation uitgebracht. Nu, in 2022, worden we getrakteerd op niet één, maar zelfs op twee delen van de Klonoa reeks. De Phantasy Reverie Series bevat namelijk zowel Klonoa: Door to Phantomile als Klonoa: Lunatea's Veil.


Beide games hebben hun eigen verhaal, maar het is niet perse nodig om deel één volledig uit te spelen voordat je met het tweede deel begint. Houd er alleen wel rekening mee dat je een verschil in mechanics gaat merken. Het tweede deel van de game is namelijk een stuk gedetailleerder op het gebied van gameplay.

Klonoa: Door to Phantomile speelt zich af in de wereld van Phantomile. Binnen deze wereld zijn er vijf koninkrijken, genaamd Breezegale, Jugpot, Forlock, Coronia en Cress. Klonoa krijgt in het begin van de game een droom over een luchtschip dat in een berg bij zijn dorp neerstort. Een dag later blijkt dit ook echt het geval te zijn. Klonoa gaat op onderzoek uit en komt hier Ghadius (de bad-guy van de game) en zijn handlanger Joka tegen. Uiteindelijk komt het erop neer dat Klonoa de verschillende koninkrijken moet afreizen en ze moet helpen met hun problemen om zijn zoektocht te vorderen.


Klonoa: Lunatea's Veil speelt zich af in de wereld Lunatea. Ook deze wereld is verdeeld in vijf verschillende koninkrijken. Dit keer bezoek je La-Lakoosha, Joliant, Volk, Mira-Mira en Hyuponia. In de openingsscene van de game maak je meteen kennis met de bad-guys van het verhaal, namelijk de Sky Pirates. Zij willen graag de wind-ring van Klonoa stelen, maar worden op het laatste moment tegengehouden en zo begint de game. In Lunatea's Veil is het je doel om van elk koninkrijk het eigen element te vinden en deze te gebruiken om The Kingdom of Sorrow binnen te gaan en van Lunatea weer één geheel te maken.

In beide games worden de gespeelde levels visions genoemd en na een bepaald aantal visions word je telkens getrakteerd op een nieuwe eindbaas. Voordat het gevecht begint, krijg je meestal wel een korte uitleg over hoe je de baas moet verslaan. De manier waarop dit moet gebeuren, is meestal anders dan bij de normale vijanden en daarnaast ook per baas verschillend.


Verder bestaat het grootste deel van de gameplay voornamelijk uit lopen en springen. Daarnaast beschikt Klonoa nog over de wind-ring waarmee vijanden vastgegrepen en weggeschoten kunnen worden of die juist gebruikt worden om een double jump te doen. Tevens zijn er vijanden die je kan vastpakken om naar een hoger punt te gaan. In het eerste deel zijn dit vooral een soort propellers die je dan omhoog liften, in het tweede deel kan je ook vijanden vastgrijpen die je volledig de lucht in vliegen of die je zelf kan besturen tijdens het vliegen.

Binnen de vijanden zelf zit er tamelijk wat variatie in met zelfs een soort opbouw. In het begin zijn het vooral vijanden die gewoon lopen, naderhand krijgen de vijanden ook bijvoorbeeld een schild, springveren of een combinatie hiervan. Hierdoor moet je jouw strategie natuurlijk weer aanpassen. Ook heb je giant versies van vijanden. Deze kun je niet simpelweg met je wind-ring oppakken, maar zal je juist moeten verlammen of doden met een andere vijand. Door de giant vijanden te raken met je wind-ring, raken ze verlamd en kun je bovenop ze springen. Hierdoor kun je soms in combinatie met de double-jump plekken bereiken, die anders niet mogelijk waren.


Het lanceren van vijanden is echter niet alleen bedoeld voor het springen of doden van andere vijanden. Je kan er ook speciale eieren mee openen. In de game kom je groene eieren tegen en deze kunnen alleen geopend worden door er een vijand tegenaan te schieten. Het is belangrijk om hier goed naar op zoek te gaan, aangezien ze in allebei de delen collectibles kunnen bevatten. In het begin zijn deze eieren gewoon zichtbaar, maar later in de games kunnen ze ook onzichtbaar zijn en worden ze alleen zichtbaar op het moment dat je ze hebt aangeraakt.

Op grafisch gebied moet ik zeggen dat de game er tamelijk goed uitziet en er ook zeker moeite is gedaan om de game een waardige re-release te geven. Het mooie is dat in beide delen elk koninkrijk zijn eigen biome is, met een eigen karakter. Dit zorgt ook meteen voor een leuke afwisseling. Ook is er goed aan gewerkt om toch diepte te geven aan de grafische stijl van de game. Je volgt in principe een pad, maar door middel van liften en kanonnen en dergelijke, kun je ook naar onderdelen van het level getransporteerd worden die verder naar achteren liggen in het speelveld.


Conclusie:

Hoewel Klonoa één van de eerste platformgames op de PlayStation was, blijft het alsnog een leuke game om te spelen. Wel merk ik zelf dat de game door de eenvoud van mechanics soms wat eentonig aanvoelt. Het lijkt mij om die reden dan ook een game die vooral leuk is om even tussen een paar andere games door te spelen. Indien je gek bent op platformgames, is Klonoa Phantasy Reverie Series zeker het proberen waard!


Score: 70/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page