top of page
  • Foto van schrijverJolina

Knockout City - Review

Knockout City is de nieuwste telg van EA en Velan Studios. De game is gebaseerd op een klassiek spelletje, dat iedereen ooit wel eens tijdens de gymles heeft moeten doen. Juist, trefbal.


Voor de onwetenden onder ons, bij een spelletje trefbal ben je met twee teams en moet je de tegenstanders 'af' gooien door ze te raken met een bal. Als alle teamleden geraakt zijn, is het spel uit. In het gymlokaal vond ik dit altijd een spectaculair spelletje, zeker als je de laatste was die nog over was. Ik ben daarom heel benieuwd naar hoe dit is vertaald in Knockout City.

Vanuit het menu wordt je gelijk een korte uitleg gegeven over de game. Er zijn enkele korte trainingslevels beschikbaar, waar je de basisprincipes van het spel krijgt uitgelegd. Hoe je een bal opraapt en gooit, maar vooral ook hoe je een bal kunt vangen om te voorkomen dat je schade oploopt.


De principes zijn poepsimpel, maar de uitvoering vereist toch enkele wedstrijdjes oefening. Vooral het vangen van een bal, die vanuit de tegenstander jouw kant uit komt, lijkt makkelijker dan het in de praktijk is. Timing is essentieel en met de giga snelheid die er soms in het spel zit, ben je soms bijna kansloos. In het begin best frustrerend hier en daar, zeker als je teamgenoten niet echt van ondersteunend niveau zijn. Maar hoe meer potjes je speelt, hoe beter je het onder de knie krijgt.

Zodra je de gameplay een beetje beheerst, wordt het spel interessanter. Je hoeft minder na te denken wat je op welk moment moet doen en alles wordt natuurlijker. En dat heb je echt nodig. Want het spel kan heerlijk hectisch worden, zeker als complete teams elkaar op het strijdveld treffen en de ballen letterlijk om je oren vliegen. Zeer essentieel om je skills beter en beter te maken dus.


In de map die je speelt, spawnen enkele ballen op vaste plekken. Daarnaast is er ook elk potje een speciale bal in het spel, die je extra krachten of mogelijkheden geeft. Zo is er een maanbal die je tegenstander naar de maan laat vliegen als hij wordt geraakt en waarbij je op een andere manier kunt springen, alsof je letterlijk op de maan bent. Ook is er een kooibal, die je tegenstander tot bal omtovert, waarmee je vervolgens een andere tegenstander te lijf kunt gaan.

Dat is wel één van de interessante elementen in het spel. Als je namelijk achter het net vist met de gespawnde ballen, dan is het slim om in de buurt van je twee teamgenoten te blijven. Niet alleen vanwege het 'safety in numbers' principe, het is meer dan dat. Met de RB knop, kun je jezelf namelijk tot bal omtoveren, wat eigenlijk betekent dat je met teamgenoten om je heen altijd een bal tot je beschikking hebt.


Samenwerking is dus echt key. Hoewel het op zich best een vermakelijke game is om met random online teamgenoten te doen, is een team van vrienden altijd beter natuurlijk. Zo kun je optimaal gebruik maken van de omgeving, die elke map andere elementen met zich meebrengt. Elke game duurt maar uit rondes van een paar minuten, dus je moet efficiënt te werk gaan.

In het menu kom je ook snel je karakters tegen. Je kunt er drie in totaal aanpassen naar wens en vervolgens kun je ze wisselend in zetten. Als je XP hebt verdiend in een game, speel je items vrij, waardoor jouw karakters steeds specialer wordt. Met virtuele geldeenheden, zogenaamde Holobux, kun je ook items kopen. Een soort microtransacties, maar de items zijn wel puur cosmetisch.


De stijl van de karakters is op zich best leuk, al heb je in het begin nog niet veel opties en kom je geregeld klonen van jezelf tegen. Best verwarrend, al is het goed en duidelijk aangegeven welke karakters bij welk team horen. Zo zijn je eigen teamleden altijd in beeld aangegeven, waar op de map ze ook uithangen. Via het menu kun je trouwens ook een Crew joinen, zodat je altijd goede medespelers aan je zijde hebt.

Er valt extra XP te verdienen met speciale opdrachten en challenges. Sommige verversen dagelijks, waardoor je elke keer gemotiveerd bent om een specifiek doel na te jagen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het aantal gespeelde wedstrijden, aantal keer MVP worden, sprinten voor een 'x' aantal meters et cetera.


Op dit moment zitten er vier gamemodes verwerkt in Knockout City: Team KO, Diamond Dash, Party Game KO en 1 VS 1. Helaas werken ze niet allemaal even goed en betrapte ik mezelf er op dat ik vooral bleef steken in de Team KO gamemode, waarbij je als team twee rondes moet winnen om de wedstrijd te winnen door 10 KO's (knockouts) te krijgen. Vanaf 25 mei begint 'Season 1' en het starten van deze seasons staat garant voor nieuwe maps en gamemodes.

De game is geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S en speelt daardoor heerlijk soepel. De performance op de Xbox Series X, is dikke prima. Laadtijden zijn oké en er zijn eigenlijk geen haperingen, bugs of andere gekke dingen te ontdekken.


Knockout City heeft een kleurrijk uiterlijk en hier en daar zie je wel wat invloeden van andere games. Zo moest ik gelijk denken aan de sfeer van Splatoon, die even kleurrijk is vormgegeven en eenzelfde soort gameplay omhelst. Ook Sunset Overdrive schoot een beetje door mijn hoofd, al ligt die vergelijking wat verder weg. Het is een beetje leentjebuur spelen dus, maar oké, de game is redelijk vermakelijk. De vraag is alleen hoe lang deze game je weet beet te pakken.


Conclusie

Knockout City is een kleurrijke en vermakelijke game, die uitgaat van een simpel basiselement: trefbal. Dat werkt erg goed. Er is geen potje voorbij gegaan zonder adrenaline gevoel dat opkomt als je in een hoekje gewerkt wordt door een aantal teamgenoten en de ballen om je oren vliegen. Heerlijk! De hoeveelheid content, of meer een gebrek daaraan, baart me wel zorgen. Vooral in de zin dat ik me af vraag hoe lang deze game zijn publiek weet vast te houden. De game doet op dit moment niet echt iets fout, maar is ook geen hoogvlieger. Ik ben daarom benieuwd wat EA en Velan Studios voor lange termijnplan hebben bedacht om Knockout City trefzeker te maken en houden, met behulp van de 'seasons'.


Knockout City is op dit moment beschikbaar via EA Play en daarmee ook voor Xbox Game Pass Ultimate abonnees. Er komt echter ook een digitale Deluxe Edition beschikbaar, waarbij je onder andere speciale outfits, logo's en 1000 Holobux tot je beschikking krijgt om het verschil mee te maken.


Score: 70/100


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page