top of page
  • Foto van schrijverJolina

LEGO Bricktales - Review

LEGO is voor jong en oud. Het is leerzaam, leuk om mee te spelen en goed voor je ontwikkeling. Je kunt er zo veel mee! Dat is ook wel te zien aan de uitstapjes die het LEGO merk inmiddels heeft gemaakt. Het plastic bouwspeelgoed heeft al diverse verhaallijnen, van Ninjago tot Minecraft, van Star Wars tot Super Mario. Daarnaast worden diverse LEGO thema's ook omgezet in film, series en games. Het leent zich eigenlijk overal voor dus!


Wat betreft LEGO games hebben we vrij recent nog LEGO Star Wars: The Skywalker Saga en LEGO Brawls voorbij zien komen. Die twee games zijn eigenlijk al niet met elkaar te vergelijken, zo verschillend. En nu komt daar LEGO Bricktales bij. Nog meer mogelijkheden!

In LEGO Bricktales volg je het verhaal van een opa en kleinzoon. De opa heeft een speciaal apparaat ontwikkelt, maar zoals dat regelmatig gaat met oudere karakters, gaat dat goed mis.


Jij, de kleinzoon, moet hem helpen zijn lab te herstellen en in deze tutorial leer je ook hoe de gameplay in elkaar steekt. Eigenlijk wordt er uitgelegd hoe het bouwen met LEGO steentjes werkt, maar dan met een controller besturing.

Zodra het lab is herstelt, is het tijd om snel het omliggende pretpark te herstellen, anders komt opaatje pas echt in de problemen. Samen met een schattige robot duik je een portal in naar diverse werelden om mensen te helpen en gelukkig te maken.


Als dit lukt, ontvang je speciale LEGO stenen genaamd Happiness Crystals, die je kunt gebruiken om het pretpark volledig te pimpen.

Het verhaal is verder niet echt heel erg uitgediept, maar het geeft wel leuke elementen in de wereld, gekoppeld aan LEGO. Zo moet je een neergestorte piloot redden die boven een waterval vasthangt in zijn parachute, maar je moet er eerst een soort vliegtuigje voor bouwen om überhaupt bij hem in de buurt te komen.


Er zijn een handjevol verschillende werelden waar je door de portal naartoe kunt reizen. Hier kun je het verhaal verder spelen, maar ook schatkisten en dieren vinden. Je kunt er zo van alles verzamelen om de game 100% uit te spelen. De achievements zijn hier overigens ook op gebaseerd, dus als je deze allemaal wil behalen, dan heb je nog een hoop om te ontdekken.

De game zit vol puzzels die je met LEGO bouwwerken moet oplossen. In het begin is dat nog simpel. Zo moet je bijvoorbeeld een brug bouwen om een afgrond veilig over te steken. Dat is voor de meesten nog wel goed te doen, ook als je niet zoveel LEGO kennis hebt.


Later in de game krijg je steeds leukere opdrachten. Zo moet je een propellervliegtuigje bouwen, maar ook een standbeeld met een speciaal, bewegend mechanisme om een geheime grot in te komen. Je creativiteit wordt zo flink op de proef gesteld. Een nadeel is dat als je eenmaal zo'n puzzel aan het bouwen bent, je er niet echt uit komt, voordat je aan de voorwaarden voldaan hebt. Als je het dan even niet zo snel ziet, dan kan dat best frustrerend zijn.

Hoewel de meeste LEGO games vooral een jonger publiek zullen aanspreken, is LEGO Bricktales door zijn puzzels best ingewikkeld hier en daar. De allerkleinsten kunnen dus niet echt simpel en zelfstandig door de game heen lopen. Ik moest zelfs soms echt even goed nadenken hoe ik het bouwwerk van de betreffende puzzel in elkaar ging steken. Goed om vooraf te weten dus.


Zoals even hierboven al benoemd, zijn er een hoop zaken die je kunt ontdekken en verzamelen. Allerlei dieren, zoals kameleons, lieveheersbeestjes of andere wezentjes, die gewoon in je collectie komen en die je soms bij een NPC kwijt kunt. Daarnaast vind je ook schatkisten met bananen. Deze bananen zijn een geldig betaalmiddel en in elke wereld vind je een shop waarmee je items kunt aanschaffen in ruil voor deze bananen. Denk aan specifieke LEGO blokjes, maar ook een nieuwe outfit voor je karakter.

LEGO Bricktales speelt erg soepeltjes op Xbox Series X, waarop ik de game voor deze review getest heb. Het ziet er daarnaast erg scherp uit allemaal (ja ja, dat blokkerige uiterlijk hoort bij LEGO, dat heeft verder niks met de graphics te maken). De werelden zijn kleurrijk en zitten vol detail en geheimen.


Als ik één van de kleinere minpunten moet benoemen is het dat de besturing soms best onhandig werkt. Je moet soms heel goed kijken of je het LEGO onderdeel op de goede plek aansluit op de blokken die je tot dan toe al had gebruikt.

Daarnaast voelt de gameplay na een tijdje spelen wel een klein beetje repetitief aan, maar ik neem het voor lief want LEGO, daar heb ik altijd zin in. Ik moet er gelijk bij zeggen dat er een groot risico aan de game kleeft, want voor je het weet, heb je zo'n zin om met LEGO te spelen, dat je met echte fysieke LEGO onderdelen aan de gang bent!


Conclusie

Hoewel het verhaal weinig diepgang kent, weet LEGO Bricktales een prachtige, kleurrijke wereld voor te schotelen, waarin je ook nog eens getrakteerd wordt op diverse leuke puzzels. Ze haken op een leuke, subtiele manier in op het verhaal en hierdoor kun je jezelf gemakkelijk enkele uren vermaken met deze game. De puzzels zijn echter wel iets te moeilijk voor de kleinste gamers onder ons, dus houd daar rekening mee. Voor de LEGO- en puzzelliefhebbers, is dit gewoon een lekkere relaxte game om te spelen.


Score: 70/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page