top of page
  • Foto van schrijverJolina

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Review

Lang geleden, in een sterrenstelsel hier ver vandaan, verheugde ik me al op de nieuwe LEGO game die werd aangekondigd. Waarom? Kom op, het is LEGO! Het nostalgische speelgoed waar ik zelf mee ben opgegroeid en waar ik nog steeds wat vrije uurtjes in stop hier en daar, zowel in games als met echte LEGO. Het bevordert creativiteit, probleemoplossend vermogen en ruimtelijk inzicht. Geweldig toch?! Ik weet in ieder geval dat ik het mijn kinderen ook met de paplepel ga ingieten.


De nieuwste LEGO game is daarnaast gefocust op het Star Wars universum. Als LEGO alleen nog geen reden genoeg was voor mij om er al enorm naar uit te kijken, dan doet Star Wars daar nog een schepje bovenop. Ik ben pas relatief laat in de wereld van Star Wars gedoken, maar zit er inmiddels tot mijn nek toe in. De combinatie van LEGO met Star Wars is niet alleen voor mijzelf een gouden gebleken, er zullen een hoop mensen naar uit hebben gekeken.


Het is nu eindelijk zover! Alle iconische Star Wars karakters zijn van de partij, want LEGO Star Wars: The Skywalker Saga behandelt alle 9 Star Wars films. Van Rey tot Chewbacca, van General Grievous tot Maz Kanata, ze hebben allemaal hun rol. Smullen! Tenminste, dat hoop ik... Help me LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, je bent mijn enige hoop...

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is opgebouwd uit 9 episodes, die gelijk zijn aan de 9 Star Wars films die zijn uitgebracht. Het begint dus in episode 1 met The Phantom Menace en het eindigt in episode 9 met The Rise of Skywalker. De verhaallijn volgt ook de films, je komt alle iconische scenes tegen. Hier en daar is er een vleugje LEGO overheen gegoten en dat maakt het vooral iets kindvriendelijker en humoristischer.


Ik denk dat LEGO één van de weinigen of misschien wel de énige is die dit met Star Wars films kan doen, zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke inhoud. De oplettende fan kan hier en daar ook nog een hint of bruggetje naar andere Star Wars content ontdekken. Het is in ieder geval top gedaan, zowel voor echte Star Wars fans als voor nieuwkomers, die zo op een toegankelijke manier kennis kunnen maken met het Star Wars universum.

Het verhaal is binnen elke episode opgedeeld in levels. Hierdoor kun je ook gewoon even een half uurtje de game aanzetten om even lekker af te schakelen. Of dat lukt is de vraag, want de game is zo leuk dat je voor je het weet de zon weer ziet opkomen.


Als je een level hebt voltooid, speel je de Free Play versie van dit level vrij. Je kunt het nogmaals bezoeken en andere dingen ontdekken, karakters vrijspelen, side missions voltooien, minikits verzamelen en nog zo veel meer.

De mogelijkheden zijn eindeloos en dat kan ook niet anders met zo'n enorme galaxy. Je kunt hier zoveel uurtjes mee zoet zijn. Zelfs als je door de levels heen rusht om alleen de story te spelen, ben je met elke episode minimaal anderhalf uur zoet. Met 9 episodes ben je dus minstens 15 uur bezig om vervolgens nog uren en uren door de Galaxy te scavengen als je dat wilt. Het is daardoor een beetje een open wereld gevoel geworden, omdat je zelf kunt kiezen naar welk level in welk gebied je wilt reizen (zodra je het voltooid hebt), maar het voelt toch meer lineair aan. Op zich zijn die twee aspecten wel leuk bij elkaar gebracht in deze game.


Wat ik helemaal geweldig vind, is dat je in het menu waar je de episode selecteert een soort van 3D mini cutscene krijgt voorgeschoteld. Zo zie je bij episode 3 het epische gevecht tussen Anakin en Obi-Wan. Alleen dit heb ik al vijf minuten zitten bekijken met een glimlach op zijn gezicht. Echt prachtig gedaan. Zoiets kleins eigenlijk, maar het doet heel veel voor het gevoel van afwerking van een game vind ik. Het zijn de spreekwoordelijke 'puntjes op de i' of 'de kers op de taart'.

Nou is dit natuurlijk niet de eerste LEGO game die wordt uitgebracht door TT Games, dus ik hoor je hardop denken, wat is er in godsnaam nieuw aan dan? Ik moet zeggen dat The Skywalker Saga een perfecte mix biedt van het vertrouwde LEGO gameplay gevoel, met enkele verfrissende nieuwe twists.


Een van de nieuwe elementen in de combat is de introductie van de combometer. Deze houdt rechts in je beeld een score bij, die zich vult als je verschillende aanvallen met elkaar combineert. Hoe hoger je combo, hoe meer waardevolle studs je kunt verdienen. Dit geeft je gelijk een soort uitdaging om niet alleen maar de X-knop op de zoeken in combat, maar om er daadwerkelijk een spetterend gevecht van te maken. Zeker in combat met een lightsaber brengt dit een behoorlijk voldaan gevoel als je die meter omhoog ziet komen.

Dat geldt des te meer in de boss fights, die ook briljant verwerkt zijn en de combat van leuke variatie voorzien. Ze worden in grote tekst met rode arceringen kenbaar gemaakt (alsof dat nog nodig was haha) en werken net iets anders. Tijdens de combat kan er in boss fight een soort quick time event worden getriggerd, waarbij je een specifieke knop op je controller meermaals moet in drukken.


De boss fights staan garant voor de meest epische Star Wars gevechten uit de films. Darth Maul vs. Obi-Wan en Qui-Gon, Anakin vs. Obi-Wan, Rey vs. Kylo Ren en zo nog een hoop meer. Afhankelijk van hoe sterk je vijand in deze boss fights is, hebben ze een aantal hartjes. Elke keer dat je hun levensbalk naar nul weet te werken, verliezen ze een hartje. Uiteraard ben je de winnaar van het gevecht als er geen hartjes meer over zijn.

Wat verder nieuw is in deze LEGO game is het klasse systeem. Karakters hebben nu hun eigen klasse, zoals Jedi, Sith, scavenger, bounty hunter en meer. De specifieke abilities van deze klassen kun je upgraden, wat je tactische voordelen oplevert. Denk bijvoorbeeld aan een krachtigere inzet van de Force.


Naast een hoop collectibles die je wellicht kent uit eerdere LEGO games, brengt The Skywalker Saga ook een nieuw item, de Kyber Brick. Dit zijn doorzichtige, blauwe LEGO stenen die je kunt kunt verdienen door puzzels op te lossen of andere minigames te voltooien. Je kunt ze vervolgens inzetten om abilities vrij te spelen. Zowel algemene abilities (zoals sneller kunnen rennen) of klasse gerelateerde abilities kun je ermee vrijspelen. Belangrijk dus om deze met een schuin oog in de gaten te houden wanneer je de wereld exploreert.

Wat naast deze positieve toevoegingen aan The Skywalker Saga sowieso geweldig is aan LEGO games, is dat ze ook in co-op te spelen zijn. Ik vermoed dat negen van de tien ouders met jonge kinderen wel eens een controller in de handen heeft gehad om samen een LEGO game te spelen. Waarschijnlijk met het excuus dat het toch echt voor het plezier van het kind is, terwijl ze er zelf misschien nog wel veel meer van genieten. Niet voor niks dat de LEGO games door ons zijn opgenomen in het artikel met leukste Xbox games voor kinderen.


De co-op modus is ook voor deze review uiteraard getest, samen met mijn zoontje van bijna 4 jaar oud. Nou kan ik er wel bij zeggen dat die leeftijd eigenlijk nog net iets te jong is om écht de game te spelen zoals het bedoeld is, maar samen exploreren en voorwerpen wegsmijten met de Force leidde tot menig hilarisch moment op de bank. Vanaf een jaar of 6-7 kunnen kinderen ook wat meer met deze game wat betreft controls, want enig begrip van de aanpassing van je camerastandpunt met de rechterstick is in deze game wel handig.

Grafisch gezien is dit met afstand de mooiste LEGO game die ik ooit gespeeld heb. De omgevingen zien er op Xbox Series X zo mooi en gedetailleerd, dat het bijna echt voelt. De LEGO stenen die er in te vinden zijn, zien er duidelijk uit als plastic stenen. Dat klinkt goedkoop, maar dat bedoel ik er allerminst mee. Zelfs de LEGO stenen en karakters zijn namelijk ontzettend gedetailleerd.


Waar ik vooral diep van onder de indruk ben, is de vormgeving van de structuren. Nieuwe LEGO is spiegelend glad. Zo glad zelfs, dat het licht kan weerkaatsen. Dit zie je dus gewoon terug in de LEGO op je scherm! Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Lightsabers, die hun weerspiegeling achterlaten op de LEGO gezichten en andere gladde LEGO oppervlakken.

Maar niet alle LEGO is schoon en nieuw natuurlijk. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de clone troopers van Kashyyyk, dan zijn die allerminst schoon, glanzend en nieuw. Het witte trooper pak is voorzien van groene camouflagevlekken en bij camouflage helpt weerspiegeling niet natuurlijk.


Dit is in de game ook echt perfect weergegeven, want deze troopers glanzen niet, ze zien er juist meer doffig uit. Ook stoffen kleding van LEGO karakters is erg gedetailleerd. Je kunt in de kleding van Padmé in de droid factory in episode 2 bijna de individuele stiksels tellen. Ook zie je bij veel karakters het vuil, de naadjes van de LEGO poppetjes en zelfs de LEGO logo's haarscherp zitten. Zelfs met de hoge snelheden van de pod race in The Phantom Menace kun je elk zandkorreltje voorbij zien vliegen. Wooooohooo! Ongelofelijk, wat een plaatje!

Naast de visuele pracht, weet The Skywalker Saga ook op het gebied van audio de kwaliteit erg hoog te leggen. Het zoemende geluid van lightsabers, de podrace uit The Phantom Menace, het karakteristieke geluid van de Slave I... Doe je ogen dicht en je ziet ze voor je met de audio uit deze game. Geweldig en intens.


Wat verder visueel nieuw is in The Sywalker Saga, is dat je bij karakters met een blaster tijdens de combat in een soort third person camerahoek, dicht over de schouder meekijkt. Iets dichter op je karakter dus. Details van je karakter komen zo prachtig naar voren, zoals de stof van de kleding die je karakter draagt. Dat geeft een erg tof effect. Het is bijna alsof je een engeltje op de schouder bent.

Technisch gezien presteren LEGO games vanaf release eigenlijk altijd wel stabiel. Dat is met The Skywalker Saga eigenlijk niet anders. Ik ben in de testperiode voor deze review, voorafgaand aan de release slechts één rare bug tegen gekomen. In Mustafar kwam ik bij het gevecht tussen Anakin en Obi-Wan twee keer op dezelfde plek vast te zitten in een ruimte omdat er een schuifdeur naar beneden was gegaan waar mijn karakter eigenijk al voorbij had moeten zijn. Meerdere malen schoot door mijn hoofd: "It's a trap!" maar het leek verrekte veel op een bug.


Toen ik de derde keer hetzelfde stuk speelde, ging het gelukkig goed. Wat daar aan de hand was, weet ik niet. Hopelijk kan dit nog gefixt worden in de day one patch, als die er komt. Verder ben ik eigenlijk geen gekke dingen tegen gekomen.

Zijn er ook mindere aspecten te benoemen aan deze game? Ja, die zijn er. Wat mij betreft zijn het er twee, die overigens niet extreem groot zijn. Hier en daar is de button prompt namelijk wat laat, bijvoorbeeld in een scene waarbij ik een gebied moest doorkruisen door op losse bricks te springen.


Ik sprong tot drie keer toe te vroeg waardoor ik werd geëlektrocuteerd, alleen omdat de A-knop prompt er nog niet klaar voor was. Hier en daar is het dus niet 100% smooth. Nou is dit voor mijzelf niet zo'n probleem, maar het jongere publiek, waar deze game zeker ook op gericht is, zal dit als behoorlijk verwarrend kunnen ervaren.

Het grootste minpunt vind ik persoonlijk de onnodige scenes om door bepaalde zones te reizen met je schip, die aanvoelen als vulling voor laadtijden. Je stapt in een voertuig en klikt op de locatie waar je naar toe wilt. Dan krijg je een soort cutscene die een laadscene zou kunnen zijn. Vervolgens kom je in de ruimte terecht en vlieg je naar een punt dat zich nog geen 15 meter verder bevindt om op de A-knop te klikken, een nieuwe cutscene van je schip te krijgen om daarna pas te landen op de planeet waar je naar toe wil reizen.


Als ik me ergens aan heb geërgerd, is het dit wel. Het voelt zo onnodig, zeker met de huidige generatie consoles. Volgens mij hadden daar per reis twee stukken uitgeknipt kunnen worden om de snelheid er een beetje in te houden.


Conclusie

Wauw, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is een genot om te spelen. Het heeft die oude vertrouwde LEGO gameplay met precies de juiste en de juiste hoeveelheid vernieuwingen om fris aan te voelen. De game is toegankelijk voor nieuwkomers, zowel in het Star Wars universum als met LEGO games en tegelijkertijd ook leuk voor doorgewinterde fans. Met meer dan honderd speelbare karakters, abilities om te upgraden, collectibles om te verzamelen en een te gekke co-op mode, speelt deze game gewoon heerlijk weg. Het houd je van de straat en weet je vast te houden in een fantasierijke galaxy. Audiovisueel is de game werkelijk prachtig, genieten gewoon. Hier en daar zitten er wat kleine irritatiepuntjes in, zoals de te trage overgangen bij het reizen naar andere planeten en de prompts voor acties die te langzaam in beeld verschijnen, maar verder kan ik dit echt een topgame noemen.

Spelen moet je, deze game!

Score: 90/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is digitaal beschikbaar in de Store.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page