top of page
  • Foto van schrijverLeon

Liberated Enhanced Edition - Review

Wat was ik blij met het bericht van enkele weken geleden. Game Pass Ultimate abonnees zouden 3 maanden Marvel Unlimited kunnen gebruiken. Ik ben een groot fan van de MCU, maar in de comics had ik mij nog niet verdiept. Ik zag het helemaal zitten, lekker voor het slapen gaan nog even wat lezen. Helaas bleek deze actie alleen voorbehouden aan Amerikanen en visten wij Nederlanders achter het net. Balend daarvan zag ik in de releaselijst de game Liberated staan. Een project van ontwikkelaar Atomic Wolf dat comics en games combineert.

Liberated vertelt een verhaal wat afgelopen twee jaar best wel relevant is geweest in Nederland. In de nabije toekomst heeft iedereen een app op zijn telefoon waarin wordt bijgehouden of je voldoet aan de social credit score. Van iedereen wordt zijn of haar digitale leven helemaal bijgehouden en nageplozen of je geen dingen doet die tegen het regime in gaan. Mocht je geen digitale afdruk achterlaten, dan wordt de overheid achterdochtig en brengt je een bezoekje.


Het overgrote deel van de bevolking vindt dat prima. Het geeft een gevoel van veiligheid die ze voor de invoering van dit systeem niet meer hadden. Uiteraard zijn er ook mensen die dit helemaal niets vinden. Zij verenigen zich in de groep de Liberated. De game bied je door vier comics verschillende perspectieven over hoe mensen dit beleven en als hun waarheid zien. Het spel stuurt dan ook niet op wie goed of fout is.

De eerste comic speel je met Barry Edwards. Zijn credit score is niet goed. De politie brengt hem een bezoekje en neemt hem mee naar het bureau. Uiteindelijk komt hij redelijk snel vrij en wordt opgepikt door de Liberated. Barry sluit zich aan en gaat met de groep op pad om verzetswerk te doen. Heel veel meer vertellen zou spoilen zijn, maar in de andere comics speel je nog met een politierechercheur en andere leden van het verzet.


Het verhaal wordt, zoals gezegd, verteld in comic-vorm. Kaders waarin een plaatje te zien zijn en soms wordt gesproken of juist niet. Vaak als er een groot kader is, zoomt de game in en ga jij aan de slag. Dan wordt de game een side-scroller waar je moet rennen, dekking zoeken, tegenstanders stilletjes omleggen, schieten en puzzelen. En dat werkt allemaal wel, maar het voelt heel basic en simpel aan.

Zo heb je in het begin geen pistool tot je beschikking en moet je dus dekking zoeken en je tegenstander van achter besluipen. Maar wanneer je wel over vuurkracht beschikt, maakt het eigenlijk niets meer uit en kan je guns blazing door de levels heen. Het is namelijk ook niet zo, dat wanneer je iemand stealth uitschakelt, je daar voordeel uit haalt verderop in het level. Dat haalt de noodzaak om stilletjes te zijn helaas weg.


De stijl van Liberated vind ik wel tof. Alle comics zijn in het zwart-wit en er wordt flink gespeeld met de belichting. Wanneer politieagenten met een zaklamp schijnen, kan je precies zien of je zichtbaar voor hun bent bijvoorbeeld. Waar ik af en toe moeite mee had, is dat vijanden soms al van een andere kamer op je schieten terwijl jij ze nog niet kan beschieten. Daarom schoot ik vaak alvast preventief de volgende ruimte binnen en soms lagen de lijken al op grond.

Doordat dit de Enhanced Edition is, krijg je ook twee (korte) verhaal DLC pakketten erbij. Hier krijg je wat meer achtergrond en gevolgen te zien van de main story. Een leuke toevoeging, maar je hebt het idee dat er nog wel meer verteld kan worden als je de laatste scène ziet. Het hoofdverhaal heb je in ongeveer drieënhalf uur wel uit en met de DLC wordt dit opgerekt naar ongeveer vier uur.


Conclusie

Liberated laat van verschillende kanten zien wat een gecontroleerde samenleving doet met een mens en neemt geen standpunt in over wie er gelijk heeft. Dat vind ik een sterk iets. Het laat je zelf nadenken over wat voor maatschappij jij wilt. Het verhaal is dan ook het beste onderdeel van de game. Ook de stijl kan mij bekoren, maar de gameplay (toch een belangrijk element van een game) schiet te kort. Het is net te basic en te makkelijk om echt potten te kunnen breken.


Score 69/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Liberated Enhanced Edition is digitaal beschikbaar in de Store.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page