• Leon

Mafia II: Definitive Edition - Review

Bijgewerkt op: 4 feb. 2021

Als er aan mij gevraagd wordt wat mijn favoriete film is, dan zeg ik Goodfellas. Zo is ook The Sopranos de serie die ik verkies boven alle anderen. Als crime night op de televisie is, dan zit ik er klaar voor. Tegenwoordig niet meer zo vaak, want het meeste heb ik wel gezien en de zoveelste herhaling kijken is iets te veel van het goede. Toen deze week onverwachts Mafia 2 remaster uit kwam, was ik er dus als de kippen bij om de review te mogen doen.

Mafia 2 kwam oorspronkelijk uit 2010 en de game is dus al weer tien jaar oud. 2K vindt het een goed idee om met een vernieuwd deel aan te komen, nu de eerste Mafia uit 2002 een complete remake gaat krijgen eind augustus. Op zich een goed idee, om een beetje hype te creëren voor de remake. Zeker omdat deel 3 voor velen een bittere nasmaak achter liet.


Het verhaal van Mafia 2 is er één om in te lijsten, als je het mij vraagt. Je speelt met Vito Scaletta, iemand die bij een overval gepakt werd en de keus kreeg of hij de cel in wilde of het leger in wilde gaan om te helpen bij het bevrijden van Italië. Hij kiest voor het leger en helpt bij het afzetten van Mussolini in Sicilië. Verder in de oorlog vangt hij een kogel en daardoor mag hij even naar huis voor verlof.

Terug in Empire City, wat verdacht veel op New York lijkt, staat zijn maatje Joe Vito al op te wachten. Nadat ze een avond in de bar gehangen hebben, regelt Joe voor Vito dat hij niet meer terug hoeft naar het front. Joe is sowieso handig met dingen regelen, want een dag later zorgt hij er ook voor dat Vito zijn eerste (niet helemaal legale) geld kan verdienen. Dit is een opstapje naar een verhaal hoe je als kleine dief steeds verder in de maffia groeit.


Waar de game behalve het verhaal nog meer in uitblinkt, zijn de details in de wereld. Je merkt aan alles dat de game zich afspeelt in de jaren '40 en '50. Zo zijn er auto’s die net zo ongemakkelijk rijden als toen, de grapjes die anno 2020 totaal niet meer kunnen en de kleren die helemaal passen in het tijdsbeeld. Ook de muziek die je hoort in de auto’s zijn van zeer hoog niveau.

Zoals je kunt lezen ben ik zeer positief over de game, alleen had ik dit ook allemaal kunnen schrijven in 2010. Toen was de enige grote kritiek dat er te weinig te doen was in de wereld. De stad Empire City was leeg en werd alleen gebruikt om je van chapter naar chapter te loodsen. Dit is helaas nog steeds zo, maar je kunt niet verwachten van een remaster dat de ontwikkelaar een stad levendig maakt. Dit is voor mij dan ook niet zo'n groot probleem.


Wel een groter probleem is dat ik best veel bugs en framedrops ben tegen gekomen. Zo had ik een bug en framedrop in één toen ik van het observatorium richting de stad reed. Het leek wel diavoorstelling van enkele minuten voordat alles weer normaal ingeladen was. Ook de textures zijn niet consistent. Soms is het watertanden van de vergezichten, maar vaak kun je geen 100 meter verder kijken door de draw distance.

Ook de clunky besturing uit 2010 is niet aangepakt, dat had best mogen gebeuren. Nu schuil je achter een muurtje en wil je verder, dan is het tegenwoordig normaal dat je verder kunt wanneer je een richting op gaat lopen. Niet bij deze remaster, hier moet je eerst nogmaals de knop indrukken. Niet zo gamebrekend als de framedrops, maar weer wennen is het wel.


Conclusie

Mafia 2 vond ik in 2010 het beste wat ik dat jaar gespeeld had en ik was razend enthousiast toen ik deze week hoorde over de Mafia Trilogie. Vooral naar deel één ben ik benieuwd, omdat ik die vroeger niet gespeeld heb. Het is te hopen dat de remake daarvan beter uit de verf komt dan deel twee. Want als je dit in 2010 gespeeld hebt, dan zou ik zeggen dat je het beter in je herinnering kan laten. Of je moet net zo’n Cosa Nostra fanaat zijn als ik en het verhaal opnieuw willen beleven. Voor nieuwkomers is dit wel een toffe game, maar ik zou even wachten tot er misschien patches komen om de verschillende problemen op te lossen.


Score: 74/100

Game is beschikbaar gesteld door uitgever en is digitaal aan te schaffen in de Store voor €59,99 voor de gehele trilogie.

Recente blogposts

Alles weergeven