top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Martha is Dead - Review

Martha is Dead vertelt het verhaal van Giulia en haar identieke tweelingzus Martha. Het speelt zich af in Italië tijdens WWII. Het is niet zomaar een verhaal, maar een verhaal vol lugubere nachtmerries en andere gebeurtenissen zoals marteling. Het is verweven met de horrors die WWII met zich meebracht, waaronder Nazi's. Dat alles terwijl je probeert te achterhalen wat er met Martha is gebeurd, want zoals je al kan raden, is Martha dood.

Martha is Dead doet veel denken aan een soort adventure game, maar dan met een erg laag tempo erin. Je moet veel onderzoeken in je omgeving en op deze manier probeer je het mysterie rondom de dood van Martha op te lossen. Natuurlijk komt er van alles en nog wat op je pad wat je niet voor mogelijk had gehouden, maar ook dingen die je voor lastige keuzes stellen.


Hiernaast heb je ook te maken met het feit dat je om je zus rouwt en er van alles aan doet om iets dichter tot haar te komen, waaronder foto's maken. De camera speelt dan ook een belangrijke rol in het spel en er wordt best diep ingegaan op hoe je een foto maakt en ontwikkelt. Als hobbyfotograaf vond ik dit een leuke toevoeging. Daar was er zeker meer uit te halen, maar het haalt wel flink het tempo uit de game.

Buiten de heftige periode en het verhaal, kom je behoorlijk lugubere beelden tegen. Dit is ook de reden waarom deze game op Playstation gecensureerd is. Gelukkig kunnen we op Xbox met volle teugen genieten van al die blood & gore, zoals afgepelde gezichten en opgeblazen lichamen. Op het moment dat ik dit schrijf, hoor ik zelf dat dit eigenlijk best wel sadistisch klonk. Sorry, not sorry. Hiernaast kom je ook gewoon enge poppen en dergelijke tegen. Begrijpelijk dat je hier nachtmerries van krijgt natuurlijk, dat hoef ik jullie niet uit te leggen.


Helaas worden heel veel leuke en enge gameplay elementen beperkt door het tempo in de game. Alles gaat echt ontiegelijk langzaam, ondanks het feit dat je al vrij vroeg een fiets kunt gebruiken die een draaicirkel heeft zo groot als de maan. Lopen gaat vrijwel even snel als fietsen, alleen heb je dan niet dat euvel van die grote draaicirkel. Je bent dus ook niet altijd 1,2,3 terug op een plek waar je moet zijn voor een quest en ook deze zijn erg gevoelig voor bepaalde acties die je uit moet voeren. Zo kun je gewoon niet verder tot je een bepaalde actie uitgevoerd hebt.

Naast deze elementen, zijn ook de dialogen vaak tergend lang en is er geen enkele mogelijkheid deze te skippen of te versnellen. Vaak zit je gewoon te wachten tot de tekst helemaal op je scherm is verschenen voor Giulia weer verder gaat met praten. Ook de poppenkast die voorgaande gebeurtenissen laat zien, duurt een eeuwigheid.


Zo zijn er nog wel meer gameplay elementen die niet helemaal geweldig werken of gewoon volledig onnodig waren. Een voorbeeld hiervan is het rennen door het bos (in je nachtmerries), waar je dan een keuze moet maken tussen woorden die verschijnen. Elke keer als je het verkeerde kiest, moet je de route opnieuw afleggen. Frustrerend en onnodig wat mij betreft.

Grafisch vind ik Martha is Dead dan wel weer een prima game. Het weet de sfeer van Italië in WWII goed vast te leggen. Ook zijn de lugubere beelden echt heel goed uitgebeeld en worden deze alleen maar griezeliger naarmate je vordert in het spel. Qua audio is er veel aandacht besteed aan de game, denk hierbij bijvoorbeeld aan de authentieke radioberichten die door het huis galmen over wat er allemaal aan het front gebeurt.


Helaas is de game niet helemaal bug vrij. Zo heb ik wel eens het probleem gehad dat een deur niet geopend kon worden tot ik op één specifieke plek stond en onder een bepaalde hoek naar de deurklink keek. Ook ben ik een keer vast komen te zitten tussen het bidet en de badkuip door een automatische in-game video. Ik moest de laatste save weer herladen en hopen dat het niet nog eens gebeurde.

Conclusie

Martha is Dead is zo'n 'you hate it or you love it' game. Het verhaal wat er verteld wordt, is kort (5 uurtjes) maar erg goed. Helaas zijn er wel zoveel gameplay elementen die het tempo eruit halen, dat het een kwestie is van geduld of je deze game leuk gaat vinden of niet. Hiernaast zijn de grafische beelden van opgeblazen lichamen en afgepelde gezichten ook niet voor iedereen weggelegd en is het daarmee geen game die je je kinderen laat spelen. Hij is niet voor niks gecensureerd op Playstation. Audiovisueel is de game wel heel mooi en weet het de sfeer van WWII in Italië goed vast te leggen. Ook de prijs van €29,99 maakt het geheel iets verzachtend.


Score: 60/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever en is beschikbaar in de store voor €29,99.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page