top of page
  • Foto van schrijverStefan

Mask of Mists - Review

Met het fantasy-genre zal iedereen ondertussen bekend zijn. Maar wist je dat er zelfs in fantasiewerelden gebruik wordt gemaakt van detectives? Althans, dit is het geval in Mask of Mists. In deze wereld worden detectives ingezet om verdwenen magiërs weer terug te vinden uit alle hoeken van de wereld.


Mask of Mists begint met een kleine introductie waarin jouw personage als detective wordt voorgesteld. Je bent door een groep magiërs benaderd om hun leider terug te vinden, deze is namelijk zonder enig navolgbaar spoor verdwenen. Blijkbaar is het iets vreemds dat dit op deze manier gebeurt, want ze bieden je zelfs het driedubbele van je normale loon. Laten we eerlijk zijn; daar zeg je natuurlijk geen nee tegen! De magiërs zijn zelfs zo aardig om je een teleportatie naar het gebied aan te bieden waar hij voor het laatst gezien is. Zo begint uiteindelijk je avontuur.


Tot het eind van Mask of Mists kom je verder geen cutscenes of echte verhaalelementen meer tegen. De stukjes verhaal die benodigd zijn, zijn verborgen in de wereld in de vorm van notities. Deze notities kunnen je soms meer informatie geven over de wereld en wat er zich heeft afgespeeld, maar in de meeste gevallen dienen de notities vooral als hints om vooruitgang te kunnen boeken.

Mask of Mists kun je het beste beschrijven als een puzzelgame met hier en daar wat platform en combat elementen. Wanneer je ervoor gaat om alles te verkennen, houdt deze game je ongeveer een uurtje of drie zoet. Het platformgedeelte spreekt voor zich. Tijdens je verkenning van het land, waar je naar de vermiste magiër op zoek ben,t moet je je een weg banen door enkele dungeons en andere obstakels. Dit doe je door middel van het springen van platform naar platform, het vermijden van giftig water en het springen over vallen.


Op het gebied van combat hoef je geen uitgebreide mechanics te verwachten, maar dat is in Mask of Mists niet storend. De nadruk van Mask of Mists ligt namelijk niet op combat, maar juist op het ontdekken en oplossen van puzzels in de wereld. Om deze reden zal je dan ook maar een viertal verschillende vijanden en één enkele eindbaas tegenkomen, met elk hun eigen manier van aanvallen en bewegen. Verwacht hier niet teveel van, wanneer je eenmaal door hebt hoe de vijanden in elkaar steken, versla je ze vrij makkelijk. Verder kun je zelf gebruik maken van een drietal vaardigheden. Je kan een dodge vaardigheid gebruiken, slaan met je zwaard en wat later in de game ook gebruik maken van een pistool om vijanden van veraf al schade toe te brengen.

Het belangrijkste gameplay element, het puzzelgedeelte, neemt het grootste deel van je tijd in beslag. Vooral in het begin zit er een bepaalde volgorde in wanneer je welk gedeelte oplost. Soms kom je een oplossing voor een bepaald deel pas veel later in de game tegen. Het belangrijkste om te onthouden is dat er altijd een weg vooruit te vinden is en geen enkele puzzel met brute-forcing (willekeurig blijven proberen tot je de oplossing hebt) hoeft op te lossen. De puzzels binnen Mask of Mists zijn creatief opgezet. Ze verschillen van het juist activeren van schakelaren, zoeken naar schatten, schilderijlocaties vinden en bijvoorbeeld het oplossen van raadsels. Wanneer je ook daadwerkelijk alles binnen het spel wil ontdekken, moet je ook alle puzzels oplossen. Daarvoor word je dan uiteindelijk ook beloond met betere wapens en zelfs een alternatief einde voor het verhaal!


Grafisch ziet de game er goed uit. Het land waar Mask of Mists zich afspeelt is het resultaat van een oorlog. Binnen deze oorlog is er veel magie gebruikt, waardoor de barrière tussen de wereld en de Abyss langzaam verdwijnt. Het resultaat hiervan is dat het mooie groene graslandschap op sommige stukken overloopt in een aangetast, paars gebied dat overgroeid is met paddenstoelen en andere rare planten. Verder kom je ook genoeg overleden slachtoffers van deze oorlog tegen als skeletten, die her en der verspreid liggen over het land. Hoewel de wereld zelf mooi en afwisselend is opgezet, zijn de dungeons daartegenover saai en eentonig opgezet. Elke dungeon ziet er van binnen hetzelfde uit. Hierdoor voelt het ontdekken en bespelen van de dungeons ook niet bepaald speciaal.

Helaas zijn er een aantal dingen die niet helemaal lekker lopen in Mask of Mists. Vooral de controls werken naar mijn idee niet altijd optimaal. Vaak heb ik het idee gehad dat mijn controllerinput bij het springen slecht registreerde, waardoor ik van het platform viel en weer een nieuwe poging mocht wagen. Verder lijkt het lopen van het personage af en toe enorm snel te gaan, waardoor alles tamelijk gevoelig beweegt en uiteindelijk resulteert in een ietwat schokkend beeld. Het is echter wel zo dat de snelheid en gevoeligheid van de game binnen een half uurtje went en eigenlijk ook niet echt meer wordt waargenomen.


Conclusie

Wanneer je een leuke puzzelgame zoekt om je een paar uurtjes mee te vermaken, is Mask of Mists geen verkeerde keuze. Wanneer je een game zoekt voor het platform of combat gedeelte, raad ik je deze game in ieder geval af. Deze twee elementen komen maar minimaal en met tamelijk weinig afwisseling voor in het spel. Qua puzzels hoef je je echter niet te vervelen in deze game en van mij mocht het eerlijk gezegd ook nog wel iets langer doorgaan. Daarnaast is de wereld grafisch mooi opgesteld, maar het is wel jammer dat de dungeons er allemaal nagenoeg hetzelfde uitzien.


Score: 65/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page