top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Mass Effect Legendary Edition - Review

Bijgewerkt op: 20 mei 2021

De Mass Effect trilogie, is er een die je gewoon gespeeld moet hebben in je leven. Het verhaal van John Shepard heeft een enorme indruk achtergelaten bij veel gamers. Het is dan ook logisch dat er nu een remaster gemaakt is. Niet alleen om dit verhaal te eren, maar ook om het toegankelijk te maken voor de nieuwe generatie gamers.


Waarom is Mass Effect zo bijzonder? Dat is omdat Bioware er niet voor gekozen heeft om gewoon een verhaal te maken over het redden van het universum. Mass Effect biedt een hele wereld aan, vol met lastige keuzes die je echt aan het twijfelen zetten. Alles wat je kiest, is van invloed op de rest van het verhaal en ondanks dat het een sci-fi game is, is het vrij realistisch. Dit is dan ook de reden waarom de game zo'n grote invloed heeft gehad op de harten van de gaming community.

De Mass Effect Legendary Edition bestaat uit Mass Effect 1, 2 en 3. De originele trilogie die dus het verhaal van John Shepard volgt. Naast deze drie games zitten er ook nog eens ruim 40 DLC's in verwerkt om de originele en complete ervaring aan te bieden, zoals hij gespeeld hoort te worden. Helaas zijn er wel een aantal DLC's weggelaten, zoals bijvoorbeeld 'Pinnacle Station'. Volgens Bioware is dit omdat ze de source code ervan 'niet konden vinden'.


Alle drie de Mass Effect games zijn volledig geremastered en zijn nu speelbaar in 4K met 60fps. De games zijn daarmee dus ook geoptimaliseerd voor Xbox Series X|S en zien er echt magnifiek uit. Het is waanzinnig als je ziet hoe mooi ze de games opgepoetst hebben zonder de wezenlijke wereld aan te passen. Ze zijn echt voor meer details gegaan in plaats van het vervangen daarvan. In Mass Effect 1 zie je dit verschil het meeste terug. Dat was ook wel nodig, gezien deze game al uit 2007 stamt en toen al een beetje 'ruw' was voor zijn tijd. Maar alle drie de games zien er natuurlijk echt geweldig uit nu.

Zoals gezegd is de wezenlijke wereld waarin je speelt niet aangepast, daarmee dus ook de lipsynchronisatie van de personages en de manier van lopen etcetera. Deze ziet er nog altijd beetje vreemd en houterig uit. Het is dus echt een kwestie van oppoetsen geweest, anders hadden ze het denk ik wel een 'remake' genoemd.


Toch zijn er een aantal belangrijke elementen in de games aangepast. Ook dit is in Mass Effect 1 het beste te merken. Hieronder een greep uit wat ze aangepakt hebben om de gameplay te verbeteren:

- Er zijn geen class-based wapen restricties meer

- Moderne HUD

- Nieuwe 'Mako' controls

- Betere aiming mechanics voor wapens


Ondanks alle verbeteringen zitten er hier en daar wel nog wat foutjes in de games, vooral op performance gebied. Over het algemeen draait de game echt super en lekker soepel, maar heel af en toe merk je toch dat het spel heel eventjes hapert. De laadtijden zijn nu ook echt veel sneller, maar niet zo snel als je zou verwachten. Nu ben ik echter wel aan het mierenneuken.

Al deze verbeteringen in gameplay en details, maakt de Mass Effect trilogie een stuk aantrekkelijker om nog eens op te pakken of nu voor de eerste keer te spelen. Sowieso hebben deze games een grote replay waarde, gezien elke keuze die je maakt, kan leiden tot een andere uitkomst. Elke playthrough is dus anders, afhankelijk van jouw eigen keuzes.


Heb je nu geen zin om eerst nog eens Mass Effect 1 en 2 te spelen, terwijl je misschien alleen 3 wilt spelen of wil je 1 overslaan en bij 2 beginnen? Dat kan allemaal. Het enige waar je je misschien zorgen over maakt, is dat je het standaard verhaal moet volgen omdat je geen voorgaande spelgegevens kunt inladen. Geen zorgen dan! Ze hebben een soort stripverhaal met de naam 'Genesis' erin verwerkt, die jou in staat stelt om tijdens die strip de belangrijkste keuzes te maken, die van invloed zijn op het verloop van het verhaal. Zo heb je toch nog een beetje je persoonlijke twist aan het verhaal.

Je hebt ook nog steeds de optie om je eigen personage aan te passen. De mogelijkheden hierin zijn echter nog steeds beperkt en wat mij betreft ook niet echt interessant voor spelers die de originele Mass Effect games gespeeld hebben.


Hiernaast is er nu ook een photo mode beschikbaar, welke ook redelijk beperkt is in zijn mogelijkheden. Het zit er in elk geval in en de wereld van Mass Effect is er zeker eentje om vast te leggen!


Wat ik wel heel jammer vind, is dat ze de multiplayer mode van Mass Effect 3 eruit hebben gelaten. Hopelijk is dit iets wat ze in de toekomst alsnog toevoegen. Het zou de originele Mass Effect ervaring in elk geval echt compleet maken voor die all-time fans.

Conclusie

De Mass Effect Legendary Edition is een magnifieke remaster van de originele Mass Effect trilogie. Ze hebben echt het onderste uit de kan gehaald om er voor te zorgen dat de wereld er levendig en zo gedetailleerd mogelijk uitziet, zonder daar de wereld zelf voor aan te moeten passen. Ook is de gameplay aanzienlijk verbeterd en geoptimaliseerd.


Het verhaal van John Shepard komt nu volledig tot zijn recht met ruim 40 inbegrepen DLC's. Alleen is het jammer dat er toch nog een aantal DLC's missen en de multiplayer van Mass Effect 3 weg is gelaten uit het geheel. Hopelijk is dit iets wat ze in de toekomst nog toe zullen voegen middels één of meerdere updates.


Heb je de originele Mass Effect games nog nooit gespeeld? Of wil je ze nog eens herbeleven? Dan is dit de uitgelezen kans om er mee te beginnen! Ik weet zeker dat je er nu meer plezier uit gaat halen dan voorheen.


Score: 85/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page