top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Merek's Market - Review

Bijgewerkt op: 20 sep. 2021

In Merek's Market ga je terug naar het leven in de Middeleeuwen. Maar ook in de Middeleeuwen hadden ze spullen nodig om persoonlijke behoeftes te vervullen. Daar speelt Merek goed op in met zijn winkel, gecombineerd met een dun laagje humor en grappige winkelmuziek.

Laten we voorop stellen dat Merek's Market geen hoogstaande game is. De graphics zijn simpel en buiten het craften van spullen voor klanten, hoef je weinig te doen. Maar vergis je niet... Merek's Market kan ik eigenlijk het beste vergelijken met een Middeleeuwse variant van Overcooked. Dat wil zeggen dat het er allemaal simpel uitziet, maar het dat absoluut niet is.


Oké... In het begin is het wel nog gemakkelijk, maar dat is gedaan zodat je even de fijne kneepjes van het vak onder de knie kunt krijgen. Zo begin je met simpele recepten, die één of hooguit twee ingrediënten nodig hebben om bijvoorbeeld een vaas of een staf te maken. Uiteindelijk worden die samenstellingen steeds lastiger en lastiger en komt de druk er flink op te liggen.

Uiteindelijk gaat het zo ver dat je eerst dingen moet maken zodat je dit, in combinatie met andere dingen, weer tot iets nieuws maakt. Bijvoorbeeld twee grondstoffen tot een iron ingot smelten in een oven die je vervolgens weer moet bewerken tot een zwaard. Het wordt alsmaar moeilijker en de klanten blijven maar binnenstromen met bestellingen. Ben je niet snel genoeg met het samenstellen van het gewenste product of help je ze niet snel genoeg aan de kassa? Dan vertrekken ze met een lang gezicht en loop jij inkomsten mis. Belangrijk dus om op voorhand al wat spullen te maken.


Gelukkig is er wel wat variatie in het spel en ben je niet constant bezig met het craften van spulletjes. Zo moet je aan de kassa afrekenen met je klanten. Dit gebeurt door middel van een lijn waarin jij zelf de prijs moet inschatten op basis van het personage dat voor je staat. Zo kun je meer geld vragen van iemand die er van goede afkomst uitziet dan van iemand die er armzalig uitziet. Er is ook nog wat speelruimte. Als je bijvoorbeeld te veel vraagt, krijg je te zien wat die ander ervoor over heeft en is het mogelijk nog wat te sparren over de prijs. Je kunt natuurlijk ook de klant wegsturen of akkoord gaan met zijn bod. Soms zijn er ook gewoon klanten die je komen vervelen en die je dus alleen maar kostbare tijd kosten.

Om de zoveel levels heb je een 'Boss' level. Hierin vervul je bijvoorbeeld een speciale opdracht voor iemand, zoals het maken van een standbeeld. Dit bestaat dan bijvoorbeeld uit meerdere, speciale onderdelen. Ondertussen krijg je echter ook nog gewone klanten. Alleen krijg je dan nu geen geld van deze klanten, maar wordt de timer tijdelijk bevroren zodat je meer tijd overhoudt om je opdracht te voltooien.


Naarmate je verder komt in het spel, zie je dat je winkel groter wordt en je dus nieuwe producten kunt maken. Een grotere winkel betekent meer klanten met meer wensen. Kortom, voor jou weer wat meer stress! Wees gerust, je kunt het spel met drie andere spelers in local co-op spelen. Helaas is er geen optie tot online multiplayer, waarvan ik wel hoop dat ze dit nog toe gaan voegen om een breder publiek aan te spreken.

Conclusie

Merek's Market is een vermakelijke game voor weinig geld. Als je Overcooked leuk vond, dan ga je deze ook leuk vinden. Grafisch hoef je niet veel van deze game te verwachten, maar er zit een dun laagje humor in met leuke muziek. Ook zit er genoeg uitdaging en variatie in en zijn de 'Boss' levels een leuke toevoeging.

Helaas is de multiplayer in het spel beperkt tot local co-op en kun je deze Middeleeuwse winkel dus niet online met je vrienden runnen. Voor mij persoonlijk is het dan ook geen spel dat ik uren achter elkaar kan spelen, maar liever in kleine poosjes over de week verspreid. Als er een online multiplayer in had gezeten, was het aantrekkelijker geweest om langer te spelen.


Score: 70/100

Game beschikbaar gesteld door de uitgever

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page