top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Microsoft Flight Simulator - Review

Wisten jullie dat het al weer bijna één jaar geleden is dat Microsoft Flight Simulator uit is gekomen op PC? Voor mij was dat ook wel even verrassend toen ik dat las, maar het is toch echt zo. Het lange wachten wordt vanaf 27 juli 2021 eindelijk beloond met de release van Microsoft Flight Simulator op Xbox Series X|S. Je hoeft hem niet eens te kopen, want hij zit direct in Game Pass! Dus doe je gordels maar om en maak je klaar om op te stijgen met deze review van de console editie van Microsoft Flight Simulator.


Gordels om? Mooi, dan kunnen jullie nu naar de veiligheidsinstructies van de stewards en stewardessen kijken voor het geval ik besluit duikles te nemen met mijn vliegtuig. Uhm, ik bedoel natuurlijk; "Welkom bij Xbox Gaming Airlines, dankjewel dat je voor ons hebt gekozen. Hapjes en drankjes zijn beschikbaar bij ons personeel, dat regelmatig door het vliegtuig loopt zodra we cruisehoogte bereikt hebben. Een prettige vlucht gewenst!"

Voordat je begint met lukraak een reis te plannen van A naar B, raad ik je ten zeerste aan om ALLE tutorials even goed te doorlopen. De tutorials dragen hier de naam 'Flight Training'. Hier komt echt heel veel aan bod waar je later profijt van gaat hebben, vooral als je zo min mogelijk gebruik wilt maken van een auto pilot. Dit systeem hebben ze geheel vernieuwd. Het geeft nu een score op basis van hoe goed je het hebt gedaan. Ook krijg je specifieke tips welke punten je moet verbeteren om een betere score neer te zetten.


De Flight Training is onderverdeeld in:

- Basic Handling: hier krijg je een korte introductie in de basis controls, maar ook hoe je het stuur bedient en hoe je de apparatuur in het vliegtuig afleest. Verder krijg je de basisbeginselen van het daadwerkelijk vliegen aangeleerd.

- Take-Off And Landing: in dit gedeelte krijg je niet alleen geleerd hoe je jezelf naar de startbaan moet begeven, maar ook hoe je moet opstijgen en hoe je vervolgens weer veilig kunt landen.

- VFR Navigation: in deze tutorial krijg je geleerd hoe je jezelf door de wereld kan en moet navigeren, zowel op het vliegveld zelf, als onderweg en wanneer je bijna op je bestemming bent aangekomen.

- Airliner Training: in de voorgaande tutorials heb je alleen te maken gehad met kleine vliegtuigen. In deze tutorial ga je met een echte Airbus A320neo aan de slag. Zo'n groot gevaarte werkt toch net iets anders.

Eenmaal een semi-geschoolde digitale piloot, biedt dit meer kansen op het niet crashen van je vliegtuig en een stabielere vlucht. Op dit moment kun je er voor kiezen om een aantal 'Activities' te doen, waarbij je eigenlijk net dat stapje verder zet om je skills te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld 'bush tours' doen, waarbij je naar afgelegen plekken moet reizen en navigeert op basis van wat je ziet.


Naast deze activities, heb je ook 'Discovery Tours'. Bij deze tours krijg je een specifiek vliegtuig aangewezen en start je al vliegend in een iconisch gebied wat over de hele wereld bekend is en daarmee ook erg toeristisch. In deze tours is het altijd daglicht en helder weer. Dit is met opzet gedaan zodat je optimaal kan genieten van de wonderen die de wereld te bieden heeft. Er zijn tal van plekken om te bezoeken, maar hiervoor moet je wel even de world updates downloaden. Je kunt onder andere de piramides van Gizeh bezoeken, maar ook het eiland Bora Bora of het Vrijheidsbeeld in New York.


Natuurlijk kun je ook een geheel verzorgde reis inplannen van en naar een luchthaven naar keuze. Op de 'World Map' kun je in een balkje zoeken naar een specifieke luchthaven, maar je kunt ook de wereld ronddraaien alsof het een aardbol op een stokje is waar jij je vinger ophoudt en wacht tot er iemand stop zegt. In deze speelmode wordt het eigenlijk pas echt interessant.

In de World Map heb je niet alleen de mogelijkheid om de reis compleet naar eigen hand aan te passen, je kunt er ook voor kiezen om alles LIVE te doen. Dat wil zeggen dat je in real time gaat vliegen op die desbetreffende locatie met de huidige weersomstandigheden in dat gebied. Zo heb ik bijvoorbeeld al in onweer gevlogen, met regen, maar ook in de volle zon en diep in de nacht. Ik kan je zeggen, ik heb diep respect voor piloten die zo'n kist veilig op de grond weten te krijgen, want het is echt geen gemakkelijke opgave (en dan speel ik al op easy). Wat ook heel mooi is, is dat je kunt ook kiezen voor live vluchtverkeer, wat inhoudt dat jij online gebruik maakt van dezelfde map met andere spelers die deze optie aan hebben staan. Dit heeft dus ook invloed op de communicatie van de verkeerstorens en op welke baan je moet landen bijvoorbeeld.


Verder heb je de keuze uit een aantal vliegtuigen, die je ook nog eens helemaal aan kunt passen. Zo kun je zelf je livery kiezen, maar het gaat zelfs zo ver dat je het nummer op de vin kunt veranderen, het vluchtnummer aan kunt passen en zelf bepaalt hoeveel brandstof je meeneemt en hoe de bagage verdeeld is. Je kunt notabene het gewicht van je piloten aanpassen. Het gaat gewoon zo ontzettend ver in mogelijkheden, dat ik bijna door de wolken de lucht niet meer zag.

Om er nog een schepje bovenop te doen, in Flight Simulator zitten meer dan 2 miljoen steden, ruim 1,5 miljard gebouwen, bergen, wegen, bomen en ga zo maar door. Het is gewoon zo hyperrealistisch met echte satellietbeelden dat je je ogen keer op keer uitkijkt. Enkel en alleen als je echt heel erg laag vliegt, zie je dat het om satellietbeelden gaat, want dan vallen er hier en daar wel wat details weg (behalve van die iconische plekken dan zeg maar). Maar goed, het is ook niet de bedoeling dat je zo laag gaat vliegen dat je het gazon van je buurman kan maaien met de propellers.


Zelf heb ik de game op de Xbox Series S getest. Ik moet zeggen, ik ben echt aangenaam verrast. Natuurlijk zijn er plekken waarbij de textures even nodig hebben om te laden, want we hebben het hier gewoon over onze kleine blauwe bol waar je overheen vliegt en geen map van een paar vierkante kilometer. Ik was echt verbluft over hoe goed deze game er op zo'n klein ding uitziet. De game draait in principe op 1080p met 30fps op een Series S, maar de console kan de kwaliteit van het beeld nog wat upscalen, zonder daar fps voor in te leveren. De graphics en het niveau van detail (zowel in de wereld als de vliegtuigen) zijn echt fenomenaal goed. Ik heb helaas zelf geen Xbox Series X om het te vergelijken, maar het kan er alleen maar beter op worden en geloof me, het is al heel goed. Het heeft ook nog HDR10 support trouwens.

De besturing van Microsoft Flight Simulator is ook zoiets waar je versteld van staat. Gelukkig zijn de belangrijkste functionaliteiten aan slechts een paar knoppen gekoppeld. Ga je voor de volledige ervaring, dan heb je niet genoeg aan één, twee of drie controllers ben ik bang. Het beste is om op dit moment de camera naar je cockpit te verplaatsen en alles handmatig in te stellen. En ja, dit is overweldigend en echt uitgebreid, zelfs op easy. Wat je op zo'n moment bijvoorbeeld kunt doen, is even de vlucht pauzeren zodat jij tijd genoeg hebt om even alles te zoeken wat je nodig hebt. Een andere optie is om je hele kamer in te richten als de cockpit van een vliegtuig, maar dat eerste is denk ik wat economischer verantwoord. Voor je bankrekening dan.


Kom je er echt niet uit? Dan kun je er altijd voor kiezen om je flight assistant het vuile werk te laten doen of gewoon de hele vlucht je autopilot aan te laten staan. Dit haalt natuurlijk wel een heel stuk plezier weg, maar ik kan de keuze snappen als je nog niet zo thuis bent in de wereld van vliegeniers zoals ikzelf. Voor mensen die meer ervaring hebben met Flight Simulator games, leef je uit zou ik zeggen. Er bestaan joysticks en HOTAS setups die werken met zowel Microsoft Flight Simulator als Xbox consoles.

Het enige nadeel wat ik eigenlijk aan dit spel vindt, naast het feit dat sommige textures wat laat inladen, is het feit dat de Deluxe (€89,99) en Premium Deluxe (€119,99) versies van het spel zo asociaal duur zijn ten opzichte van de base game. Waarom vraag je jezelf nu zeker af? Dat zal ik jullie vertellen. In de base game zitten niet alle vliegtuigen en supergedetailleerde vliegvelden zoals je hieronder in de stream misschien gezien hebt.


In de Deluxe versie van Flight Simulator zitten 5 extra vliegtuigen en zijn 5 luchthavens van extra details voorzien. Het gaat hier om de volgende vliegtuigen en luchthavens.

Vliegtuigen:

- Diamond Aircraft DA40-TDI

- Diamond Aircraft DV20

- Textron Aviation Beechcraft Baron G58

- Textron Aviation Cessna 152 Aerobat

- Textron Aviation Cessna 172 Skyhawk


Luchthavens:

- Amsterdam Airport Schiphol (Nederland)

- Cairo International Airport (Egypte)

- Cape Town International Airport (Zuid-Afrika)

- O’Hare International Airport (Verenigde Staten)

- Adolfo Suárez Madrid–Barajas Airport (Spanje)


In de Premium Deluxe versie worden hier de volgende vliegtuigen nog aan toegevoegd en zijn de volgende luchthavens ook verbeterd in detail.

Vliegtuigen:

- Boeing 787-10 Dreamliner

- Cirrus Aircraft SR22

- Pipistrel Virus SW 121

- Textron Aviation Cessna Citation Longitude

- Zlin Aviation Shock Ultra


Luchthavens:

- Denver International Airport (Verenigde Staten)

- Dubai International Airport (Verenigde Arabische Emiraten)

- Frankfurt Airport (Duitsland)

- Heathrow Airport (Verenigd Koninkrijk)

- San Francisco International Airport (Verenigde Staten)


In het geval van de Premium Deluxe versie, betaal je dus gewoon €50 meer voor 10 extra vliegtuigen en 10 extra gedetailleerde luchthavens. Voor mij persoonlijk zou dit het niet waard zijn, maar dat is ieder voor zich natuurlijk.

Conclusie

Microsoft Flight Simulator is na lang wachten eindelijk geland op Xbox Series X|S. Volgens mij heeft nog nooit een hele gaming community zich zo verheugd op een console release van een simulator game. De graphics zijn echt waanzinnig mooi. Zelfs op Series S, waar de game op gespeeld is voor deze review. Je kunt letterlijk de hele wereld over vliegen met tal van vertrek- en aankomstpunten en je hebt ook nog de mogelijkheid om je skill te testen met de beschikbare activities.


Het enige nadeel aan deze game, naast het feit dat textures soms wat langzaam inladen, is het feit dat de Deluxe en Premium Deluxe versies zo extreem duur zijn ten opzichte van de base game. En dat slechts voor wat extra vliegtuigen en extra details in een aantal luchthavens. Als deze prijs meer met de werkelijkheid gelijk had gestaan, was dit voor mij een dikke 10/10 geweest!


Score: 94/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door Microsoft.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page