• Stefan

Mijn Gamejaar 2021 - Stefan

Vanaf juli 2021 ben ik toegetreden tot Xbox Gaming als reviewer. Het mooie aan reviewen is dat er genoeg momenten zijn waarbij je even uit je eigen zone moet stappen qua games en op deze manier juist weer heel vaak nieuwe pareltjes ontdekt, die je normaal eigenlijk nooit zou hebben geprobeerd. Sommige van deze pareltjes hebben het zelfs tot mijn top 10 geschopt! Zo zie je maar dat het af en toe goed is om even af te wijken van de genres die je eigenlijk altijd al speelt.


10. Lost in Random

Lost in Random was één van de games waar ik als reviewer redelijk blind ben ingestapt. Tot het moment van reviewen was deze game tamelijk onbekend voor mij. Maar wat werd er binnen deze game een fantastische wereld geschapen! Allemaal totaal verschillende gebieden, die als verbindend thema het aantal ogen van de dobbelsteen hebben. Ook kan ik oprecht benoemen dat dit één van de weinige games met een card-based combat systeem is, waar ik ook echt plezier in heb gehad.

9. The Gunk

Hoewel ik in mijn eigen huishouden echt totaal niet van opruimen houd, heeft The Gunk mij toch wel kunnen motiveren om uren achter elkaar een hele planeet te verschonen. Het bedachte systeem waarin elk opgeschoond gebied weer mooi en kleurrijk wordt, is binnen The Gunk ook vooral het stukje dat je het gevoel geeft dat je iets bereikt hebt. Hoewel het opruimen van rommel binnen The Gunk heel leuk speelde, heeft het mij helaas nog altijd niet kunnen motiveren om het poetsen van mijn eigen huis leuk te vinden.

8. Chorus

Chorus is misschien wel een beetje het buitenbeentje binnen mijn top 10. Normaal heb ik vrij weinig met snelle space-shooters, maar Chorus heeft mij hierin een andere kant laten zien. Door de toevoeging van een ontzettend goed verhaal, mysterieuze vaardigheden in combinatie met je eigen vliegskills en daarnaast het grote onbekende van de ruimte om te verkennen, heeft Chorus mij laten zien dat space-shooters niet altijd alleen maar bliksemsnelle actie hoeven te hebben. Soms kun je ook gewoon op je gemak de asteroïden verkennen.

7. Call of Duty: Vanguard

Hoewel Call of Duty de afgelopen jaren veelal dezelfde games met een aantal upgrades uitbrengt, heeft deze het alsnog tot mijn top 10 gered. Call of Duty blijft voor mij namelijk een game die ik altijd even kan opstarten om een paar potjes even lekker te kunnen knallen om vervolgens weer wat anders te doen.


Dit deel van Call of Duty heeft mijn aandacht echter door de toevoeging van tactical pacings beter weten vast te houden. Soms heb ik namelijk gewoon zin om met een hele groep het objective te bestormen, terwijl ik andere keren juist heel tactisch met kleine groepen op een map wil werken. Call of Duty: Vanguard heeft het gelukkig mogelijk gemaakt om steeds tussen beide soorten gameplay te kiezen.

6. Elder Scrolls Online: Blackwood

MMORPG's zijn en zullen altijd mijn guilty pleasure blijven. Voor mij gaat er sowieso niets boven het verkennen van grote, open werelden. Hoewel Elder Scrolls Online al tamelijk wat jaartjes ervaring heeft, is de Blackwood uitbreiding dit jaar pas uitgekomen. Normaal zou ik er nooit voor kiezen om een dergelijke uitbreiding in een top 10 te zetten, maar Blackwood weet toch één van mijn grootste frustraties weg te werken; het vinden van party members voor alles wat niet met dungeons/raids te maken heeft.


Hier heeft Zenimax middels het companion systeem goed op ingespeeld; een vaste NPC die met je meereist en volledig aanpasbaar is in de te gebruiken skills en wapens! Op deze manier hoeft mijn character in ieder geval niet meer alleen door Tamriel te reizen.

5. Forza Horizon 5

Hoewel ik geen fanatiek auto-liefhebber ben, kan ik een arcade racer op zijn tijd wel waarderen. Forza Horizon 5 weet dit dan ook te prikkelen met een grote open wereld om te verkennen en daarin eigenlijk ongeveer elke biotoop die je je kan bedenken. Het leuke aan Forza Horizon 5 vind ik vooral het feit dat ik zelf kan bepalen of ik nu een volgende race ga doen, iets nieuws ga ontdekken of gewoon lekker op mijn gemak ga touren en van het uitzicht geniet.

4. Far Cry 6

Hoewel Far Cry 6 redelijk gemixt ontvangen is, moet ik eerlijk bekennen dat de over-the-top resolver wapens en rugzakken er juist voor hebben gezorgd dat ik mij ontzettend heb vermaakt met de game. Ik bedoel; wat is er nou beter dan een rugzak, die meteen dient als jetpack? Of een auto waarmee je zomaar een klif afrijdt om hem vervolgens als een soort zweefvliegruig te kunnen gebruiken? Deze gameplay-elementen hebben de game voor mij als fris en vernieuwend laten aanvoelen en daarnaast; wie wil er nou niet Tekken spelen met hanen?

3. Psychonauts 2

Pyschonauts 2 is de game waar ik eigenlijk zo ongeveer mijn hele zomervakantie naar heb uitgekeken. Hoewel Psychonauts 2 op zich eigenlijk vooral een platformgame is, zijn het de omgevingen waar je speelt die het spel uniek laten voelen. De gedachten (en daarmee de levels) van elk persoon waar je in speelt, zijn direct gevormd naar de gemoedstoestand van die persoon. Zo zijn de gedachten van een gokverslaafde in de game bijvoorbeeld volledig ingericht als een casino met de meest absurde gokspellen die je moet oplossen.

2. Marvel's Guardians of the Galaxy

Toen ik alweer een hele tijd geleden de eerste aankondiging van Marvel's Guardians of the Galaxy zag, schreeuwde mijn innerlijke Marvel-fan ontzettend hard: JAAA! En wat heb ik mij uiteindelijk geamuseerd met deze game. Marvel's Guardians of the Galaxy is voor mij het bewijs dat een game absoluut niet open-world hoeft te zijn om je ermee te vermaken, zolang het verhaal maar goed is. En dat was het bij deze game zeker! De game voelde en speelde precies zoals je naar een Marvel film zou kijken.

1. Halo Infinite

Halo zal bij mij altijd een speciaal plekje hebben. Voor mij was Halo: Combat Evolved namelijk het allereerste schietspel waar ik mij ook redelijk serieus mee bezig hield. Vanaf dat moment is er volgens mij geen enkele Halo game geweest die ik niet gespeeld heb. De release van Halo Infinite was voor mij dan ook een ware rollercoaster; eerst dolblij met de aankondiging, maar daarna ook eigenlijk diep teleurgesteld met het lange uitstel van de game.


Uiteindelijk was Halo Infinite het wachten meer dan waard, want wat een mooie wereld heeft 343 Industries gecreëerd met Halo Infinite. Daarnaast voelt deze Halo game ook weer zoals vanouds met enkele toevoegingen. Voor mij is de verhaalmodus zeker een kandidaat voor de Game of the Year titel!


Recente blogposts

Alles weergeven