top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Mijn Gamejaar 2022 - Glenn

Ik moet eerlijk bekennen, dat het dit jaar lastig was om een top 10 bij elkaar te schrapen. Ik heb voor mijn gevoel weinig leuke titels voorbij zien komen, die ik ook daadwerkelijk gespeeld heb. Veel van de leuke titels waar ik op zit te wachten, zijn helaas opgeschoven naar 2023. Dit zal denk ik ook de reden zijn waarom 2022 niet echt als 'mijn' jaar aanvoelt. Maar goed, laten we de hoop erin houden voor 2023 en toch even terugblikken op de games waar ik me dit jaar wel mee geamuseerd heb.

10. Shadow Warrior 3

Shadow Warrior 3 is een over de top game met heel veel bloed en actie. Mensen die de eerste twee delen gespeeld hebben, zullen dit ook wel weten. Deel 3 borduurt verder op het verhaal van de eerste twee delen, maar je zult snel merken dat het verhaal niet het belangrijkste is. In Shadow Warrior 3 gaat het namelijk vooral om het zo veel mogelijk genadeloos afslachten van je vijanden. En puur omdat het zo lekker over de top is, heeft het een 10e plaats verdiend in mijn top 10.

9. Rainbow Six: Extraction

Rainbow Six: Extraction zal geen titel zijn die bij velen nog op het netvlies staat. De game is volgens mij al redelijk snel zijn glorie verloren. Toch heb ik me destijds heel goed kunnen vermaken met de game en start ik hem nu af en toe nog wel eens op. Hij stond zelfs als meest gespeelde game in het overzicht van TrueAchievements dit jaar.


Extraction is een stand-alone game, gebaseerd op het Outbreak event in Rainbow Six: Siege. Je neemt het hier op tegen een ware epidemie met een aantal van de bekende operators uit Siege. Aan jou om de wereld te redden van deze parasiet en alles weer 'normaal' te maken. Gewoon een leuke game, vooral met wat vrienden.

8. Tiny Tina's Wonderlands

Dit is nu een game waar je gewoon van moet houden. Borderlands met een twist van fantasy door de rijke fantasie van onze Tiny Tina, die haar debuut maakte in Borderlands 2. Wonderlands is dan ook een stand-alone vervolg op haar DLC "Tiny Tina's Assault on Dragon Keep" uit Borderlands 2.


Toch is deze game niet helemaal Borderlands, omdat er veel RPG elementen in zitten die enkele misschien herkennen uit Dungeons & Dragons, de game die ze ook in Stranger Things spelen als groep. Zelf vond ik dit wel een leuke twist. Deze combinatie werkt wonderbaarlijk goed. Daarnaast zit de game natuurlijk vol met humor en is hij, zoals altijd, lekker over de top. Dit is dus sowieso een game die niet mag ontbreken in je game bibliotheek.

7. Isonzo

Waar Tannenberg en Verdun de wat meer bekendere veldslagen uit WW1 behandelden, slaat Isonzo een andere weg in. Isonzo gaat namelijk om het Italiaanse front, dat in strijd was met de Oostenrijks-Hongaarse soldaten in de bergen rondom de rivier 'Isonzo'. Vandaar dan ook de naam van de game. Wie bekend is met shooters (en Star Wars) weet ook vast wel dat degene de 'high ground' heeft, altijd in het voordeel is. Je kunt je vast wel een beeld vormen van hoe gruwelijk de slagen waren in deze tijd, aangezien het zich in de bergen afspeelt en je hier weinig aan loopgraven hebt.


WW1 stond bekend als de trench war en ook in Isonzo vind je ze wel, maar niet zoveel als je ergens anders ziet. Er is heel veel variatie in gebieden en tactieken. Dit komt omdat je maps hebt in de bergen, waarbij de high ground dus belangrijk is, maar ook maps in vlakkere gebieden, waar het makkelijker is om dekking te vinden. Daarnaast ben je ook niet zomaar klaar met een potje. De oorlog was namelijk ook niet op één dag gewonnen. Ik denk dat je gemiddeld wel een 45 minuten uit mag trekken voor één potje in Isonzo. Een prima game dus om je uren mee te vermaken.

6. Sniper Elite 5

Als deel van een geheime US Rangers operatie, om de Atlantikwall fortificaties langs de kust van Engeland te verzwakken, neem je contact op met het Franse verzet. Al gauw krijg je lucht van het zogenaamde 'Operation Kraken'. Dit zou een zodanig krachtig wapen moeten zijn, dat de Nazi's de oorlog zouden winnen nog voordat de geallieerden met hun ogen kunnen knipperen.


De campaign van Sniper Elite 5 staat dan ook in het teken van het vermoorden van alle hoge Nazi officieren die hier iets mee te maken hebben, om zo Operation Kraken tot een einde te brengen. Dit doe je in de loop van 9 levels (of 10 als je de DLC ook hebt). Tijdens die levels, word je vermaakt met bloederig gedetailleerde X-Ray shots van jouw sniper. Exploderende hersenen en ingewanden waren nog nooit zo gedetailleerd. Dus hou je van open-world shooters, WW2 en veel bloed? Dan zit je met Sniper Elite 5 helemaal goed, daarom zit hij ook in mijn top 10.

5. Dying Light 2

Ik ben echt een enorme fan van zombies en horror in het algemeen. Of dit nu games, films of series zijn, het maakt mij geen reet uit! Dying Light 2 was dan ook een game waar ik lang naar uitgekeken heb. In het begin had ik wel mijn twijfels omdat er zoveel wisselende berichten de revue passeerden over de ontwikkeling ervan. Gelukkig heeft het eindresultaat een positieve wending genomen en kun je letterlijk meer dan 20 volle dagen kwijt in deze game. Om alles te voltooien, kost het je namelijk 500 uren of meer! De daadwerkelijke verhaallijn kost je 'slechts' een uurtje of 20. Maar zoveel uren met geweld, bloed en zombies?! Dat is gewoon de hemel, daarom heeft ook Dying Light 2 een plekje verdiend in de top van 2022.

4. Evil West

Evil West is precies wat de titel suggereert. Het kwaad in het (Wilde) Westen. Je hebt nog nooit een cowboy game gezien, waarin zoveel gedrochten uit je ergste nachtmerries tot leven komen. Behalve misschien dan in Red Dead Redemption: Undead Nightmare, want ook daar kwam het kwaad tot leven in de vorm van hordes zombies.


In Evil West neem je het echter op tegen een leger van vampiers en hun familiars. Je kruipt hiervoor in de huid van Jesse Rentier, één van de beste vampierjagers van het 'Rentier Institute'. Samen met je crew, wil je een einde maken aan de vampiers. Het verhaal wat hierachter schuilt, is te verwaarlozen, net als dat van Shadow Warrior 3. Ook hier gaat het namelijk om het afmaken van zoveel mogelijk vijanden op de meest gruwelijke manieren. De setting van Evil West sprak mij wel heel erg aan. Dit is dan ook voornamelijk de reden waarom hij zo hoog geëindigd is in mijn top 10. Hoe dan ook een must play.

3. Elden Ring

Elden Ring zou je eigenlijk wel een combinatie kunnen noemen van Dark Souls en Sekiro, want het head on aanvallen van bizar sterke vijanden, is niet de enige optie die je hebt als strategie. De stealth van Sekiro is ook een strategie die vaak erg goed van pas komt, als je het maar goed aanpakt! Dit heeft het voor mij zelf in elk geval een stuk makkelijker gemaakt en daardoor ben je meer gedreven om door te blijven spelen, hoe slecht je misschien ook bent. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een build die goed is op afstand, bijvoorbeeld met spells of pijl en boog of een crossbow.


Het is dan ook fijn dat Elden Ring zo toegankelijk is voor (vrijwel) iedereen, want anders had bij mij ook de controller een vliegles gekregen. Wat Elden Ring los gemaakt heeft bij het hart van gamers, is wel bijzonder te noemen. De game is ook uitgeroepen tot Game of the Year 2022. Ondanks dat hij niet mijn nummer 1 is, verdient hij wel een hoger plekje in mijn top 10.

2. Call of Duty: Modern Warfare 2

Het is geen verrassing meer dat er elk jaar een nieuwe CoD uitkomt, maar het is wel elk jaar weer een verrassing hoe hij presteert. Elke CoD heeft de afgelopen jaren, zover ik me kan herinneren, aardig wat problemen en kritiek gehad, zowel op het gebied van bugs als op de gameplay. Gelukkig vond ik het dit jaar wel meevallen en voelt deze CoD goed aan. Natuurlijk zijn er weer genoeg bugs en andere mankementen op te merken. De updates lijken daar ook niet altijd even goed bij te helpen. Toch wel bijzonder dat zo'n grote franchise altijd met zoveel problemen blijft zitten, welke ELK JAAR terugkomen!


Buiten dat, is dit wel één van de games waar ik me altijd het meeste mee vermaak. Het verhaal is altijd kort, maar krachtig! De multiplayer is altijd uitgebreid en wordt constant up to date gehouden met nieuwe content en playlists. Dit jaar is er ook nog Warzone 2.0 uitgekomen met een nieuwe extra mode, namelijk DMZ. Ik ben benieuwd of de volgende CoD ook weer in de top 10 terecht komt.

1. High On Life

De enige game in mijn lijstje waar we GEEN review van geschreven hebben, omdat we hier helaas geen code van hadden mogen ontvangen. Maar dat was niet zo erg! De game kwam op release toch in Game Pass terecht en daardoor kon iedereen direct aan de slag met de trip van hun leven. High On Life heeft mij zoveel plezier gebracht, dat hij die eerste plek in mijn top 10 dubbel en dik verdiend heeft.


Zelden kwam het voor dat een game er voor heeft gezorgd dat ik gedurende vrijwel de hele playthrough een smile op mijn gezicht heb gehad. Ik moet wel eerlijk zeggen, je moet van dit soort humor houden, want die is niet voor iedereen weggelegd, maar ik heb nu eenmaal vrij duistere humor. Het is wel redelijk jammer dat je vrij snel door het verhaal heen bent en er geen multiplayer opties in verwerkt zijn. Je kunt wel nog op zoek naar alle verborgen kistjes die verstopt zitten in elk gebied, wat de game op zich wel wat extra waarde geeft om nog even verder te spelen. Buiten dat, de game ziet er ook nog geweldig uit!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page