top of page
  • Foto van schrijverJolina

Mijn Gamejaar 2022 - Jolina

Ja hoor... Ik heb drie keer met mijn ogen kunnen knipperen en het jaar is al weer bijna voorbij. Ongelofelijk! Nog één keer terugblikken naar de hoogtepunten dan maar. Het voelde een beetje als een mat jaar, maar toch heb ik 10 persoonlijke titels er uit weten te vissen die mij in positieve zin hebben weten te raken.


10. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is een genot om te spelen. Het heeft die oude vertrouwde LEGO gameplay met precies de juiste (hoeveelheid) vernieuwingen om fris aan te voelen. De game is toegankelijk voor nieuwkomers, zowel in het Star Wars universum als met LEGO games en tegelijkertijd ook leuk voor doorgewinterde fans. Met meer dan honderd speelbare karakters, abilities om te upgraden, collectibles om te verzamelen en een te gekke co-op mode, speelt deze game gewoon heerlijk weg. Het houd je van de straat en weet je vast te houden in een fantasierijke galaxy. Audiovisueel is de game ook nog prachtig, genieten gewoon.


9. Cult of the Lamb

Ik houd wel van games die proberen verschillende uitersten te combineren tot iets unieks. Het is daarbij wel zo dat het dan meestal óf heel goed uitpakt, óf heel slecht. In Cult of the Lamb hebben ze een helse, lugubere sektewereld gecombineerd met een klein, schattig lammetje. Als je ook maar een klein beetje houdt van roguelike games, kun je deze unieke ervaring eigenlijk niet laten ontglippen. Cult of the Lamb is een grafisch kunststukje met heerlijke gameplay, dialogen vol humor en bomvol actie met volop variatie.


8. Unbound: Worlds Apart

Unbound: Worlds Apart is werkelijk waar een plaatje en een lust voor je zintuigen. Ik kan niks dan respect opbrengen voor kleine ontwikkelaars zoals Alien Pixel Studios / Nephilim Game Studios. Echte platformer liefhebbers gaan smullen van deze game, ook al is de verhaallijn misschien niet het grootste en best uitgewerkte onderdeel van de game. Die cirkel, daar gebeurt al het magische in deze game. Die gaat je gewoon volledig opslokken, ik garandeer het je. Wat mij betreft is de game om door een ringetje te halen.


7. The Pedestrian

Als je houdt van een prikkelende puzzelgame dan kan ik je The Pedestrian zeker aanraden om eens te proberen. Hoe simpel de vormgeving ook is, het sprak me zeker aan. De luchtigheid en speelsheid druipt er vanaf en het niveau van de puzzels wordt op een goede manier opgevoerd. Er is voldoende oog en aandacht geweest om er met de levendige achtergronden en omgevingen een unieke twist aan te brengen.


6. Two Point Campus

Two Point Campus is een management sim waarbij je een campus moet opbouwen en onderhouden. Hoe meer studenten en hoe meer tevreden ze zijn, hoe beter je campus presteert. De gebruikersinterface werkt op console ontzettend prettig en gemakkelijk en er zit heerlijk veel humor in de game verwerkt. Niks saaie wiskunde- of geschiedenislessen... Jouw studenten worden de allerbeste koks, de grappigste clowns, de dapperste ridders en bouwen de vetste robots. De ontwikkelaars zijn wat mij betreft Cum Laude geslaagd met Two Point Campus.


5. F1 22

Codemasters weet samen met EA weer een prima racetitel neer te zetten met F1 22, die zowel voor gevorderden als beginners toegankelijk is en meer dan genoeg mogelijkheden tot vermaak weet te bieden. Hoewel de story mode Braking Point in F1 22 ontbreekt, zijn er met F1 Life en de Supercars enkele nieuwe, leuke elementen voor terug gekomen. Je kunt je suf customizen met je karakter en livery en EA heeft daarnaast goede invloed door de ijzersterke soundtracks.


4. As Dusk Falls

Waar ik in eerste instantie de trailer van As Dusk Falls bijna had afgedaan als een "meh, die game speel ik wel een keer als die in Game Pass komt", ben ik blij dat ik er toch voor ben gegaan. Ik ben in positieve zin ontzettend verrast door de unieke vormgeving, de sterke voiceacting en verhaallijn en de gameplay die je daarmee gecombineerd op het puntje van je stoel weet te houden. Behalve de unieke visuele stijl zijn de QTE's en dialoogkeuzes op zichzelf natuurlijk niet bijzonder te noemen, maar juist de combinatie van alle factoren, maakt dit gewoon een ijzersterke game.


3. The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen

Na 7 verstreken jaren is The Witcher 3: Wild Hunt nog steeds een geweldige, tijdloze game te noemen, die alleen maar mooier en beter is geworden met de next-gen upgrade. Geralt maakt wat dat betreft absoluut goed gebruik van zijn Witcher krachten, die er voor zorgen dat hij maar zeer langzaam oud wordt. Hij kan nog prima een ronde mee en ondanks dat de upgrade pas net uitgekomen is, ben ik voor de zoveelste keer tot aan mijn knieën er in weggezogen.


2. Dying Light 2: Stay Human

Man, man, man wat voelt het weer heerlijk om met je dikke parkourskills over de hoogste daken heen te vliegen, zombies op de meeste brute manieren te lijf te gaan en elke steen te kunnen omdraaien in een grauwe, verlepte open wereld. De prestaties en het verhaal mogen misschien niet perfect genoemd worden, maar Dying Light 2 is en blijft een gigantisch vermakelijke game waar veel game uren en echte uren in zoek gaan raken. De hoeveelheid interessante content is immens en Techland heeft al een post launch road map gedeeld, waarbij is aangegeven dat de game tot vijf jaar na release updates kan verwachten, met minimaal twee grote verhaaluitbreidingen. Welcome to The City!


1. A Plague Tale: Requiem

Hoewel de Middeleeuwen niet bekend staan als het meest gezellig tijdperk, kan ik je het avontuur van A Plague Tale: Requiem vanuit de bodem van mijn hart aanraden. De game ziet er echt werkelijk waar prachtig uit en de gameplay is zeer vermakelijk. Je krijgt steeds meer opties en mogelijkheden om jezelf door de gameplay heen te werken. Hoewel de game inzet op stealth, geeft een lekker slingshot gevecht hier en daar ontzettend ook veel voldoening. Asobo Studio heeft een hele sterke vervolggame neer weten te zetten. De game is in verschillende opzichten meer volwassen dan zijn voorganger. De terechte nummer 1 in mijn Top 10 van 2022.

Als ik stiekem ook even vooruit blik naar 2023, dan belooft ook dat jaar ons veel moois te brengen. Zo kijk ik enorm uit naar titels als Dead Island 2, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, Star Wars Jedi: Survivor, Starfield en Hogwarts Legacy. Daarnaast hoop ik nog steeds stilletjes dat we iets meer gaan zien van State of Decay 3. En laten we niet vergeten dat er nog wat op de planning staat van CD Project RED, namelijk Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Ik ben benieuwd of één of meerdere van deze titels een plekje weten te veroveren in mijn Top 10 van 2023.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page