Mind Maze - Review
Toen ik het concept van de nieuwe game Mind Maze zag, moest ik denken aan een spelletje van vroeger. Ik wist niet gelijk hoe het ook al weer heette, dus ik heb diep moeten graven. Voor de mensen die ook herkenning vinden in onderstaande gameplay video, het spelletje heet 'kamertjesverhuur' of in het Engels 'dots and boxes'. De gameplay is dus niet helemaal nieuw, maar dat is tegenwoordig een zeldzaamheid. Zolang de uitvoering in de game goed is, maakt dat natuurlijk weinig uit.

Hoe zit dat dan met kamertjesverhuur, ofwel Mind Maze? Nou, het concept is heel simpel. Je speelt het spelletje met twee of meer spelers. Om beurten plaats je een streepje op het veld. Je kunt dit zien als een soort muurtje. Wanneer het laatste van de vier muurtjes wordt geplaatst, is het vakje daarmee volledig omrand en is het kamertje 'verhuurd'. Je mag gelijk een nieuwe actie uitvoeren. Aan het eind van de rit moet je zoveel mogelijk kamers verhuurd hebben om de meeste punten te scoren en het spel te winnen.
De nieuwe titel Mind Maze kan ik wel begrijpen, want in het begin is het nog allemaal erg overzichtelijk. Je ziet gelijk waar je een muurtje kunt plaatsen zonder jouw tegenstander een kamertje in de schoot te werpen. Hoe verder je in het spel zit, hoe moeilijker het wordt om iets te plaatsen zonder een hele rits aan punten weg te geven aan je tegenstander. Uiteindelijk vormen zich namelijk een soort gangetjes, waardoor je vaak meerdere hokjes achter elkaar kunt sluiten.

Mind Maze trekt de moeilijkheidsgraad nog verder omhoog door niet van een klassiek, vierkant speelveld uit te gaan. Er zijn diverse levels met allerlei vormen, waardoor het allemaal nog net wat ingewikkelder wordt. De buitenste randen zijn al vastgezet, dus met vreemde vormen is het echt goed opletten wat je doet. In couch co-op is dat wat makkelijker te volgen natuurlijk. Je kunt tot wel acht spelers aan een spelletje toevoegen (spelers, AI of een combi van beide) dus dat biedt een hoop mogelijkheden.

De variatie in speelborden is wel leuk en dat maakt het zeker boeiender. Hier en daar wordt het echter ook behoorlijk frustrerend, omdat het soms niet goed zichtbaar is waar de AI zijn laatste muurtje heeft geplaatst. De muurtjes bevatten wel een soort knipperend lichtje in de kleur van de betreffende speler, maar dit is ontzettend slecht zichtbaar. De AI spelen hun beurten daarnaast ontzettend snel, dus als je even niet oplet, heb je geen idee waar de laatste muur is geplaatst.
Een ander minpunt, waardoor je sneller afhaakt, is de besturing. Het lijkt zo simpel, om muurtjes te plaatsen, maar voordat je het juiste slot hebt geselecteerd om je muurtje te plaatsen, ben je soms vijf kliks verder. Erg zonde, want deze minpunten bederven voor een stuk echt de plezier die je er uit kunt halen. Aan de andere kant zijn het dingen die hopelijk nog verbetert kunnen worden in een update. In plaats van een klein knipperend lampje, zou je natuurlijk ook het hele laatst geplaatste muurtje van een duidelijke kleur kunnen voorzien bijvoorbeeld.
Conclusie
Het concept van Mind Maze is misschien niet uniek, maar wel simpel en pakkend. Less is more is de perfecte uitspraak bij dit soort games. De uitvoering is echter niet perfect. De besturing en de slechte visuele cues zijn minpunten die helaas best zwaar wegen.
Mind Maze is digitaal beschikbaar in de Store voor €4,99.
Score: 55/100
Review code is beschikbaar gesteld door de uitgever.