top of page
  • Foto van schrijverGlenn

MOTOGP 20 - Review

Elke motorfan weet inmiddels wel dat de echte MOTOGP 20 is uitgesteld tot later dit jaar, vanwege de COVID-19 uitbraak. Heel jammer natuurlijk, maar gelukkig mogen we wel alvast aan de slag met de game!


Om wel meteen met de deur in huis te vallen... De game is nog niet wat het moet zijn op dit moment. Dit ligt niet aan laksheid van Milestone, maar aan COVID-19 en het feit dat het echte seizoen nog niet begonnen is. Hieronder de voorlopige roadmap die Milestone meestuurde met deze review copy van MOTOGP 20. Hou dit in gedachte bij het lezen van deze review en als je de game wilt kopen.


"Omdat het officiële MotoGP™ Championship is uitgesteld vanwege de COVID-19 uitbraak, is sommige content pas beschikbaarna Day 1. Officiële bike liveries en models komen later dan gewoon. Dit is een beknopte roadmap:

  • Begin mei: MotoGP™ update voor het 2020 season

  • Eind mei: Moto2™ en Moto3™ update voor het 2020 season; Red Bull MotoGP™ Rookies Cup toevoeging

  • Eind juni: MotoE™ class toevoeging "

Het is een beetje vreemd dat de motorgames een kleiner publiek trekken dan het autorace gebeuren, want de MOTOGP is eigenlijk wel de F1 onder de motoren. En heel eerlijk, ik vind die motorgames veel intenser en ook lastiger dan elke autorace game die ooit gemaakt is (please don't shoot me now).


Maar goed, MOTOGP 20 start eigenlijk zoals elke MOTOGP game dat doet. Je begint met het maken van een personage, je kiest een team met contract en je past je motor en pak wat aan. Hierna ben je geheel vrij in wat je wilt doen in het spel. Zo kun je beginnen aan een carriere in de Moto2, Moto3 en MotoGP. Je kunt ook uitdagingen uit het verleden aangaan of het online opnemen tegen andere racemonsters. Eigenlijk wat je gewend bent van elke MOTOGP game dusver. Wat ik wel een leuk detail vond bij het maken van mijn personage, was dat je kon bepalen met welke voet(en) je op de grond wilt staan bij de start en hoe je door de bocht gaat met je benen.

Helaas zit er nog steeds geen tutorial in het spel verwerkt, wat toch wel wenselijk was geweest. Milestone heeft namelijk wat nieuwe snufjes in het spel verwerkt, waardoor het nog realistischer aanvoelt dan dat het al deed! Zo moet je nu bijvoorbeeld ook rekening houden met je brandstofverbruik en bandenslijtage. Wat je dus wel kan doen, is even naar de Trial Trial mode gaan om alles een beetje onder de knie te krijgen, voordat je echt gaat beginnen.


Heb je daar geen zin in? Dan heb je ook wat hulpmiddelen die het je iets makkelijker maken. Denk hierbij aan remassistentie, gekleurde volglijnen op de baan, een rewind knop, etc. Eén ding is zeker, als je nieuw bent in dit soort games, dan ga je die hulp heel hard nodig hebben! Ben je lekker eigenwijs en ga je er lekker op los zonder die handige hulpmiddelen? Bereid je dan maar voor op een zeer realistische motorervaring waarbij je gegarandeerd op je bek gaat. Want MOTOGP 20 is een heuse simulator geworden wat dat betreft.

Op alles moet juist geanticipeerd worden. De hoeveelheid gas in een bocht, het aansnijden van de bocht met juiste hoek en snelheid, het achter je tegenstanders racen voor slipstream, etc etc. Doe je dit niet goed genoeg, dan is een podiumplek niet haalbaar.


Is het nu toch echt te moeilijk en maak je al gebruik van een of meerdere hulpopties? Dan is het ook nog mogelijk om de physics minder realistisch te maken. Dan heb je tenminste niet elke keer vliegles als je over een stukje gras rijdt in een bocht. Hiernaast is de gameplay ook geheel aan te passen, zoals de tractie controle van je motorfiets, aerodynamica en ga zo maar door.

Ik had het net al kort over de verschillende modes in het spel, daar ga ik nu even wat dieper op in. Over het algemeen heb je dus quick races, time trials, championship creators, online races en, waar het natuurlijk om draait, de career mode. Dit zijn eigenlijk allemaal modes die weinig tot geen uitleg nodig hebben. De career mode neemt weer de oude vorm aan, die we kennen van een paar jaar terug. Online heb je een nieuwe mode, namelijk de Race Director Mode. Helaas heb ik deze nog niet kunnen testen omdat ik online geen lobbies kon vinden op het moment van testen.


De career mode is terug in de vorm van de Managerial Career met nieuwe features die je echt door het oog van de naald laten gaan. Je kunt je weer aansluiten bij een officieel team of zelfs een nieuw team vormen dat gesponsord wordt door de echte MOTOGP merken. Hiernaast krijg je de leiding over een gehele staf, die je ondersteunt bij het selecteren van een nieuw team, het analyseren van race-gegevens of het verbeteren van je motor. Een strategische en realistische benadering is dus redelijk belangrijk.

Bij het verbeteren van je motor krijg je natuurlijk hulp van je monteurs, want niet iedereen weet hoe dat moet. Mocht je nu toevallig wel weten hoe dat moet, dan kun je het handmatig aanpassen. Zo kun je de prestatie van elk onderdeel verbeteren. Hiermee verdien je ontwikkelpunten en kun je ook weer investeren. Ook je R&D personeel kun je inzetten om een zo hoog mogelijk niveau te behalen. Tijdens de races zelf is het ook mogelijk om je motorfiets softwarematig aan te passen. Dit kan in het echt ook en dit is dus wederom een erg realistische benadering van de MOTOGP.


We zijn nog niet klaar met het realisme hoor... MOTOGP 20 beschikt namelijk ook over een geheel vernieuwde, zelflerende AI. Deze noemen ze ANNA (Artificial Neural Network Agent). ANNA zorgt er voor dat tegenstanders leren van hoe jij en alle andere coureurs over het circuit racen. Dit maakt dat het spel eerlijker aanvoelt, maar het tegelijkertijd ook lastiger is, vanwege het hoge realistische gehalte. Deze AI maakt het tevens ook mogelijk dat er gebruik gemaakt kan worden van het brandstofverbruik en de bandenslijtage.

En last but not least, de graphics. Deze zijn, net zoals de rest van de game, echt dik in orde. Hoewel de graphics van de gezichten van coureurs niet zo mooi zijn, wordt dit volledig gecompenseerd in de circuits, motoren en omgeving. Niks te klagen dus!


Conclusie

Geen enkele MOTOGP fan mag deze game missen. Ten opzichte van de voorgaande delen is dit verreweg het beste deel. Het realisme wordt tot een nieuw niveau verheven. Ben je een nieuwe speler? Dan kan je het nog wel eens knap lastig krijgen in dit spel, zelfs met de hulpmiddelen die je voorgeschoteld worden. Het is dan ook jammer dat er, na al die jaren, nog steeds geen tutorial in het spel is verwerkt. Buiten dit neemt MOTOGP 20 je mee op een waar avontuur op tal van verschillende motoren en beleef je een ervaring die we in het echte leven voorlopig nog even moeten missen. Wat mij betreft dus een echte must have als motorliefhebber.


Score: 81/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever en beschikbaar in de store voor €69,99

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page