top of page
  • Foto van schrijverJolina

Motorola Edge 20 Pro - Review

Motorola heeft afgelopen zomer met de nieuwe Edge lijn een familie Motorola smartphones uitgebracht met drie verschillende varianten: de Motorola Edge 20, de Motorola Edge 20 Lite en de Motorola Edge 20 Pro. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Motorola Edge 20 Pro het vlaggenschip van de serie, met onder andere 5G technologie, een 6,7" OLED scherm, drie verschillende cameralenzen, een strak design en draadloze Ready For opties.


Met name het prachtige, grote 6,7" OLED scherm en de draadloze Ready For opties, maken deze smartphone ontzettend interessant voor gamers. Deze review zal zich daarom vooral op game gerelateerde aspecten van de Motorola Edge 20 Pro focussen.

De eerste indruk die je krijgt van iets nieuws, heeft toch vaak te maken met visuele prikkels. Laten we daarom eerst kort stilstaan bij het uiterlijk van deze smartphone. Het design van de Motorola Edge 20 serie is zoals Motorola zelf benoemd simplistisch en gericht op bruikbaarheid om prestaties te maximaliseren. Er zijn daarom maar weinig fratsen te vinden aan de buitenkant van de smartphone.


Op de ene zijkant zijn twee knopjes te vinden, op de andere zijkant één. Aan de onderkant vind je een USB-C poort, simpele speaker en de positionering van het SIM-kaart slot, waar twee SIM Kaarten in passen. Persoonlijk vind ik dit juist wel mooi en strak overkomen. De smartphone is daardoor behoorlijk dun, met slechts 6,99mm dikte. Ondanks dat het design eenvoudig is, voelt het toestel wel kwalitatief en luxe aan.

De achterkant is wel wat dikker op de plek waar de drie cameralenzen te vinden zijn. De Motorola Edge 20 Pro is uitgerust met een 1080MP cameralens met Ultra Pixel technologie, waarbij elke 9 pixels worden gecombineerd tot één grote 2.1-micron ultra pixel die tot 9x betere lichtgevoeligheid heeft. Daarnaast beschikt de smartphone over een ultra-wide lens met ingebouwde macro visie voor extreme close-ups. De derde lens op de achterkant is een 5x optische zoomlens met hoge resolutie, waardoor je kunt inzoomen zonder (veel) kwaliteit te verliezen in je beelden.


Helaas krijgt de zoomlens het wel lastiger op het moment dat er minder licht beschikbaar is. Gelukkig kom je met de hoofdcamera dan wel een eind, in combinatie met de instelbare nachtmodus. Over het algemeen kan je met de Motorola Edge 20 Pro prima foto's maken, die kleurrijk en gedetailleerd zijn. Hou er wel rekening mee dat de camera's op de achterkant iets uitsteken in het ontwerp, waardoor je smartphone wat wiebelig is als je deze ergens oplegt.


De achterkant en zijkanten hebben een prachtige blauwe kleur, die afhankelijk van de lichtinval wat verschilt. De kleurpatronen zijn geïnspireerd op de kleur van de lucht op verschillende momenten gedurende de dag. Blauw is sowieso altijd mijn lievelingskleur geweest, maar het effect op de achterkant vind ik werkelijk waar prachtig om te zien.

De voorkant van het scherm is helemaal aan de bovenkant in het midden uitgerust met een front-facing selfie lens van 32MP. Deze lens is weggewerkt in het scherm zelf en valt, vooral in het begin, behoorlijk op als je scherm gevuld is met veel lichte tinten. Gelukkig went dit vrij snel en is dit verder dus ook niet hinderlijk. Het 6,7" OLED scherm met een maximale resolutie van 2400x1800 pixels is, ondanks de naam doet vermoeden, volledig recht, zonder afgebolde randen. De grootte van het scherm in combinatie met de resolutie zorgen ervoor dat het één van de sterke punten is van het toestel. Prachtig, helder beeld met goede details door de hoeveelheid beschikbare pixels.


Dat mooie, grote scherm zorgt er wel voor dat de Motorola Edge 20 Pro geen klein toestel is. Ik heb zelf niet al te grote handen en bestuur mijn telefoon graag met slechts mijn rechterkant, maar dat is bij dit toestel helaas soms echt niet mogelijk. Om helemaal linksboven in de hoek te komen of de Google Assistent knop aan de linkerzijkant te bereiken, heb je toch echt die tweede hand nodig. Nou gebruik ik de Google Assistent eigenlijk nooit, dus dat is niet zo spannend. Maar als ik iets helemaal linksboven in het scherm wil aanraken, of het uitklapmenu van bovenaf wil opentrekken, dan kom ik wel een vingerkootje of twee tekort.

Hoewel dat grote scherm een nadeel kan zijn in de besturing, is het op andere vlakken natuurlijk een groot voordeel. Stel je eens voor dat je op Youtube een prachtige video bekijkt (liefst van ons eigen Xbox Gaming kanaal natuurlijk!) of een serie op Netflix. Dan komt zo'n scherm goed van pas!


En wat te bedenken van Cloud Gaming? Met een Xbox Game Pass abonnement heb je tegenwoordig niet eens meer een console of zelfs controller nodig. Je pakt gewoon op elk moment en elke plek je smartphone in de hand en start jouw favoriete games makkelijk op vanuit de app. Zonder installeren, downloaden of wat dan ook. Een ander voordeel wat de Motorola Edge 20 Pro dan heeft, is de snelle refresh rate van 144Hz. Dit komt handig uit als je graag een game speelt op je smartphone en daarnaast is het natuurlijk heerlijk als je scherm überhaupt snel ververst.


Ook een vereiste internetverbinding helpt daarbij en ook op dat vlak zit je goed met deze smartphone, die 5G technologie omvat en je met de Wi-Fi 6 functie automatisch verbindt met de snellere verbindingen van dit moment.

Bovengenoemde aspecten van de Motorola Edge 20 Pro, zorgen ervoor dat je een stukje hardware in handen is, dat is toegespitst op de toekomst van gamen, via de cloud. Het bied je diverse mogelijkheden om jouw favoriete games te spelen, waar en wanneer je maar wil. Zo kun je inloggen via de Xbox Game Pass app en met niks anders dan je smartphone, een internetverbinding en een Xbox Game Pass abonnement meer dan 100 Xbox games spelen met touch control. Het wat grotere scherm is dan uitermate geschikt. Terwijl je met twee vingers op je scherm de touch-knoppen aanraakt, is er nog voldoende scherm over voor het weergeven van de game die je op dat moment speelt.


Mocht je, net als mij, toch liever echte knoppen onder je vingers hebben, dan kun je heel gemakkelijk via bluetooth een Xbox controller koppelen aan je Motorola Edge 20 Pro. Je kunt je smartphone ergens tegenaan zetten of een controller clip gebruiken. Door het grote formaat is die laatste optie echter wat lastig, zeker gezien de beperkte kwaliteit van de meeste clips die je in de schappen kunt vinden. Eigenlijk voelt de Motorola Edge 20 Pro daar gewoon wat te zwaar voor. De Razer Kishi voor Android is dan wel weer een gouden combinatie met deze smartphone, waar hij prima inpast, ondanks zijn grootte. Dan heb je ook echt wat in handen en is je volledig scherm beschikbaar om de game op te tonen. Briljant toch?!

Wat betreft besturing via een controller zijn er dus voldoende opties voor je Motorola Edge 20 Pro, maar er is nog meer mogelijk. De Ready For opties zijn namelijk ook erg interessant voor gamers. Ready For is een veelzijdig platform dat sinds april dit jaar is geïntroduceerd. Het geeft je extra mogelijkheden om functionaliteiten via een connectie over te brengen naar een ander, groter scherm zoals een beeldscherm, tv of laptop.


Eerst kon dat alleen via een meegeleverde USB-C naar HDMI kabel, die in het geval van de Motorola Edge 20 Pro wordt meegeleverd in de verpakking. Maar met de release van de Motorola Edge 20 Pro is er nu sprake van de mogelijkheid om een draadloze Ready For verbinding tot stand te brengen. Met Ready For kun je vervolgens diverse opties benutten. Zo kun je jouw smartphone gebruiken als een draagbare werkplek. Je krijgt op je externe scherm een soort desktop-omgeving te zien, van waaruit je mails kan beantwoorden, Google documenten kunt bewerken en andere applicaties kunt gebruiken vanuit de apps die je hebt geïnstalleerd. Daarnaast is streamen, mirror casten of videobellen ook mogelijk op groot scherm. Een beetje vergelijkbaar met functionaliteit van Samsung DeX dus.

Dit werkt natuurlijk allemaal het beste wanneer je een draadloze toetsenbord en muiscombinatie verbindt via bluetooth, maar je kunt ook je smartphone gebruiken als touchpad. Daarnaast, hou je vast... Kun je op deze manier bijvoorbeeld ook Xbox Game Pass games spelen vanuit de cloud! Ready For kent zelfs een output voor 4K, wat ideaal is voor een monitor of scherm dat dit ondersteunt. Voor deze review heb ik bijvoorbeeld via mijn Xbox Game Pass abonnement en cloud gaming Forza Horizon 5 gespeeld via de Motorola Edge 20 Pro, met een controller, terwijl het beeld via de draadloze Ready For functionaliteit op mijn 48" LG OLED tv scherm liep.


Vrij gemakkelijk om in te stellen allemaal, dus je bent er vrij snel klaar voor. De reactietijden hadden amper last van vertraging dus ook dat beviel eigenlijk prima. Af en toe was er een klein beetje blokkerig beeld, maar dit zal vooral afhankelijk zijn van hoe goed je internetverbinding is natuurlijk. Buiten dat werkt het eigenlijk allemaal vrij goed, hoewel een 4K-output ogenschijnlijk niet altijd behaald werd. Je hebt eigenlijk bijna geen Xbox console meer nodig en krijgt tal van mogelijkheden om te gamen waar en wanneer jij dat wil. De vraag is natuurlijk hoe vaak je er gebruik van gaat maken, maar met het steeds groter worden van allerlei cloud streaming diensten, is dit natuurlijk wel de toekomst. En die ligt eigenlijk niet eens meer zo ver van ons af. Dan zit je met een Motorola Edge 20 Pro in ieder geval goed wat betreft hardware op het gebied van gaming.

Dan tot slot, wil ik nog even een paar algemene kenmerken van de Motorola Edge 20 Pro benoemen om een iets completer beeld te geven. Naast het fraaie, strakke design zijn de algehele prestaties van de smartphone prima te noemen. Met een Qualcomm Snapdragon-870 chip, een refresh rate van 144Hz (die overigens ook handmatig in te stellen is) en 12GB werkgeheugen, draaien het systeem en de applicaties heerlijk soepel. Met 256GB intern geheugen heb je ook redelijk wat ruimte om bestanden, foto's en video's op te slaan.


Een verbetering van Motorola zelf is dat ze hun updatebeleid hebben aangepast. Dit toestel loopt op een (vrij kale) versie van Android 11. Er zijn beloftes gedaan dat het in ieder geval twee grote Android updates gaat krijgen met daarnaast drie jaar aan maandelijkse beveiligingspatches. Nog niet ideaal als je er langer mee wenst te doen, maar in ieder geval een verbetering ten opzichte van eerder beleid.


Een ander positief punt van de Motorola Edge 20 Pro is de accuduur. Bij normaal gebruik, houdt de accu van 4500 mAh het gemakkelijk twee dagen vol. Maak je intensief gebruik van allerlei functionaliteiten, zoals Ready For om bijvoorbeeld te gamen en heb je het scherm veel/lang actief, dan merk je dat het accupercentage een stuk sneller terugloopt. Het opladen verloopt met 30 Watt, wat tegenwoordig al geen hele grote snelheid genoemd kan worden. Alsnog zit je na zo'n 30 minuten opladen al op zo'n 55-60% accupercentage dus het is wel voldoende. Helaas heeft het toestel geen optie om de accu draadloos op te laden.

Op het gebied van audio valt de smartphone me best tegen. Er zit aan de onderkant slechts één simpele speaker in verwerkt. Dat ga je in de prestaties merken wanneer je belt via de speaker of bijvoorbeeld graag muziek luistert. Het geluid heeft de neiging wat schel te worden. Daar is dus op gebied van kwaliteit op ingeleverd, om het design dun en strak te houden. Daarnaast ontbreekt er ook een 3,5mm audio ingang, waardoor je voor de meeste headsets een koppelstuk naar USB-C nodig gaat hebben om het te kunnen gebruiken op de Motorola Edge 20 Pro. Dat hoeft natuurlijk niet veel extra's te kosten, maar audio is duidelijk niet één van de speerpunten van dit toestel.


Een ander mogelijk nadeel is dat er door het strakke, simplistische design ook geen ruimte is vrijgehouden voor een extern geheugenkaartje. Je zult het dus moeten doen met het interne geheugen van 256GB.


Conclusie

De Motorola Edge 20 Pro is met zijn adviesprijs van €699 een high-end smartphone in het onderste segment van de prijsklasse. Op gebied van multimedia kan het toestel zeker meedoen met de 'grote jongens', maar er zijn wel enkele concessies gedaan om de prijs wat te drukken. Zo is de audio voor een groot deel verwaarloosd en zit er zelfs geen 3,5mm audio ingang op. De cameralenzen functioneren op zich op een prima niveau, al heeft de zoomlens het wat lastiger bij slechte lichtomstandigheden.


Mochten deze minder punten van de Motorola Edge 20 Pro je niet deren en je bent op zoek naar een toestel waar je op het gebied van gamen meer uit kunt halen dan een dagelijks potje Candy Crush, dan zit je wel gebakken. Cloud gaming loopt meer dan prima en in combinatie met de Ready For functionaliteiten kun je snel en gemakkelijk gamen waar je maar wilt en hoe je dat wilt. Dat maakt het toestel een serieuze optie voor gamers die op de toekomst voorbereid willen zijn.


Score: 80/100

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page