top of page
  • Foto van schrijverStefan

Myst - Review

Tegenwoordig zien we steeds meer games uit die "goede oude tijd" in een nieuw jasje opnieuw verschijnen op de huidige generatie consoles. Myst is ook één van deze games en hoewel het al eerder op pc en oudere consoles met vernieuwde graphics is uitgebracht, is Myst nu ook uitgekomen op de huidige generatie consoles en zelfs geoptimaliseerd voor de Series X/S! Myst is echter een game die voor het eerst al in 1993 werd uitgebracht. Je kan je dus afvragen of deze game net als wijn beter wordt met de jaren of juist door de jaren heen zijn charme verloren heeft?


Het verhaal van Myst gaat over een familie die boeken kan schrijven waarin je niet over de beschreven wereld leest, maar juist zelf via het boek kan reizen naar de betreffende wereld (wat natuurlijk de droom van elke boekenwurm is!). Jij, een naamloos personage, bent in het bezit gekomen van het boek "Myst" en door middel van dit boek reis je naar een wereld die een soort hub blijkt te zijn voor het bewaren van andere soortgelijke boeken, ook wel Books of Ages genoemd.

Tijdens het verkennen van het eiland maak je al snel kennis met Atrus (de bedenker van het eiland) en de broers Sirrus en Achenar, die beiden opgesloten zitten in een boek. Atrus geeft jou de taak om naar de verschillende Ages te reizen om op deze manier de benodigdheden te vinden om Atrus te redden. Daarnaast geven Sirrus en Achenar jou de opdracht om zoveel mogelijk blauwe en rode boekpagina's te vinden, zodat zij uiteindelijk uit hun boek/gevangenis bevrijd kunnen worden. Afhankelijk van wie je besluit te helpen, zal de game ook andere eindes hebben.


De gameplay van Myst draait vooral om het zelf verkennen en ontdekken van de vervolgstappen. Binnen de verschillende werelden zijn er een aantal hints voor puzzels te vinden. Deze hints zijn echter niet per definitie bedoeld voor de wereld waar je jezelf in bevindt, soms kunnen deze hints betrekking hebben op een puzzel in een andere wereld. Daarnaast zijn er ook genoeg puzzels waar geen hints voor beschikbaar zijn en deze moet je dan ook door middel van trial and error of logisch nadenken oplossen. De puzzels binnen Myst kunnen tamelijk pittig zijn. Het is daarom ook niet onverstandig om af en toe een puzzel te laten voor wat het is en verder te gaan met het verkennen van wat dat Myst verder te bieden heeft.

De echte Myst-veteranen zullen beamen dat Myst eigenlijk niet te spelen is zonder een notitieboekje naast je op de bank. Veelal krijg je hints in de vorm van aantekeningen of notities in boeken. Er is binnen Myst echter geen menu waarin je ze kan terugkijken. Om deze reden moet je hoe dan ook aantekeningen maken om de puzzels te kunnen oplossen.


Voor de veteranen die hun boekje nog netjes bewaard hebben, heeft Myst een nieuwe gamemode ingevoerd. Je krijgt namelijk bij het starten van een nieuw spel de keuze uit een klassieke playthrough of een randomized playthrough. Wanneer je voor klassiek kiest, speelt de game zich precies af zoals vroeger en heb je dus ook de mogelijkheid om je oude aantekeningen of simpelweg het internet erbij te pakken. Wanneer je voor de randomized playthrough kiest, moet je echter alles zelf uitzoeken, aangezien alle waardes etc. willekeurig worden aangepast.

Grafisch ziet Myst er ontzettend keurig uit in 4K. De werelden zijn ontzettend mooi neergezet. Daarnaast is er ook een enorm contrast te zien tussen alle werelden wat voor genoeg afwisseling in omgevingen zorgt. Zo zit je het ene moment in een mechanisch fort en bevind je je op het andere moment juist midden in de zee op een half gezonken schip. Wel lijkt het erop dat Myst bij veel snelle interacties moeite heeft de graphics op 4K te blijven weergeven en kan daardoor op sommige momenten juist achteruit gaan op grafisch gebied.


De besturing van Myst is in de remake standaard neergezet als vrij rond te lopen. Hierdoor voelt het spel in ieder geval vloeiender aan dan wanneer je van dia naar dia beweegt, zoals het in de originele versie het geval was. Wel valt het op dat je af en toe heel precies moet aangeven welk voorwerp je wilt gebruiken. Ook zijn de controls niet altijd even handig ingesteld. Zo zorgt de minste of geringste beweging van je linker joystick ervoor dat je van een paneel af gaat en zal je schakelaren altijd met de rechter joystick moeten bedienen.

Conclusie:

Met de terugkeer van Myst op de huidige generatie consoles kunnen meer gamers kennis maken met één van de grootste puzzelklassiekers. Wanneer je graag puzzelgames speelt, mag je deze game daardoor ook eigenlijk niet laten liggen. Ook de Myst-veteranen die al bekend zijn met het eerste deel, kunnen door de randomized gamemode weer genoeg uurtjes steken in het spelen van Myst, met daarbij zelfs de extra uitdaging dat er geen hulp op het internet te vinden is.


Hoewel er op grafisch gebied een paar kleine schoonheidsfoutjes in zitten met betrekking tot het renderen, blijft de game het grootste deel van de tijd stabiel qua graphics en is het daardoor ook niet al te storend. De controls kunnen in het begin wel redelijk storend zijn, maar ook dit valt mee wanneer je Myst een tijdje hebt gespeeld. Wanneer je dus nog een puzzelgame zoekt, kun je eigenlijk niet de mist in gaan met deze game.


Score: 85/100

Game is beschikbaar via Game Pass.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page