top of page
  • Foto van schrijverJolina

Nacon MG-X Pro Smartphone Gaming Controller - Review

Cloud gaming wordt groter en groter. Xbox zet hier behoorlijk op in met onder andere het Xbox Game Pass Ultimate abonnement, waarmee je vanuit de cloud een hoop games kunt spelen. Altijd en overal. Ook via je smartphone!


Nou is dat op zich een coole ontwikkeling natuurlijk, maar het moet wel goed aanvoelen. Voor mij betekent dit dat ik graag een goede besturing ervaar. Heel af en toe speel ik wat uit Xbox Game Pass met Touch Control, waarbij je op je smartphone virtuele knoppen gebruikt om je game te besturen. Bij de meeste, simpele games is dat wel te doen, maar als het wat ingewikkelder wordt, haak ik af. Dan wil ik echt fysieke knoppen onder mijn vingers voelen. Gelukkig zijn er op dat vlak steeds meer mogelijkheden. Voor deze review nemen we de Nacon MG-X Pro Smartphone Gaming Controller (voor Android) onder de loep.

Verpakking en unboxing

Laten we beginnen met de eerste, visuele indruk die je krijgt zodra je de verpakking van het product in handen hebt. De witte doos staat mooi in contrast met de product foto's en teksten die er op gedrukt zijn. Met groene accenten en het specifieke 'Designed for Xbox' logo, wordt gelijk duidelijk dat het product ontworpen is voor Xbox. Huh? Hoor ik je denken. Het gaat toch om een smartphone controller? Ja, dat klopt. Maar bij de indeling en vormgeving van de knoppen, triggers en bumpers, is dezelfde indeling aangehouden als bij een standaard Xbox Controller.


Dan de inhoud van de doos. Die bevat natuurlijk de controller zelf met daarnaast nog een kleine gebruikershandleiding en een USB naar USB-C kabeltje om de controller op te laden. De controller bevat dus zijn eigen stroomvoorziening om de bluetooth verbinding met je smartphone tot stand te brengen en de reacties van het gebruik terug te koppelen aan je smartphone. Wanneer de accu bijna leeg is, krijg je daarvan een melding middels een klein LED-lampje rechts naast de linker thumbstick. Het LED-lampje aan de rechterkant, boven de home button, wordt gebruikt om aan te geven dat de controller aan staat en knippert wanneer je een nieuwe bluetooth verbinding tot stand wilt brengen.

Gebruik en vormgeving

Het gebruik van de controller is eigenlijk ontzettend simpel. Het staat ook benoemd in de kleine handleiding, maar inmiddels weet eigenlijk iedereen wel hoe je een draadloze bluetoothverbinding tot stand brengt. Je activeert bluetooth op je smartphone en houdt vervolgens 3 seconden de bluetooth knop vast, die zich onder de rechter thumbstick aan onderkant van de controller bevindt, om de apparaten met elkaar te koppelen. Als deze verbinding eenmaal tot stand is gebracht, hoef je dit de volgende keer niet meer te doen. Je zet dan de controller aan en zolang je bluetooth hebt geactiveerd op je smartphone, wordt er automatisch verbinding gemaakt.


Verder hoef je jouw smartphone alleen maar tussen de uitschuifbare controllergedeeltes in te klemmen en je kunt aan de slag. De binnenkant van de controller bestaat uit rubber, met extra ribbels voor grip. De controller wordt gewoon vastgeklemd en er is verder geen sprake van een klik of plug-in systeem. Dit heeft als bijkomstig voordeel dat, wanneer je een siliconen hoesje om de achter- en zijkanten van je smartphone hebt zitten, je dit niet hoeft te verwijderen. Je kunt je smartphone gewoon met hoesje en al in de controller klemmen.

Je smartphone zit dus echt meer dan prima op zijn plek en ik ben dan ook geen seconde bang geweest dat deze er uit zou vallen, ook niet als je de controller draait met de smartphone naar beneden. Ik heb dit zowel met een Samsung Galaxy S10 als de nog iets grotere Samsung Galaxy A52 getest. Dit zal zo zijn bij elke smartphone met een scherm tot maximaal 6,7 inch. De controller zelf voelt daarnaast ook gewoon heerlijk stevig aan dus dat is echt een groot pluspunt van deze Nacon MG-X Pro.


Verder is het oprecht heel erg fijn om het gevoel van een 'echte' controller te hebben, wanneer je aan het gamen bent op je smartphone. Hierdoor krijg je veel minder snel last van kramp en kun je dus ook langer gamen. De controller zelf zal daar niet beperkend in zijn, aangezien een accuduur van maximaal 20 uur wordt beloofd. Ik heb de controller, tijdens de uren waarin ik er mee bezig ben geweest voor deze review, niet één keer op hoeven laden. Dit is dus erg positief. De batterij van je smartphone zal wat dat betreft eerder een probleem vormen. Omdat je de smartphone met boven- en onderkant vastklemt tussen de controller, is er ook geen optie om tussendoor even een laadkabel in te prikken.

Datzelfde geldt voor het gebruik van een headset of koptelefoon. Alles wat je fysiek aan je smartphone moet koppelen, is niet toegankelijk als je smartphone in de controller geklemd zit. Wat je overigens wel kunt doen, is gebruik maken van een draadloze koptelefoon of bijvoorbeeld Ear Buds die via bluetooth met je smartphone verbinden. Dit maakt de geluidskwaliteit uiteraard vele malen beter dan rechtstreeks vanaf de speaker(s) van je smartphone, maar het zal meer vragen van de bluetooth functie en daardoor dus ook van de batterij van je smartphone.


Verder is de button mapping gewoon heel erg logisch en natuurlijk, zeker als je een Xbox controller gewend bent. De enige knop die wat meer afwijkend is geplaatst ten opzichte van de rest, is de home button, maar aangezien je die niet heel erg vaak gebruikt, is dit niet storend. Het D-pad en de A/B/X/Y knoppen voelen soms net een haartje te dik, maar ook dit went en is verder niet erg irritant. De thumbsticks, bumpers en triggers werken heerlijk soepel.

Functionaliteit en prestaties

Ondanks de draadloze verbinding tussen smartphone en controller, heb ik eigenlijk geen enkel moment last gehad van lag of vertraging. Je smartphone reageert gewoon prima op het indrukken van de knoppen. De besturing van de Xbox Game Pass app is daarnaast ook gewoon soepeltjes doordat je met de thumbstick of het D-pad kunt navigeren in het menu.


Ook tijdens het spelen van games is er eigenlijk geen vertraging op te merken. Ik heb voor deze review diverse gamegenres uitgeprobeerd, van Omno tot Hades, van Forza Horizon 5 tot Rainbow Six Extraction. Je kunt er echt alles mee spelen. Wel is de prestatie natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van jouw wifi-verbinding of mobiele internetverbinding, maar ook die worden alleen maar beter en beter tegenwoordig.

Er is nog één ander minpuntje dat ik kan benoemen aan de Nacon MG-X Pro. Hoewel het een hele fijne, stevige controller is, heeft dit ook een keerzijde. Dat is dat je de controller niet verder kunt inklappen of op een andere manier kleiner kunt maken om hem gemakkelijk mee te nemen. Uiteraard is de controller klein genoeg om in een tas of rugzak mee te nemen, maar je moet er wel rekening mee houden dat het bijvoorbeeld niet in je broekzak past. Daarnaast wordt de losse controller niet beschermd in een tas of rugzak.


Ondanks dat, is de Nacon MG-X Pro Smartphone Gaming Controller zeker interessant om je cloudgaming ervaring te verbeteren. Zeker als je bijvoorbeeld thuis even het televisiescherm niet beschikbaar hebt of even op je gemak het kleine kamertje wilt bezoeken.


Conclusie

De Nacon MG-X Pro Smartphone Gaming Controller is een stevige en degelijke controller die ook echt als een controller aanvoelt door zijn comfortabele vormgeving, die een flinke verbetering mag worden genoemd ten opzichte van zijn voorganger, de Nacon MG-X.


De controller is gemakkelijk in gebruik en functioneert perfect. Reactietijden zijn goed en er is amper sprake van vertraging, hoewel de kwaliteit van je wifi-verbinding of mobiele internetverbinding hierin natuurlijk wel een factor is. Op slechts enkele kleine minpunten na, die ook nog deels afhankelijk zijn van het doel van het gebruik en persoonlijke voorkeuren, is deze controller zeker de moeite waard als jij veel tijd stopt in cloudgaming via je smartphone


Score: 85/100

Reviewproduct is beschikbaar gesteld door de uitgever. De Nacon MG-X Pro Smartphone Gaming Controller heeft een adviesprijs van €99,90.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page