• Glenn

Nacon Pro Compact Controller - Review

Bijgewerkt op: 9 okt 2021

De controller, een onmisbaar iets als je op een console een spelletje wilt spelen. Zelfs op pc is hij voor sommige gamers niet weg te denken. Je krijgt ze tegenwoordig in alle soorten en maten en ook in verschillende prijsklassen. The sky is the limit.


Maar wat maakt een controller nu prettig in gebruik? Dat is echt van gigantisch veel factoren afhankelijk. Uiteindelijk verschilt het gewoon per persoon wat nu fijn is of wat juist niet. Daarom is de keuze dan ook reuze. Vandaag gaan we ons echter specifiek focussen op de nieuwe Pro Compact controller van Nacon.

De Nacon Pro Compact is een bedrade controller, geschikt voor Xbox One, Xbox Series X|S en Windows 10. De kabel van 3 meter lang is niet los te koppelen van de controller, maar beschikt wel over een stukje kabel bij de usb poort dat losgekoppeld kan worden. Mijn vermoeden is dat dit losse stuk kabel vervangen kan worden als toevallig de usb aansluiting kapot zou zijn, maar hier heb ik eigenlijk niks over terug kunnen vinden in de handleiding of bij Nacon op de website. Het doet in elk geval veel denken aan zo'n stukje kabel die de bedrade controllers van de Xbox 360 ook hadden. Verder is de controller 15% kleiner dan een normale Xbox controller, vandaar de naam 'compact'.


Jammer dat er niets over dit stukje kabel terug te vinden is. Ik had namelijk op zijn minst wel verwacht dat op de site van Nacon zo'n los stukje kabel te vinden zou zijn in hun store, voor als de usb zou sneuvelen na de garantieperiode. Hopelijk dat ze dit dan later nog toevoegen, want nu zou het sowieso nog binnen de garantie vallen als zoiets sneuvelt (zonder dat je hem expres sloopt uiteraard).

Verder is het plug & play met deze controller. Insteken en gaan met die banaan. Wil je gebruik maken van de extra aanpassingsmogelijkheden? Dan moet je de gratis 'Compact Pro' app van Nacon even downloaden uit de store, die zowel op Xbox als op pc te vinden is. Als je dan op de achterkant van de controller het 'advanced' schakelaartje aan zet, kun je gebruik maken van deze extra mogelijkheden. Zet je de schakelaar uit, dan is het een 'standaard' bedrade controller.


Maar goed, je gaat geen aanpasbare controller kopen als je daar geen gebruik van wilt maken, toch? Dit aanpassen is eigenlijk heel simpel, iedereen kan het. Het zijn namelijk geen complete curves die je aan moet passen tot in het kleinste detail, zoals bij een Elite V2 controller. Hier kies je gewoon een van de opties die aansluit op de games die jij het meeste speelt en de app doet de rest voor je. Wel kun je de knoppen zelf mappen en eventueel inverten. Hieronder vind je een diavoorstelling van hoe het menu er uitziet en welke opties het heeft.

Wat ik overigens een hele gave functie van deze controller vind, is de ingebouwde Dolby Atmos. Deze zorgt er voor dat, zolang je deze controller aangesloten hebt, elke headset wordt voorzien van Dolby Atmos. Je moet natuurlijk wel de Dolby Atmos app installeren om er gebruik van te kunnen maken.


Je hoeft dus geen aparte Dolby Atmos licentie aan te schaffen (t.w.v. €14,99) als je deze controller gebruikt, wat de prijs van €54,99 alleen maar aantrekkelijker maakt. Je krijgt dus echt gigaveel bang for your buck als je deze aanschaft.

Maar hoe ligt dat ding nu eigenlijk in de hand? En speelt hij wel een beetje fijn? Daar kan ik echt heel kort over zijn. Hij ligt geweldig in de hand en hij speelt heel fijn! Sinds ik deze controller in huis heb, heb ik geen andere controller meer aangeraakt om mee te spelen, zelfs niet de Elite V2.


Misschien vraag je je nu wel af, maar waarom dan? Nou, deze controller is ergonomisch ontworpen. Dat houdt in dat deze beter is gevormd naar je handen en hoe deze een controller vasthouden. Nu is dit natuurlijk voor iedereen anders, maar ik ben er erg van gecharmeerd. Verder bezit hij ook alle knoppen die een normale Xbox Series X|S controller ook heeft. Zelfs de share button tussen het D-pad en de rechter thumbstick is aanwezig. Het enige verschil is dat de 'select' en 'start' button verder uit elkaar liggen. Hierdoor liggen ze wel meer in bereik, omdat ze dichter bij andere knoppen liggen.

Op onze community kreeg ik ook de vraag of het op deze controller fijner is om met het D-pad te spelen dan op de normale Xbox controller. Zelf ben ik geen gamer die veel gebruik maakt van het D-pad om een game te besturen, maar ik heb het toch even geprobeerd.


Voor mij voelde het onwennig, maar dat is meer doordat ik dit nooit doe, dan dat het niet fijn aanvoelde. De D-pad is wat dat betreft prima bereikbaar met je duim, maar als ik de twee vergelijk denk ik, voor mij persoonlijk, dat de D-pad op een normale controller wel fijner aanvoelt.


Het verschil met een normale controller is ook dat het D-pad hier ook maar uit 4 pijltjes bestaat en op de normale controller is dit als het ware een 'rondje'. De D-pad van de Pro Compact controller is dan wel weer aanpasbaar naar 4 richtingen in plaats van 8.

Ten slotte hebben we dan nog het uiterlijk van de controller. Hoewel dit een kwestie van smaak is, vind ik hem persoonlijk niet lelijk, maar ook niet mooi. Ondanks dat het op het eerste gezicht gewoon op een stuk plastic lijkt (wat het in wezen natuurlijk ook gewoon is), is er toch iets aan gedaan om hem net wat exclusiever te laten ogen dan andere controllers.


Zo is de bovenkant bij de LB/RB en LT/RT knoppen van glossy materiaal gemaakt, waar de rest van de controller een matte look heeft. Verder is er om de thumbsticks een shiny randje gemaakt. Bij de zwarte controller is dit zilver, bij de witte controller is dit goud (ja, de controller is in twee kleuren verkrijgbaar). Zelf vind ik de witte controller er mooier en meer premium uitzien dan de zwarte. Maar nogmaals, dit is een kwestie van smaak en verandert natuurlijk niks aan de prestaties van de controller.

Conclusie

De Nacon Pro Compact controller is een goedkope, maar degelijke controller met tal van extra mogelijkheden die jouw spelervaring naar een nieuw niveau tillen. Niet alleen kun je in de app vrijwel alles op een simpele manier aanpassen, maar vanaf nu beschikken ook al je headsets over Dolby Atmos, door de ingebouwde software van de controller. Je moet dus alleen even die gratis Pro Compact app en de Dolby Atmos app downloaden in de store.


De controller bevat een 3 meter lange kabel, waarvan een klein stukje los te koppelen is. Echter is niet duidelijk waarom dit kan en is er ook geen vervangend stuk kabel te vinden op de website van Nacon. Het uiterlijk is (ondanks de kabel) niet weggelegd voor iedereen. De zwarte controller ziet er een stuk minder 'premium' uit dan zijn witte tegenhanger. Al met al is dit een zeer complete, comfortabele en fijne controller voor een lage prijs van €54,99.Score: 85/100

Review product beschikbaar gesteld door de uitgever.Recente blogposts

Alles weergeven