• Jolina

Nacon Revolution X Pro Controller - Review

Bijgewerkt op: 13 okt. 2021

Nacon heeft weer een nieuw speeltje op de markt gebracht. En niet zomaar een speeltje! De Nacon Revolution X Pro controller is ontwikkeld om de beste kwaliteiten uit jezelf te halen met de ergonomische grips, die comfortabeler in de hand liggen en de vele opties om de controller in te stellen, passend bij jouw speelstijl. Vooral competitieve spelers worden natuurlijk aangesproken met deze kenmerken.


De lat ligt dus hoog. We hebben het hier immers niet over een budgetcontroller, maar een Pro controller, met een adviesprijs van €110. Een van de vragen die gelijk in mij opkomt als ik de doos van de controller voor het eerst in handen heb, is of de Nacon Revolution X Pro controller een goedkoper alternatief kan zijn voor de originele Xbox Elite controllers? Om antwoord te geven op deze vraag, heb ik de controller uiteraard grondig getest. In de hoop dat het mijn skill ook nog wat positiefs kan brengen ;)

De controller wordt geleverd in een strakke, nette case, inclusief een schoonmaakdoekje. De drie meter lange USB-C kabel is ontzettend stevig en daarmee vrij duurzaam. Dit samen geeft de controller gelijk een luxere uitstraling, ondanks dat de body van de controller zelf dit in eerste juist niet uitstraalt. Ook het bijzonder lichte gewicht voelt wat minder duurzaam aan. Ik heb persoonlijk graag écht 'gewicht' in handen.


Wat ik bij het eerste aanzien wel positief vind in de Revolution X Pro controller, is de hoeveelheid aan textuur die het heeft meegekregen. Ik heb graag grip als ik game, letterlijk en figuurlijk. Zowel de zijkanten als ook de achterkant van de handgrepen hebben een lekker laagje textuur. De triggers, buttons en extra koppen op de achterkant, voelen prettig en soepel aan en hebben (behalve de Home button) allemaal een natuurlijk logische plaats ten opzichte van de positie die je handen aannemen om de controller heen.

Behalve de controller zelf, de kabel en het schoonmaakdoekje, zit er ook een extra doosje in de case. Hierin zitten een aantal fysieke elementen, waarmee je de controller kunt aanpassen naar wens.


Zo kun je de thumbsticks wijzigen van hol naar bol en extra gewichtjes aan de controller toevoegen door ze in de handgrepen te leggen. Deze zijn gemakkelijk bereikbaar middels een simpel kliksysteem in het achterste gedeelte van de handgrepen. Je kunt kiezen voor extra gewichtjes van 10, 14 of 16 gram.

Wanneer je de 'Revolution X' app download via je console of Windows 10 apparaat, heb je de mogelijkheid om een flink aantal instellingen naar jouw hand te zetten. Zo heb je de beschikking tot vier aparte profielen, waaraan je verschillende instellingen kunt koppelen. Je kunt alle knoppen een specifieke functie toewijzen, het D-pad instellen op vier of acht richtingen, het groene licht om de rechterstick aanpassen, vibratie aan/uit zetten en meer.


De vier profielen maken het gemakkelijk switchen tussen stijlen, wanneer je bijvoorbeeld bijvoorbeeld wisselt van een FPS game naar een racegame. Daarnaast vind je in de app ook een mogelijkheid om je controller van de laatste firmware te voorzien, zodat je altijd up to date bent.

Hoewel er veel in te stellen is rondom jouw voorkeuren, werkt de controller ook volgens het 'plug & play' systeem. Je verbindt de kabel met je console, wacht tot het witte lampje boven de Home button brandt en je kunt spelen. Het ultieme voordeel van een bekabelde controller natuurlijk. Geen lag, gewoon insteken en spelen. Daarnaast hoef je natuurlijk ook geen batterijen of accu's te gebruiken en hoef je nooit bang te zijn dat je op vervelende momenten midden in een game zonder komt te zitten.


Ook na een ruime tijd gamen, ligt de controller nog lekker in de hand. De meeste knoppen zijn zo gepositioneerd, dat ze een natuurlijke ligging toegewezen hebben gekregen. Er is echter één grote uitzondering. De Home button is namelijk veel te laag gepositioneerd voor mijn gevoel. Dit leidde er in de praktijk meerdere keren toe dat ik in plaats van de Home button in te drukken, met mijn vingers aan het zoeken was op de positie waar het Nacon logo te vinden is. De Select en Menu knop liggen ook een stuk verder uit elkaar dan dat dit bij een originele Xbox controller het geval is. Enigszins irritant, maar op zich zijn dit natuurlijk niet de knoppen die je het meest frequent en intensief gebruikt.

De vier additionele buttons aan de achterkant vind ik persoonlijk dan weer wel op een hele fijne plek zitten. Ik merk dat ik vooral de S1 en S3 knoppen veel natuurlijker bereik en gebruik dan bijvoorbeeld de paddles van de Elite 2 controller, die door de lengte ervan wat meer naar de buitenkant van de controller uit komen ten opzichte van mijn handen. Omdat ik mijn pink en ringvinger al van nature op de positie heb waar de S1 en S3 knoppen nu zijn gepositioneerd, maak ik er ook op een prettigere manier gebruik van, zonder kramp te krijgen.


De triggers van de Revolution X Pro controller hebben een hele fijne, subtiele weerstand bij het indrukken. Klein minpuntje voor mij persoonlijk is dat er geen textuur is toegevoegd aan de triggers, zoals dat wel is gebeurd bij de klassieke Xbox Series X|S controllers en de Xbox Elite 2 controller. Hoewel de thumbsticks van de Revolution X Pro controller visueel gezien behoorlijk wat grip lijken te bieden door de textuur die er in verwerkt is, biedt dit in de praktijk minder grip dan gehoopt. Dit heeft er mee te maken dat de grip is verwerkt in het holle gedeelte van de thumb, in plaats van aan de buitenkant, waar je toch meer textuur nodig hebt voor je duimen om goed te profiteren van die grip.

Ondanks dat mijn eerste voorkeur uitgaat naar een draadloze controller, heb ik geen enkel moment last gehad van de kabel van deze Revolution X Pro controller. Dit komt mede omdat de lengte er van meer dan prima is. Audiofanaten kunnen hun hart zeker ophalen met de Revolution X Pro controller. Middels een 3,5mm audio aansluiting, kun je compatibele koptelefoons aansluiten en gebruik maken van de kwaliteit van Dolby Atmos.


Uiteraard is mijn skill helaas niet verbeterd door gebruik te maken van deze controller (ik ben immers ook al één van de meest vaardige gamers, ahum...) maar je krijgt er in ieder geval een hoop mogelijkheden bij om je hardware aan te passen aan jouw speelstijl, zelfs per gamegenre.


Conclusie

Ondanks dat de body van de controller wat minder kwaliteit uitstraalt dan die van de Xbox Elite 2 en het feit dat sommige delen van de Revolution X Pro controller, voor mij persoonlijk, wat meer functionele grip hadden mogen hebben, is deze controller een prima stukje hardware. Vooral als je graag veel met instellingen en aanpassingen werkt om perfect bij jouw speelstijl aan te laten sluiten, zeker als je wat competitief ingesteld bent. Zowel fysiek als via de instellingen heb je een scala een opties, die de prijs van de controller erg interessant maken.


De extra knoppen aan de achterkant en hun natuurlijke positie, de mogelijkheid om gebruik te maken van Dolby Atmos en het Plug & Play gebruiksgemak, zijn grote pluspunten van deze controller. Als je op een rijtje zet wat je er allemaal mee kan, dan kun je oprecht concluderen dat de Nacon Revolution Pro X controller een prima en goedkoper alternatief is voor bijvoorbeeld de Xbox Elite 2 controller, zeker voor mensen die wat minder geld kunnen of willen spenderen.


Mocht de prijs van deze controller alsnog als te hoog aanvoelen, dan is de Nacon Pro Compact controller wellicht nog een goed alternatief. Voor een prijs rond de 50 euro haal je daarmee een compacte, ergonomische controller in huis met geavanceerde aanpassingsmogelijkheden zoals programmeerbare knoppen, stick instellingen en triggergevoeligheid, inclusief automatische, kostenloze activering van Dolby Atmos voor headphones via de Dolby app.


Score: 80/100

Review product is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven