• Glenn

Nacon RIG 500 PRO HC (Black) Gen 2 - Review

De laatste tijd zijn we hard op zoek naar DE perfecte headset voor jullie, maar wat is "perfect"?

Dat is lastig te bepalen, want iedereen heeft andere wensen en mogelijkheden. Budget speelt namelijk ook een grote rol en dat maakt niet elke headset toegankelijk voor alle gamers.

De Nacon RIG 500 Pro HC Black Gen 2 is echter een headset die prima geprijsd is en daardoor voor vrijwel iedereen toegankelijk is om aan te schaffen. Maar is hij het ook waard om aan te schaffen? Dat gaan we hier verder uitleggen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen, de Nacon RIG 500 Pro HC Black Gen 2 is GEEN draadloze headset. Het is er een met een gewoon draadje van je oorschelp tot aan de controller met behulp van een 3,5mm jack aansluiting. Bij de Gen 1 was dit een ronde kabel, die dus gevoeliger was voor buigen/knakken, waardoor uiteindelijk de kabel (en daarmee je hele headset) niet meer te gebruiken was. De Gen 2 heeft deze kabel vervangen met een platte kabel, welke dus langer mee zou moeten gaan en minder gevoelig is voor beschadigingen door buigen/knakken.


Verder heeft de Gen 2 versie van de RIG 500 Pro HC alles wat de Gen 1 ook had, maar dan beter. Zo is het frame gemaakt van een stevig, lichtgewicht staal. Dit is niet alleen heel duurzaam, maar ook enorm flexibel. Net zoals de hoofdband, die flexibel meebeweegt in de vorm van jouw hoofd. Erg comfortabel op deze manier. Het is daarnaast ook nagenoeg onmogelijk om dat ding kapot te maken. De oorschelpen bestaan uit twee verschillende materialen die erg comfortabel zitten, ook na lang gebruik ervan. Hiernaast dempen ze ook nog eens goed het omgevingsgeluid, mijn partner kan dit bevestigen, want ik hoorde haar totaal niet als ze vroeg om klusjes in huis te doen!

Binnen in deze oorschelpen zitten de 50mm drivers die zorgen voor een geluid dat bijna niet vervormd en speciaal zijn ontwikkeld voor driedimensionaal geluid. Als je goed kijkt op de foto hierboven, zie je ze achter het gaas zitten. Om ECHT gebruik te maken van dat driedimensionale geluid, is bijvoorbeeld Dolby Atmos een goede aanrader. Er zit gelukkig een activeringscode van maar liefst twee jaar bij de headset inbegrepen voor Dolby Atmos. Zo kun je nog beter horen wie je probeert te besluipen en wordt jouw game ervaring alleen maar completer.


Daarnaast beschikt de headset over een verwijderbare microfoon, die ruisonderdrukking heeft. Geen zin om te praten? Dan gewoon die microfoon eruit trekken, want zo zit hij ook niet in de weg. Zelf heb ik namelijk wel eens ervaren dat hij me in de weg zat bij het terug klappen als ik hem gebruikt had. Dan zat hij tegen mijn hoofd aan in plaats van dat hij feilloos weg geklapt werd. Dit komt waarschijnlijk omdat nagenoeg de hele microfoonarm flexibel is en geen vaste lijn omhoog volgt. De microfoon beschikt overigens ook over een mute optie, hiervoor hoef je alleen maar de microfoonarm omhoog te klappen.


Het volume van de headset regel je gemakkelijk met een schuifje dat aan de kabel bevestigd zit. Er is helaas geen optie om het volume tussen party en game te regelen via dit schuifje, dit moet je dus apart doen in het party menu.

Het design van de headset ziet er modern en robuust uit, maar ook simpel. Zo is er naast het staal van het frame veel plastic gebruikt om de kosten wat te drukken. Het enige wat er echt wat 'duurder' uitziet, zijn de oorschelpen door de exoskelet vormgeving. Zelf ben ik in elk geval gecharmeerd van hoe de headset er uitziet. Hij is behalve in het zwart ook beschikbaar in het wit.


Doordat de headset is voorzien van een 3,5mm jack kabel, is hij te gebruiken op alle apparaten die deze kabels ondersteunen. Helaas is dit in veel gevallen dus geen telefoon meer, want de meeste moderne toestellen hebben deze niet meer doordat steeds meer draadloos word. Dus voor de cloudgamers kan dit een no-go betekenen om voor de RIG 500 Pro HC te kiezen. Op Xbox, PS en PC zit je in elk geval nog goed hiermee voor het "kleine" bedrag van €79,90.

Allemaal leuk en aardig, wat dat ding op papier zou moeten kunnen en dat hij maar €79,90 kost. Waar het om gaat, maakt hij het waar waarmee ze hem adverteren? Gelukkig kan ik beamen dat hij wel echt een super geluid heeft en ook dat hij een hoog maximum volume heeft. Alleen jammer dat de licentie voor Dolby Atmos maar voor twee jaar geldig is. Als je er €15 tegenaan gooit, heb je een levenslange licentie. Dat had er best wel bij mogen zitten, want zo veel verschil zal dat denk ik niet maken in de uiteindelijke verkoopprijs. Uiteindelijk maakt hij wel waar wat hij op papier zou moeten kunnen.


Conclusie

De Nacon RIG 500 Pro HC Black Gen 2 is een headset die past bij elke portemonnee. Hij biedt veel kwaliteit en een mooi geluid voor weinig geld en heeft ook een mooi en robuust design. Helaas is de headset wel bekabeld en is het party- en gamegeluid niet afzonderlijk van elkaar te regelen met het schuifbalkje dat op de knakbestendige platte kabel is bevestigd. Wel is de microfoon los te halen voor als je er toch geen gebruik van maakt. Tevens zit er nog een licentie inbegrepen die je twee jaar toegang geeft tot Dolby Atmos voor headsets. Al met al dus een complete headset voor weinig geld die erg comfortabel is, ook bij de langere gamesessies van een aantal uren.


Score: 80/100

Product is beschikbaar gesteld door de uitgever en is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €79,99Recente blogposts

Alles weergeven