top of page
  • Foto van schrijverJolina

NAT-Type wijzigen op Xbox Series X|S

Niks is zo vervelend als lag en netwerkproblemen. Brrr, daar is tegenwoordig niet meer mee te leven, nu er zoveel fast paced actiegames beschikbaar zijn. Wat veel problemen hierin kan veroorzaken, is een verkeerd NAT-Type.


NAT staat voor Network Address Translation en het NAT-Type zegt iets over hoe je Xbox console communiceert met je router en dus ook hoe er verbinding wordt gemaakt met jouw internet. Er zijn drie verschillende NAT-types, die je aangeven hoe deze communicatie is.


NAT-Type Strict

Wanneer je NAT-Type op Strict staat, zul je waarschijnlijk geregeld problemen ervaren met online game. Problemen met het vinden van servers, midden in een game eruit geknikkerd worden en grote hoeveelheid lag zijn geen uitzonderingen. Met een Strict NAT-Type kun je tevens alleen connectie maken met spelers die een Open NAT-Type hebben, wat ook matchmaking issues kan veroorzaken. Daarnaast is het met een Strict NAT-Type niet mogelijk om gebruik te maken van de Remote Play functionaliteit, waarmee je op afstand games/apps kunt installeren op jouw console. Niet best dus!

NAT-Type Moderate

Een Moderate NAT-Type is al een stuk stabieler dan een Strict NAT-Type, maar alsnog kun je behoorlijk wat lag ervaren en merk je aan alles dat je connectie in games niet optimaal is en soms zelfs ronduit langzaam. Ook dit type willen we eigenlijk niet hebben dus.


NAT-Type Open

Het laatste NAT-Type is Open. Dit geeft je de beste online ervaring, zonder al te veel strubbelingen. Er zal minder lag optreden en je kunt, zowel als host als joinende speler, connectie maken in game zonder problemen. Ook de Remote Play functionaliteit werkt goed met dit NAT-Type.

Leuk en aardig, maar hoe weet je nou welk NAT-Type jouw Xbox heeft? Dat is gelukkig simpel te checken binnen de instellingen van je console. Ga naar Settings > Network Settings en kijk welk NAT-Type er vermeld staat onder Current Network Status. In principe zorgt jouw Xbox console automatisch voor een efficiënte communicatie door een proces dat Universal Plug 'n Play (UPnP) wordt genoemd.


Is jouw NAT-Type Moderate of Strict? Dan is het verstandig om dit handmatig te veranderen naar een Open NAT-Type. Dat kan via de instellingen van je router, maar gelukkig is het ook mogelijk om dit gemakkelijk via jouw Xbox Series X|S te doen.

1) Ga naar Settings > General > Network Settings > Test NAT-Type. Ververs indien nodig.

2) Geef je console een power cycle door de aan/uit-knop op de console vast te houden tot hij uitschakelt. Zet de console na 30 seconden weer aan en test opnieuw je NAT-Type volgens omschrijving bij stap 1.

3) Mocht dit nog niet geholpen hebben, ga dan naar Settings > General > Network Settings > Advanced Settings. Selecteer Alternate Port Selection en kies voor Manual. Je krijgt nu een drop-down lijstje te zien bij Select Port met een aantal verschillende port nummers. Selecteer een andere port en test of dit een Open NAT-Type geeft. Zo niet, probeer dan het volgende nummer.


Een Open NAT-Type kan ook gestimuleerd worden door de Energy-Saving instelling actief te maken op je Xbox console via Settings > General > Sleep Mode & Start-up. Wijzig de Power Mode optie in de middelste kolom van Stand-by naar Energy-Saving. Hierdoor duurt opstarten iets langer, maar je Xbox vernieuwt wel elke keer de UPnP.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page