top of page
  • Foto van schrijverJolina

New Tales from the Borderlands - Review

Telltale. Prachtige verhalen, maar met een tragische afloop. Ik heb genoten van veel verschillende Telltales games, zoals Tales from the Borderlands, The Walking Dead en The Wolf Among Us, maar Telltale is niet meer. Hier en daar popt er een 'nieuwe' game op van een andere studio, die probeert de erfenis van Telltale levend te houden.


Gearbox heeft zich ontfermd over een opvolger van de Tales from the Borderlands game uit 2014. Of ja, opvolger is niet helemaal de juiste term. Want hoewel de titel van New Tales from the Borderlands voor 90% gelijk is aan Tales from the Borderlands, is het verhaal op zichzelf staand. Letterlijk een nieuw verhaal dus, in de chaotische en kleurrijke wereld van Borderlands.

In New Tales from the Borderlands maak je kennis met de drie losers Anu, Octavio en Fran, die zich staande proberen te houden op Promothea. De karakters zijn erg goed uitgewerkt, ondanks dat het geen grote bekenden zijn uit de Borderlands wereld. Er zit diepgang in de personages, de mocap is goed en gezichten zitten vol details en expressie.


Deze totaal verschillende karakters moeten één geheel worden om het doel van de verhaallijn te bewerkstelligen. De ultieme samenwerking wordt weergegeven door een zogenaamde skateboard score. Verder is de grote verhaallijn vooral hier naar te herleiden en mist die wat mij betreft weer wel wat diepgang. Zeker in vergelijking met Tales from the Borderlands, die wel enkele verrassende plotwendingen wist te brengen. De focus van New Tales from the Borderlands is dus vooral verweven met de uitdieping van de karakters en hoe ze zich in specifieke situaties profileren.

De game is opgeknipt in vijf verschillende episodes die je per stuk zo'n 1 tot 2 uur zoethouden en houdt ook daar de lijn aan die Telltale ooit zo sterk wist neer te zetten. Na elke episode krijg je enkele stats te zien, afhankelijk van de keuzes die je hebt gemaakt en de acties die je hebt uitgevoerd.


Daarnaast zijn er enkele collectibles te vinden, zoals kleine Vaultlander beeldjes. Ook is er briefgeld te vinden in de stukken waarbij je enigszins vrij kunt bewegen. Met dit geld kun je weer diverse items, skins en kleding aanschaffen voor de drie karakters. De beeldjes zijn overigens te gebruiken in gevechten, een soort minigames die zijn toegevoegd aan New Tales from the Borderlands, net als bijvoorbeeld een minigame waarbij je elektrische apparaten hackt. Op papier leuke toevoegingen om er wat variatie in te gooien, maar erg simpel in uitvoering wat mij betreft.

De gameplay is zoals je gewend bent van Telltales games, met enkele kleine aanpassingen. Zo krijg je vóór elk Quick Time Event (QTE) een waarschuwing, die je al verklapt of je de A/B/X//Y-knoppen moet gebruiken, je linkerstick of moet aimen met de rechterstick om met de RT-knop bijvoorbeeld een schot te lossen. Zo is de kans in ieder geval kleiner dat je met je worstenvingers en zenuwachtige reactie de verkeerde knoppen aanraakt. Mocht je dit niks vinden, dan kun je de moeilijkheidsgraad van de QTE's aanpassen in het menu.


Behalve specifieke acties, krijg je ook dialoogkeuzes voorgeschotelt, die jouw verhaallijn en karakters verder vorm geven. De vibe daarin is best gevarieerd, van hilarische onderbroekenlol zoals je kent uit andere Borderlands games, tot juist wat meer serieuzere thema's. Het is allemaal wel lekker in balans eigenlijk.

New Tales from the Borderlands is een game die lekker smooth werkt, ook de reacties in bijvoorbeeld de QTE's zijn prima on point. Textures laden echter erg traag, veel te vaak naar mijn zin. Ik heb dit technische mankement echt als storend ervaren. Dit mag wat mij betreft niet gebeuren als je een peperdure Xbox Series X console in je woonkamer hebt staan en een game draait die 30GB groot is.


Gearbox is er in ieder geval in geslaagd dezelfde stijl en gameplay neer te zetten, als Telltale was gestart met Tales from the Borderlands. Inclusief de welbekende actie en specifieke (soms flauwe) humor uit de Borderlands serie.

Hou je daarvan? Dan weet je dus dat je goed zit met New Tales from the Borderlands. Aan de andere kant voelt het soms ook een beetje als een veilige gok. Vooral de gedeeltes waarin je 'vrij' kunt exploren voelen soms erg beperkt aan en ook je keuzes lijken niet altijd even veel consequenties met zich mee te dragen.


Conclusie

Gearbox heeft er goed aan gedaan de Telltale erfenis nieuw leven in te blazen, maar slaagt daar niet volledig in doordat er vooral op safe gespeeld wordt. Wat mij betreft had er iets meer ambitie ingestoken mogen worden, om het nét dat beetje extra mee te geven. Desondanks staat er een vermakelijke, kleurrijke game met boeiende karakters. Of je nou fan bent van Borderlands of de verhaalgedreven games die Telltale voor jaren uit wist te brengen (of beide uiteraard), New Tales of the Borderlands weet weer voldoende mooie momenten te creëren, die je nooit meer gaat vergeten.


Score: 70/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page