top of page
  • Foto van schrijverStefan

Nexomon - Review

Bijgewerkt op: 21 sep. 2021

Het afgelopen weekend heb ik al mijn vrije tijd mogen spenderen aan het rondstruinen in hoog gras, op zoek naar verschillende monstertjes. Deze monstertjes probeerde ik dan natuurlijk te vangen om ze vervolgens weer te trainen. Nu denk je waarschijnlijk: "Hé? Een Pokémon game op de Xbox?". Wanneer dit je gedachten zijn, moet ik je helaas een klein beetje teleurstellen. Aan de andere kant worden we wel verblijd met een game die tamelijk veel van Pokémon weg heeft, maar gelukkig niet een Nintendo-exclusive is, namelijk: Nexomon!


Eigenlijk is Nexomon geen volledig nieuwe game. Nexomon is namelijk het eerste deel in de Nexomon reeks. Op de Xbox hebben we al een tijd mogen genieten van het tweede deel; Nexomon: Extinction, maar sinds 17 september hebben wij dan ook kennis mogen maken met het eerste deel van Nexomon op de Xbox. Omdat dit juist het eerste deel van de reeks betreft, zal je op sommige punten ook zeker merken dat een aantal mechanics uit Extinction juist ontbreken.

Het verhaal van Nexomon is bijvoorbeeld een stuk minder duister dan het verhaal van het tweede deel. In dit deel van Nexomon ben je een beginnende Tamer die langzaam maar zeker steeds meer verzeild raakt in het complot van de Nexolord, de ultieme kwade heerser in de spelwereld. Samen met je trouwe robot Atlas wordt het uiteindelijk je taak om te ontrafelen wat de Nexolord precies van plan is en hem vervolgens te stoppen.


Om deze informatie te verkrijgen, moet je het hele land afreizen op zoek naar Overseers. Dit zijn regenten die elk een stad onder hun hoede nemen en ervoor zorgen dat iedereen de Nexolord gehoorzaamt. Wanneer je één van deze Overseers verslaat, kunnen zij je van verdere informatie voorzien. Boven de Overseers staan weer de Champions, deze staan in direct contact met de Necrolord en hebben juist weer de taak om de Overseers in het gareel te houden.

Om ervoor te zorgen dat je sterk genoeg bent om deze Overseers en Champions te verslaan, kun je zelf een party van zes verschillende Nexomon creëren door ze te vangen en vervolgens te trainen. Het vangen gaat redelijk simpel. Je stuurt je poppetje naar bewegend gras en probeert vervolgens de wilde Nexomon zoveel mogelijk te verzwakken om de vangkans te vergroten. Wanneer je hem genoeg verzwakt hebt, gooi je er een Nexo-trap heen en wanneer deze dichtslaat, heb je weer een nieuwe Nexomon voor je collectie. Voor het vangen kun je reguliere (succeskans afhankelijk van factoren zoals hp etc.) en gold (100% vangkans) Nexo-traps gebruiken.


In totaal zijn er zo ongeveer 300 verschillende Nexomon te vinden en vangen. Een groot aantal van deze Nexomon kunnen ook van gedaante veranderen, wanneer ze een hoog genoeg level bereiken. Niet alleen de gedaante verandert dan op dat moment, ze krijgen ook betere stats en meer staminapunten. Verder zijn alle 300 Nexomon onderverdeeld in één van de zeven types met elk hun eigen sterkten en zwaktes.

Combat binnen Nexomon is redelijk simpel gehouden. Tamers die graag een gevecht met je aangaan, worden aangeduid met een tekstballonnetje met bokshandschoenen. Wanneer je het gevecht aan gaat, zal de eerste Nexomon in je party het gevecht openen. Vanaf dan kun je kiezen uit een viertal aanvallen en zo blijf je doorgaan tot het gevecht voorbij is. De te gebruiken aanvallen bestaan grotendeels uit aanvallen die schade toebrengen, maar soms kun je er ook tactisch voor kiezen om juist status effects op je vijand toe te brengen en zo het gevecht voor jezelf makkelijker te maken. Nexomon kunnen wanneer ze een niveau omhoog gaan ook nieuwe aanvallen leren. Deze nieuwe aanvallen kun je vervolgens zelf, wanneer je buiten combat bent, selecteren naar eigen oordeel. Oude aanvallen gaan daardoor niet verloren wanneer ze vervangen worden door een nieuwe aanval.


Om ervoor te zorgen dat de Nexomon een level omhoog gaan, moet zal je xp verzamelen. Xp wordt altijd grotendeels toegekend aan de Nexomon die het gevecht heeft gestart. Vervolgens krijgen andere Nexomon die hebben bijgedragen aan het gevecht ook een gedeelte van de xp. Nexomon die niets hebben bijgedragen ontvangen 2xp, maar dit is eigenlijk te verwaarlozen tegenover de benodigde xp voor een volgend level. Het is daarom ook zeker belangrijk af en toe andere Nexomon in het gevecht in te zetten en daarmee de levels van je party bij te houden.

Later in de game krijg je zelfs de optie om je Nexomon een Rebirth-ritueel te laten ondergaan. Concreet betekent dit dat je een Nexomon van minimaal level 50 en met alle moves vrijgespeeld terug kan zetten naar level 5. De compensatie hiervoor is echter dat ze veel betere en hogere stats krijgen dan eerst en uiteindelijk dus ook een stuk sterker zullen zijn dan een normale variant van hetzelfde level.


Op grafisch gebied doet Nexomon het eigenlijk niet zo verkeerd. Binnen combat verschijnen er telkens achtergronden die perfect passen bij het gebied waar je je in begeeft. De wereld zelf is onderverdeeld in verschillende biomes die langzaam in elkaar overlopen. Zo loop je het ene moment in een berggebied, om je vervolgens weer in een vulkanisch gebied te wanen. Deze sterke afwisseling zorgt ervoor dat de wereld van Nexomon altijd weer iets nieuws te bieden heeft.

Helaas moet ik wel bekennen dat wanneer je al eerder bekend was met het tweede deel, dit deel van Nexomon als een stap terug voelt. Zo is er dit keer geen crafting systeem, geen xp-share item en zijn er ook geen side-quests. Het enige wat dit deel van Nexomon eigenlijk extra biedt is het Rebirth-systeem. Mocht dit je niet storen, dan kun je je wel weer tientallen uren zoet houden met het verzamelen en trainen van de verschillende Nexomon.


Conclusie:

Aangezien Nexomon eigenlijk het eerste deel in de reeks is, is het zeker voor nieuwe spelers die een Pokémon-achtige game zoeken een aanrader om met deze game te beginnen. Voor spelers die al bekend zijn met het tweede deel van de game, is Nexomon eigenlijk alleen aan te raden wanneer je vooral voor het verhaal wil spelen. Verwacht echter niet de uitgebreide mechanics die het tweede deel te bieden had. Verder hoef je je geen zorgen te maken dat je jezelf met Nexomon verveelt. Het spel biedt tientallen uren speelplezier met alleen al de main-story. Daarna kun je je nog altijd vermaken met het verzamelen van alle Nexomon en het uitspelen van de epiloog.


Score: 75/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page