top of page
  • Foto van schrijverJolina

Night Book - Review

Night Book is de nieuwste telg van Wales Interactive. Als deze ontwikkelstudio erachter zit, weet je wat je voorgeschoteld krijgt, aangezien zij de Full Motion Video (FMV) games tot hun specialiteit hebben gemaakt. Dat is dus ook de categorie waar Night Book onder valt.


In Night Book is dat echter op een interessante en moderne manier verwerkt. Het is niet zomaar een soort film of serie, maar het werkt met camerabeelden. Het volgt namelijk een verhaal rondom hoofdpersoon Loralyn, gezien vanuit camerabeelden die in haar huis zijn geplaatst en beelden via smartphones. Het bijzondere aan de productie van deze game, is dat de hele game op afstand is opgenomen gedurende de Covid-periode. Een knap staaltje werk!

Loralyn is werkzaam bij een taalbureau dat personen, die verschillende talen spreken, digitaal ondersteunt door ze met elkaar een gesprek te laten voeren. De vreemde taal wordt voor de andere persoon geïnterpreteerd en deels vertaald in de eigen taal. Dat kan met de hedendaagse techniek lekker Covid-proof vanuit thuis en dus kijk je mee vanuit haar desktop. Dat klinkt niet echt spannend hoor ik je denken, maar dit is natuurlijk niet de hoofdmoot van het verhaal. De spannende rode draad uit het verhaal van Night Book draait om een antiek boek dat afkomstig is van een niet geciviliseerd eiland, Le Pouce. Het is geschreven in Kannar, een taal die oorspronkelijk werd gebruikt om met demonen te communiceren.


Daarmee heb je gelijk het spannende element uit deze game te pakken. Dit boek en de taal waarin het geschreven wordt, komen als hoofdonderwerp aan bod in alle mogelijke verhaallijnen. Ze hangen samen met de activiteiten die Pearce, de partner van Loralyn, momenteel uitvoert op het eiland, namelijk het opbouwen van een luxe hotel met allerlei faciliteiten. Laten we stellen dat de demonen hier nogal moeite mee hebben en er alles aan proberen te doen om er een stokje voor te steken. De vraag is wie Loralyn met haar keuzes kan redden of wie ze juist opoffert? Verder dan dat wil ik de gebeurtenissen niet spoilen, want anders hoef je de game zelf niet eens meer te ervaren.

In Night Book draait het om het maken van diverse keuzes voor Loralyn. Deze keuzes hebben directe invloed op welke personen in jouw playthrough worden betrokken en tot welke gebeurtenissen dit leidt. De game bestaat in totaal uit 223 mogelijke scenes waarvan je, afhankelijk van je keuzes, er een aantal te zien krijgt. Helaas voelen die keuzes lang niet altijd even belangrij en dat kan hier en daar een beetje demotiverend werken. Want áls je dan eindelijk interactief aan de slag kunt, wil je wel iets toevoegen aan de game door een keuze te maken natuurlijk.


Daarnaast zijn er 15 verschillende eindes mogelijk, verschillende documenten te ontdekken en diverse statussen van betrokken personen te bereiken. Je hebt trouwens niet veel tijd om een keuze te maken, dus je moet wel alert blijven met de controller in de aanslag.

Ik vermoed dat het behoorlijk wat uurtjes duurt om álles te zien en te ontdekken, aangezien je met één volledige playthrough zo’n 45 tot 60 minuten bezig bent en lang niet alles kunt tegenkomen (mede doordat je met bepaalde keuzes een aantal scenes sowieso niet voorgeschoteld gaat krijgen).


Dat geeft de game wel enige replay waarde, hoewel ik zelf inschat dat er weinig mensen zijn die alles willen vrijspelen. Het is aannemelijker dat je er wel 2 tot 3 verschillende playthroughs uit haalt, zonder dat de interesse verloren gaat. Alles meer dan dat, zal aanvoelen als te veel herhaling, omdat een groot gedeelte van de scenes hetzelfde is en je wel kunt skippen met de RB-knop, maar dit lijkt lang niet altijd te werken op één of andere manier.


Conclusie

De gedigitaliseerde context, waarbinnen Night Book is uitgewerkt, voelt leuk en verfrissend aan ten opzichte van eerdere FMV games die ik gespeeld heb. Ook de verhaallijn werkt eigenlijk best goed, aangezien je gelijk in de spanning van het verhaal wordt meegenomen. Het prikkelt je ook om minimaal twee playthroughs te voltooien om te kijken wat het effect is van andere keuzes. Meer dan dat voelt waarschijnlijk aan als te repetitief. Als je het leuk vindt om wat meer passief te gamen, dan is deze FMV game best interessant om eens mee te pakken.


Night Book is digitaal beschikbaar via de Store.


Score: 65/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page