top of page
  • Foto van schrijverGlenn

Ninja Gaiden: Master Collection - Review

Elke gamer van mijn leeftijd (30), zal wel bekend zijn met de Ninja Gaiden games. Het eerste deel voor Xbox verscheen in 2004, gevolgd door Ninja Gaiden 2 in 2008 en Ninja Gaiden 3 in 2012. Deel 1 en 2 kregen eerder al een grafische 'update' en werden bekend als Ninja Gaiden 1 en 2 Sigma.


Nu, ruim 17 jaar na de release van de eerste Ninja Gaiden game, is de Master Collection uitgebracht. Deze Master Collection omvat de grafisch gepimpte Sigma versies van de eerste twee delen en deel 3. Wat deze collectie dus eigenlijk gewoon een port maakt van drie (erg) oude games op de huidige generatie consoles in 4K met (iets) betere graphics en framerate.

Ondanks alle hack & slash actie in deze games, is er niks wat mij een reden zou geven deze verouderde games nogmaals te spelen. Tenzij je natuurlijk back to memory lane wilt en je weer even terug wilt denken aan die gouwe ouwe tijd toen dit nog een dijk van een gameserie was. Tegenwoordig heb je echt wel betere keuzes binnen dit genre. Vooral als je je bedenkt dat er, naast de graphics en framerate, niks aan deze games verbeterd is.


De gameplay voelt houterig aan voor de hedendaagse standaarden en ik heb ik mateloos geërgerd aan de camerahoeken die gebruikt worden in het spel. Buiten dit is het gebrek aan een tutorial ook echt een gemis en is het een kwestie van alles een keertje induwen om uit te vogelen welk knopje nu wat doet. Alleen jammer dat je dat dus mid story moet doen en dat je leven kan kosten. Hiernaast zijn de menu's ook geen pretje om doorheen te scrollen.

De levels zijn ook gewoon dramatisch, gewoon omdat je geen enkele indicatie hebt van waar je heen moet en dat je heel snel dingen over het hoofd ziet. Dat is ook terug te zien in mijn stream van de game die je onder aan deze review terug kan vinden. Dat geeft misschien ook direct een indicatie of dit wel iets voor jou is. Persoonlijk ben ik in elk geval blij dat ik er geen geld aan uitgegeven heb.


Dus nogmaals, dit is echt gewoon een directe port van oudere generatie consoles naar de huidige generatie consoles. Er is letterlijk niks veranderd buiten die graphics en framerate. En op zich is dat ook wel logisch bij een remaster, maar dat neemt niet weg dat er wat verbeteringen plaats hadden mogen vinden om dingen weg te werken die niet meer van deze tijd zijn.

Conclusie

Ninja Gaiden: Master Collection is eigenlijk een wat opgepoetste port van de reeds opgepoetste Sigma versies van de games, van deel 1 en 2 althans. Van deel 3 is nooit een 'Sigma' versie verschenen. Helaas is dan ook de conclusie dat er geen enkele verbeteringen in de games zitten, buiten de wat opgepoetste graphics en framerate.


De gameplay voelt houterig en verouderd aan en het gebrek aan een tutorial en in-game bewegwijzering is een gemis. Dit schept voor veel verwarring en onduidelijkheid. Daardoor mis je heel snel iets kleins wat je misschien nodig had om verder te kunnen in een level.


Voor de nostalgische fans, die nog eens een ouderwetse slinger aan hun zwaard willen geven, is dit zeker een game die aan te raden is. Val jij niet onder de categorie 'nostalgische fans'? Dan is deze game hoogstwaarschijnlijk niks voor jou. Er zijn tegenwoordig echt wel betere opties binnen dit genre te vinden.


Score: 41/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page