top of page
  • Foto van schrijverJolina

Nummels | Review

Bijgewerkt op: 8 jun. 2022

Toen ik voor het eerst beelden van de game Nummels zag, kreeg ik spontaan de Rondo Alla Turca van Mozart in mijn hoofd. Beetje vreemd, denk je misschien? Voor mij was de link echter zo gelegd. Nummels deed me namelijk gelijk denken aan een game die ik toen ik klein was veel heb gespeeld.


In de periode dat ik klein was, waren games nog niet zo hot als nu. We hadden een gigantische systeemkast van een PC met een hele grote beeldbuismonitor. Een joekel van een ding. Het stond op zolder, ik weet het nog goed. Je kon er floppydisks van 5¼ inch in doen, met een capaciteit van 360 kB. Het is bijna niet meer voor te stellen tegenwoordig, met harde schijven die vele terabytes groot zijn. Een hoop gamers van tegenwoordig zullen de floppydisk alleen kennen als 'het save symbooltje' in games.

Anyway, terug naar die PC van toen. Ik speelde daar af en toe spelletjes op. Naast de oorspronkelijke Prince of Persia game uit 1989, was dat vooral ook de game Lemmings, die dateert uit 1991. Deze game is de link naar de Ronda Alle Turca, want deze muziek zat hierin verwerkt en is me altijd bijgebleven.


In Lemmings moest je, net zoals ook in Nummels, een hoop wezentjes van A naar B loodsen, terwijl je er zo veel mogelijk in leven liet. Als je niet oppaste, denderden ze zo een afgrond in, omdat ze begonnen te lopen zodra het level in gang werd gezet.

gif

Dit is ook het geval in Nummels. Zodra je het level activeert, komen er kleine, vierkante wezentjes het level in gehupst, Nummels genaamd. Ik weet niet zeker of ze hersenen hebben, maar áls ze die al hebben, dan gebruiken ze die niet. Ze gaan namelijk automatisch los op alles wat op hen pad komt. Een ladder? Dan klimmen we omhoog. Water? Daar lopen ze gewoon in. Kauwgom? Daar kauw je op!


Aan jou de taak op deze Nummels veilig bij het eindpunt van het level aan te laten komen. Je kunt dit doen door met jouw witte Nummel je omgeving te gebruiken en aan te passen. Bijvoorbeeld door ladders te plaatsen, zelf de Nummels tegen te houden of iets op te blazen. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het allerminst!

Gelukkig is jouw witte Nummel iets vaardiger en intelligenter. Gebruik dat in je voordeel om voor de troepen vooruit te lopen en het level voor te bereiden op hun komst. Dat kun je deels doen voordat je het level activeert en de Nummels los laat, maar bedenk je goed dat je de de hoogste score weet te behalen als je zo snel mogelijk bent.


In het algemeen is dit wel echt een puzzelgame waarbij je veel op trial & error basis bezig bent. Ik betrapte mezelf er meerdere malen op dat ik gewoon het level startte, zonder te kijken naar de omgeving. Gewoon om te onderzoeken wat die domme Nummels nou weer zouden doen. Op basis daarvan ging ik het level aanpassen en uiteindelijk mijn tijden verbeteren. Dit moet je wel een beetje liggen, want je wordt verder niet echt aan de hand meegenomen in deze game.

Je kunt de munten die je in levels verzameld hebt trouwens gebruiken om toffe accessoires aan te schaffen voor je Nummel. Leuke brilletjes of mutsen. Schattig toch?! Het voegt verder niet echt iets toe aan de game, maar het ziet er wel schattig uit. Vooral de artwork rondom de game is echt supercute.


Dat geldt overigens ook over de game in het algemeen. Hoewel de Nummels simpel vormgegeven zijn, vind ik ze wel schattig eigenlijk. Je wil ze gewoon heel graag veilig naar het eind van het level loodsen. Want het voelt niet goed om ze te laten verdrinken of in stukjes uit elkaar te zien spatten wanneer ze van een te grote hoogte naar beneden donderen. Oepsss...

Wat ik verder heel tof vind aan Nummels, is dat de game is ontwikkeld door één solo ontwikkelaar. De ontwikkeling van Nummels is hij in 2015 gestart als deelproject, waarvan hij had gedacht dat het binnen 6 maanden wel tot een eigen game ging leiden. Dat werd maar liefst 6 jaar later! Het zegt iets over hoe moeilijk het is om een game te ontwikkelen op eigen houtje. Dat is Plattnip toch maar mooi gelukt.


Conclusie

Hoewel Nummels mij bij de eerste ontmoeting meteen sentimenteel wist te raken door een flashback naar mijn ervaringen met Lemmings, wist het dit niet lang vast te houden. Nummels is op zich een prima puzzelgame, die er schattig uitziet en leuke elementen met zich meebrengt, maar het is natuurlijk geen AAA-game. Daarentegen is het wel een knap staaltje werk van Plattnip, die deze game als solo dev in elkaar heeft gesleuteld. Technisch is er weinig tot niks op aan te merken. Al met al is het een kleine, leuke puzzelgame voor de liefhebbers.


Score: 60/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Nummels is digitaal beschikbaar in de Store.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page