top of page
  • Foto van schrijverJolina

Omno - Review

Vanaf vandaag is Omno gratis te spelen voor abonnees van Xbox Game Pass. Je hebt daarmee absoluut niks te verliezen, behalve misschien verspilde tijd, maar als je toch vooraf wilt weten wat je kunt verwachten van de game Omno, dan zit je hier aan het juiste adres.

Omno is een game die je, visueel gezien, gelijk zal aanspreken als je 'm ziet, of juist niet. De stijl is absoluut uniek en de game ziet er echt prachtig uit. Elke wereld heeft zijn eigen kleurgebruik, die bepalend is voor de sfeer. De muziek past daar helemaal bij en maakt het een krachtige combinatie.


Waar ik visueel nog het meest van onder de indruk was, is de lichtinval. Ongelofelijk mooi hoe het zonlicht door bomen en andere objecten op je scherm uitkomt. Simpelweg B-E-A-utiful! Wat het nog extra bijzonder maakt, is dat Omno ontwikkeld is door één solo ontwikkelaar. Ja, dat lees je goed! Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een staaltje puik werk is, hier heeft Studio Inkyfox (a.k.a. Jonas Manke) echt zijn ziel en zaligheid ingelegd. Ja natuurlijk, in de omgeving zitten niet bijzonder veel details verwerkt, maar de stijl, het kleurgebruik en de muziek maken het tot een perfecte combinatie, waardoor je dit echt niet belangrijk vindt verder.

Omno is één grote ontdekkingsreis. Je reist met je karakter door verschillende werelden, te zien als een soort levels, waarbij je orbs van energie moet verzamelen. Met drie orbs heb je aan de theoretische voorwaarden voldaan om door te gaan naar de volgende wereld, maar ik betrapte mezelf erop dat ik vaak nog langer bleef hangen om meer te ontdekken.


In elke wereld zijn meerdere orbs te vinden, dus je kunt kiezen welke je wilt bemachtigen. Sommige orbs zijn pas toegankelijk als je een puzzel oplost, bijvoorbeeld met platforms of schakelaars. Ondanks dat ze niet extreem moeilijk zijn (eigenlijk is er voor de hele game geen guide of ondersteuning nodig), bieden ze een relaxte uitdaging en geven ze ook voldoening als het uiteindelijk lukt om ze op te lossen.

Geen enkel moment voelt de wereld en zijn puzzels als frustrerend of te moeilijk. Je blijft constant in een 'state of focus' hangen, maar dan wel in ontspannen sferen. Lukt het even niet om op een platform te geraken omdat de 3D platforming niet helemaal spot-on is? Geen probleem, je probeert het met alle liefde en rust nog een keer. Als je toevallig dood gaat, doordat je van de map afvalt bijvoorbeeld, dan start je gewoon op het laatst geactiveerde checkpoint in de wereld.


Behalve de puzzels en orbs, is er nog zoveel meer te ontdekken in Omno. De wereld zit vol unieke en bijzondere wezens en planten. Elke nieuwe soort houdt je bij in een boekje, waardoor je alle informatie nog eens kunt terugkijken. Naast de dieren en planten, zijn er ook kubussen met licht te vinden, die je extra spirituele teksten meegeven op dit avontuur.

Ondertussen ontwikkelt jouw karakter zich ook meer en meer. Je kunt verdeelt over de diverse werelden vaardigheden vrijspelen, die je later nodig gaat hebben. Zo kun je bijvoorbeeld vliegen, dashen en teleporteren als je verder komt in het spel. Een leuke twist, die de gameplay meer variatie mee geeft.

Heeft de game ook minpunten? Ja, die heeft elke game, zo ook Omno. Zo ben je, als je er tempo achter zet, binnen drie uur door de game heen. Als je alle stenen omdraait om op onderzoek uit te gaan, ben je er wat langer mee bezig, maar dat is toch wel erg kort voor de prijs die je er voor betaalt (als je geen gebruik kunt maken van Xbox Game Pass dan).


Daarnaast is hier en daar het platformen niet helemaal spot on. Op een paar punten heb ik bij puzzels regelmatig nét naast een platform of blok gezeten. Als je dan met een timer werkt, kun je weer opnieuw beginnen. Gelukkig leidde dit, door het ontspannen karakter van de game, niet tot grote irritatie.


Conclusie

Omno is een prachtige game met een magische, maar ontspannen sfeer. De gameplay is relaxt, maar toch uitdagend door enkele leuke puzzelelementen. Als je houd van games met een rustig tempo en een bijzondere sfeer, of als je een ontspanningskuur kunt gebruiken, dan zou ik Omno zeker niet links laten liggen.


Ben je geen Xbox Game Pass abonnee? Dan kun je Omno digitaal aanschaffen in de Store voor €17,99. De prijs is in dat geval wel wat aan de hoge kant, zeker gezien de korte tijd die nodig is om Omno uit te spelen, maar zet deze game dan op zijn minst op je to do lijst voor later, want hij is zeker de moeite waard.


Score: 80/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page