top of page
  • Glenn

Potato aim? Probeer een toetsenbord en muis!

Bijgewerkt op: 20 dec. 2022

Af en toe zie je het wel eens voorbij komen, games die muis en toetsenbord ondersteunen op je Xbox console. Zelf had ik het nog nooit geprobeerd, simpelweg omdat ik geen zin had om steeds mijn muis en toetsenbord om te ruilen van PC naar Xbox. Echter heb ik mezelf laatst getrakteerd op een nieuw toetsenbord en nieuwe muis en daardoor heb ik dus nu een extra setje vrij om deze eens uit te testen met mijn Xbox console. Deze drang werd nog eens extra aangewakkerd door Call of Duty: Modern Warfare 2, aangezien ik hier rechtsboven zag staan 'add controller or mouse + keyboard for splitscreen'.

Dus zo gezegd, zo gedaan. Aansluiten die handel en gaan met die banaan. Althans, dat dacht ik. Het hoofdmenu van je Xbox heeft namelijk maar beperkte functionaliteiten in combinatie met een muis en toetsenbord. Het is dus wel noodzakelijk om ten alle tijden nog een controller in de buurt te houden om gemakkelijk door het menu te navigeren. Hieronder even een overzicht van welke toetsencombinaties mogelijk zijn met een toetsenbord op je Xbox en wat een muis op je Xbox kan betekenen, zoals beschreven door de support pagina van Xbox.


Gebruik van een muis

Bedrade USB-muizen werken alleen in geselecteerde games en apps die muisnavigatie hebben ingeschakeld. Controleer je games om te zien of ze muisinvoer bieden.

Om je muis te configureren:

  1. Druk op de Xbox-knop op je controller om de gids te openen.

  2. Selecteer Profiel en systeem > Instellingen > Apparaten en verbindingen.

  3. Selecteer Muis. Je ziet opties voor de snelheid van de aanwijzer en voor het verwisselen van primaire en secundaire muisknoppen.

Dingen om rekening mee te houden:

  • Je kunt geen muis gebruiken op Home of in de Xbox-gebruikersinterface terwijl je door het dashboard navigeert.

  • Je moet uw controller gebruiken om uw muis te configureren. Instellingen ondersteunen geen muisinteractie.

  • Microsoft Edge werkt met een muis, maar heeft ook een cursor op het scherm.


Gebruik van een toetsenbord

Sluit een USB-toetsenbord aan op je Xbox om door de console te navigeren en eenvoudig tekst in te voeren.

Algemene afkortingen:

Toegankelijkheidsafkortingen:

Maak je Xbox meer toegankelijk met het gebruik van een USB toetsenbord met de toegankelijkheidsinstellingen. Ga voor meer info naar:


Maar welke toetsenborden en muizen werken dan nu met je Xbox? Eigenlijk alles wat aangesloten wordt via een USB-kabel of -Dongle. Een voorbeeld van een draadloos toetsenbord en muis wat met je Xbox werkt, is de Razer Turret. Deze is helaas niet gemakkelijk verkrijgbaar. Maar geen zorgen, er zijn zat toetsenborden die een Xbox certificaat hebben, zoals bijvoorbeeld de Corsair K70 RGB Pro. Dit is ook het toetsenbord wat ik onlangs zelf heb aangeschaft op het GameForce evenement in de Jaarbeurs Utrecht tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het mooie van dit toetsenbord, is dat je het via je computer compleet kunt programmeren naar jouw voorkeur. Dit kun je vervolgens als profiel op het interne geheugen van het toetsenbord opslaan. Zo kun je dus met dat profiel op apparaten spelen die je niet in staat stellen om het toetsenbord te programmeren. Deze instellingen variëren van de RGB instellingen tot toetsencombinaties die een bepaalde zin automatisch typen.


Uiteraard zijn er nog veel meer toetsenborden geschikt. Zoals gezegd, alles wat met een USB-kabel of -Dongle aangesloten wordt, werkt op je Xbox. Andere goede alternatieven zijn dan ook bijvoorbeeld:

Maar ook de hele goedkope (TLK) toetsenborden van +/- €30 die je bijvoorbeeld bij Mediamarkt kan kopen, werken gewoon prima. Zo heb ik het ook getest met een toetsenbord van Trust en had hier geen problemen mee.

Wat betreft de muizen, is de Logitech G502 HERO een goede keuze om te gebruiken. Dit is de muis die ik onlangs zelf heb aangeschaft en deze beschikt over de mogelijkheden om hem via PC te programmeren en op het interne geheugen op te slaan. Zo kun je de DPI precies naar jouw wensen instellen en is met de nieuwe HERO-sensor een DPI van wel 25.000 in te stellen met de precisietracker. Ook zijn er gewichtjes meegeleverd om het gewicht van de muis volledig aan te passen. Heel veelzijdig dus voor weinig geld. Ook heb ik nog een test gedaan met de Logitech G203, die ook gewoon prima functioneert.


Ook hier zijn er natuurlijke nog andere opties beschikbaar in verschillende prijsklassen, aangezien elke muis met een USB-kabel of -Dongle werkt. Eventuele alternatieven zijn:

Waarom kiezen voor een muis en toetsenbord op een console? Puur omdat het kan. Zelf vind ik het ook heel fijn om te gebruiken bij shooters. Ik heb dan, voor het gevoel, meer controle over waar ik mik en kan ik gewoonweg niet zo snel met een joystick overweg bij snelle shooters. Ik denk dat er wel meer gamers zijn die deze mening en dit gevoel met mij delen. Voor RTS games is het ook heel handig, omdat die games vaak ontwikkeld zijn voor PC. Het is dan ook fijn dat de optie bestaat, maar het is dus wel beperkt tot een aantal apps en games. Om het wat gemakkelijker te maken voor jullie... Op deze website vinden jullie een actueel overzicht van alle games die muis en toetsenbord ondersteunen. Zoals je ziet, hoeft het echt niet duur te zijn om op deze manier op je console te gamen, maar je moet er natuurlijk wel van houden.


Hoe ziet het eruit, als je een muis en toetsenbord op je Xbox gebruikt? In het hoofdmenu eigenlijk niet anders dan normaal, want het hoofdmenu heeft zoals eerder al benoemd, beperkte functionaliteiten bij het gebruik hiervan. In een game is dit een ander verhaal. Bij Call of Duty: Modern Warfare 2, krijg je namelijk een cursor te zien waarmee je door de menu's kunt navigeren, net als op PC dus. Werkt het dan gewoon op het moment van inpluggen? Ja en nee. In de menu's kun je namelijk probleemloos navigeren met je muis en toetsenbord, maar om ze in-game te gebruiken moet je eerst even je instellingen induiken. Je moet namelijk instellen dat je de muis wilt gebruiken als navigatietool om te mikken als je in een match zit. Doe je dat niet? Dan kun je alleen maar lopen. Dit kan natuurlijk wel per game verschillen of je dit in moet stellen of niet, kijk dit dus vooraf even goed na en herstart je game ook even. Dat scheelt net weer een stukje frustratie en eventueel een verlies op je win/lose ratio.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page