top of page
  • Foto van schrijverJolina

Prison Simulator - Review

Heeft er iemand zijn zeepje laten vallen? Drugs in zijn onderbroek gestopt? Zijn snackvoorraad in het toilet verstopt? Het is jouw taak om dit helder te hebben, want je gaat beginnen aan een nieuwe baan als gevangenisbewaarder in de game Prison Simulator.


Ja, dat lees je goed. Geef het ook maar gelijk toe. Het is stiekem een beetje een fantasie van iedereen om zichzelf eens binnen de muren en tralies van een gevangenis te bevinden, toch? Het leek mij wel eens spannend in ieder geval. Eens kijken of Prison Simulator je kan omtoveren in de bewaker die respect weet af te dwingen van zijn directeur, collega's én de gevangenen die je onder je hoede hebt.

In alle films, series en games die gebaseerd zijn op het harde leven in een gevangenis, draait het om respect. Dit is dus ook de rode draad in Prison Simulator. Je begint als rookie aan je nieuwe baan als gevangenisbewaarder en op dag één leer je gelijk een belangrijke les. R. E. S. P. E. C. T.!


Respect krijgen is nog niet zo gemakkelijk. Je moet namelijk met diverse zaken rekening houden. Als je een beetje een comfortabele baan wilt hebben, is respect van de gevangenen wel handig. Zo maken ze het jou tenminste niet elke dag ontzettend moeilijk. Dat betekent dat je hier en daar best een oogje mag dichtknijpen, als je iets ziet wat eigenlijk niet door de beugel kan. Doe je dat echter te veel, dan lopen de gevangenen binnen no time over je heen, misschien zelfs wel letterlijk.

Daarnaast kun je het respect van de directeur en jouw collega gevangenisbewaarders dan ook wel vergeten natuurlijk. Het is immers jouw taak om de orde te handhaven en illegale activiteiten de kop in te drukken. Anders staat je baan snel op de tocht. Indien nodig, kun je hiervoor geweld gebruiken, maar ja, dat gaat natuurlijk ten koste van het respect dat je krijgt van de gevangenen. Het kan zelfs leiden tot een heftige opstand.


In dat geval ben je je leven niet zeker en daarom is het belangrijk om de klusjes die je in Prison Simulator moet uitvoeren, serieus te nemen. Als je een zelfgemaakt steekwapen over het hoofd ziet en jezelf plotsklaps in een opstand bevindt, dan ben je natuurlijk zwaar de Sjaak. Het draait dus allemaal om de juiste balans. En onthoud dat, alles wat je doet, door anderen gezien kan worden. De oogjes onderin je scherm geven op elk moment aan wie jou kan zien, dus houdt daar rekening mee als je even stout wilt zijn.

Gelukkig wordt het spelprincipe redelijk simpel uitgelegd en wijzen veel dingen zich vanzelf. Ook de besturing voelt redelijk natuurlijk aan en dus kun je jezelf lekker focussen op je taak als bewaker. De sensitivity is wel een instelling die ik gelijk heb aangepast, die stond veel te gevoelig. Ik was de locker room nog niet uit toen ik er al draaierig van werd, maar gelukkig kun je dit vrij simpel aanpassen in het menu.


Overigens kun je in het menu, het onderzoeken van je omgeving om acties in gang te zetten en bij het selecteren van dialoogopties, alleen navigeren met de linker stick van je controller. Dit beweegt een cursor door het beeld, alsof je met een muis werkt. Ik vermoed dat hier de PC besturing grotendeels overeind is gebleven, aangezien deze game eerst het levenslicht zag op PC. Ik vind dat zelf altijd behoorlijk irritant, maar goed. Na een tijdje begint dat ook al weer snel te wennen, dus laat ik daar niet te lang over klagen.


In het menu heb je behalve enkele algemene instellingen ook toegang tot je missies, een plattegrond van de gevangenis en een overzicht van alle reeds verzamelde collectibles. Mocht je een specifiek gedeelte van de tutorial instructie zijn vergeten, dan kun je hier ook nog eens alles op je gemak terug lezen.

De missies in Prison Simulator bestaan uit simpele routinetaken, zoals het tellen van de gevangen in een specifiek blok, het controleren van ruimtes op verstopte, illegale objecten of het controleren van alle paperassen wanneer een gevangene op vrije voeten komt.


Nadat je een taak hebt afgerond, heb je even een soort pauze, waarbij je er voor kunt kiezen om mini games te doen. Denk aan schieten op de schietbaan, oefenen in de gym, een potje darten in de pauzeruimte en meer van dit soort kleine activiteiten. Er liggen zelfs donuts om te verorberen! Heb je hier geen trek in, dan kun je op een willekeurige bank in de gevangenis gaan zitten en de pauze skippen om aan de volgende klus te beginnen.

Over trek gesproken, er bevinden zich in de gevangenis ook automaten met eten en drank. Je kunt hier iets uit aanschaffen om het vervolgens via je inventory in je zakken te stoppen, die fungeren als actieve slots. Vanuit je zakken, kun je de etenswaren nuttigen, om je HP aan te vullen.


Dit is bijvoorbeeld handig als je enkele klappen hebt opgevangen in een escalatie met een agressieve gevangene. Hoe lastig je het in de gevangenis wilt krijgen, is deels afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je bij het opstarten selecteert. Als je echt voor heftig wilt gaan, is er zelfs een permadeath optie. Mij niet gezien haha!

De geluidseffecten klinken soms wat hol en lijken niet altijd synchroon met het beeld. Daarnaast spreken de karakters in de game een soort fictieve brabbeltaal, die me doet denken aan The Sims. Ik had liever Engels of Spaans ofzo gehoord, om het net iets realistischer te maken. De dialogen en teksten slaan 7 van de 10 keer ook nog eens nergens op eigenlijk.


Grafisch gezien scoort Prison Simulator niet echt hoge ogen, ook niet op de Xbox Series X, waarop ik de game heb gespeeld voor deze review. Er zitten behoorlijk wat tegenstrijdigheden in. Zo zien sommige dingen in de verte er mooi en gedetailleerd uit, zoals de wolken in de lucht of een hek met prikkeldraad wat verderop staat. De keerzijde is dat, hoe dichter je op iets staat, hoe minder details het lijkt te bevatten. Sommige vloeren of muren zijn dan volledig zonder details, zoals je ook kunt zien op onderstaande screenshot.

Hoewel ik stiekem wel wat meer grafische kwaliteit verwacht had, is het eigenlijk ook wel wat je van een hedendaagse simulator game verwacht. Ultra-realistische graphics passen daar eigenlijk ook niet echt bij, maar de basis mag toch wel op orde zijn eigenlijk.


Ik heb daarnaast diverse fouten, bugs en andere technische mankementen ervaren. Gevangenen die door het bed heen zakken, volledig staan te trippen (en dan bedoel ik niet van die foute joint die ze onder hun toiletbril hadden verstopt) of ineens twee meter verderop staan en nog meer vreemde spookverschijnselen. Het draagt in ieder geval wel bij aan het akelige sfeertje in de gevangenis, zullen we maar zeggen.

Ondanks een matige technische prestatie, is Prison Simulator wel best vermakelijk voor een tijdje. Ik heb geen idee wat het precies is, waarom we ons zo vermaken met simulator games, maar Prison Simulator weet je goed bezig te houden. De gameplay is uiteindelijk best repetitief, maar ondanks dat, weet het je toch te laten doorspelen. Mede omdat er door het progressie systeem steeds meer mogelijkheden bijkomen die je kunt vrijspelen. Het bereikt toch wel enige diepgang daardoor.


Daarnaast kun je natuurlijk ook bewust sturen op hoe het gaat en een riot veroorzaken om jezelf wat extra te vermaken, geld te verdienen door illegale drugs te dealen of zelfs een gevangene te executeren. Kom op, je gaat toch niet ontkennen dat je daar stiekem wel een beetje naar uit kijkt? De bad guy guard persoonlijkheid kun je in ieder geval helemaal de vrije loop laten, mocht je dat willen.


Conclusie

Laten we eerlijk wezen, de setting van Prison Simulator is natuurlijk erg aanlokkelijk! Het is een soort guilty pleasure context, gecombineerd met verslavende simulator gameplay. Wat wil je nog meer? Als je wel houdt van hersenloos bezig zijn en gevangenen een beetje op de kast jagen; ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs start.Score: 70/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page