top of page
  • Foto van schrijverJolina

Rain World - Review

Ik ben wel gevoelig voor visuele pracht. Als ik een trailer zie, die me visueel weet te prikkelen, wil ik de game al snel spelen. Tegenwoordig komt het echter steeds minder vaak voor dat dit gebeurt. In het geval van Rain World dan weer wel.


Rain World is een prachtige platformgame, die volledig draait om survival. De visuele stijl, die is gebaseerd op enkele 16-bit klassiekers, springt gelijk in het oog. Troosteloze, depressieve post-apocalyptische werelden, waarin alles een gevaar kan zijn. Er is vooral veel duisternis. Alles is zwart. Dat gecombineerd met de grote contrasten van je karakter en enkele andere oplichtende details, maakt de stijl zeer bijzonder.


Rain World is eerder uitgebracht op andere platforms, zoals PC. Nu komt de game naar Xbox en met de release van de base game, wordt ook tegelijk de DLC Rain World: Downpour uitgebracht. De gameplay is uiteraard hetzelfde, maar in deze DLC zitten meer karakters, nieuwe werelden en dus ook nieuwe gevaren, zoals die verschrikkelijke regen... Eens kijken of we het droog kunnen houden voor deze review.

In Rain World draait het om overleven dus. Je bent een katachtig karakter, maar niet zoals je een kat gewend bent. Deze kat is half kat, half slak. Dat zie je terug in zijn uiterlijk, maar vooral ook in hoe hij beweegt. Je bent geen soepel, snel roofdier. Nee, je bent een zielig hoopje, dat moeilijk vooruit komt. De onderste schakel van de voedselketen zo ongeveer.


In de natuur vinden zwakke wezens nog wel eens bescherming in aantallen. In de intro van de game wordt echter duidelijk dat je gescheiden bent van je familie door een verschrikkelijke overstroming. Je staat er dus volledig alleen voor. Hoewel er geen tekst of audio wordt gebruikt in de intro, wordt door prachtige beelden de verdrietige sfeer echt heel goed neergezet. Je voelt het gelijk, het is foute boel...

En dat alles dus in een brute wereld, waar gevaar om elk hoekje op je staat te wachten, in allerlei vormen. Zo zijn er verschillende vijandige wezens, die jou maar al te graag op hun bordje willen leggen. Ze bewegen zich ook voort in de wereld, dus het is onvoorspelbaar waar je ze gaat tegenkomen. Dat maakt dat je jezelf soms in een situatie aantreft, die niet helemaal eerlijk aanvoelt. Maar ja, 'that's life'.


Daarnaast is je grootste vijand (hoewel het wel de meest 'voorspelbare' is) misschien nog wel de regen, zoals de titel van de game al enigszins voorspelt. Wanneer deze regen op komst is, is er maar één uitweg. Overwinteren in een speciale ruimte, die waterdicht is. Dat gaat echter niet zomaar, want je moet: #1 deze ruimte op tijd weten te vinden #2 zorgen dat je vooraf voldoende vleermuizen en/of fruit hebt opgegeten om je maag gevuld te hebben en de overwintering te overleven. Je wordt daardoor gedwongen om voldoende te exploreren, ook buiten de route die je tot dan toe ontdekt hebt, om voldoende voedsel te vinden. Het is een kei- en keiharde wereld dus.

Het is een van de sterkere punten van game, het laat je zo kwetsbaar voelen. In menig andere game is dat tegenwoordig juist het tegenovergestelde. Je speelt een held of karakter met speciale vaardigheden, die steeds krachtiger wordt. Nou, Rain World weet je weer even met beide voetjes op de grond te krijgen hoor.


Tegelijk is het misschien wel een van de zwakkere punten van de game, als je het al zo kunt noemen dan. Want veel gamers houden wel van een uitdaging, waarbij je niet perse volledig aan het handje wordt meegenomen. Er is namelijk ook een groot casual publiek, dat waarschijnlijk in de eerste uren van de game afhaakt, omdat er weinig richting aangegeven wordt en je volledig op jezelf bent aangewezen. Het platformen zelf is ook behoorlijk complex gemaakt. Zelfs het springen over een simpele klif, is soms een behoorlijke klus.


Overleven is ontzettend moeilijk en af en toe leg je het loodje, terwijl het eigenlijk niet eens je eigen fout is geweest. Frustratie kan dan zomaar opkomen doordat het zo onvergeeflijk kan aanvoelen. Het is dus totaal geen game om even relax tussendoor op te pakken, dat moet je jezelf beseffen als je op het punt staat je in deze game te verdiepen.

Daar komt bij dat de leercurve in deze game best heftig is. In de tutorial krijg je wel geleerd hoe je een brede sprong kunt maken bijvoorbeeld, maar de instructie is niet helemaal duidelijk en ik heb zelf een paar keer moeten experimenteren voordat ik door had wat er bedoeld werd. Zo zijn er in de besturing nog meer vrij pittige elementen, die je wel nodig hebt om deze game echt goed onder te knie te krijgen. Enorm hard to master dus. Dat maakt de voldoening ontzettend groot, als je uiteindelijk een nieuwe regio weet te bereiken.


Een ander puntje van kritiek op de base game, is dat je karakter zich eigenlijk niet echt upgrade. Je kunt vanaf het begin met iets gooien en een verdere sprong maken, maar je ontwikkelt jezelf verder eigenlijk amper. De basisvaardigheden, waarmee je in het begin kennismaakt, zijn gelijk je sterkste eigenschappen. Hierdoor zit er minder groei in de gameplay, waardoor het uiteindelijk wat herhalend aan kan voelen. Als de game je heeft weten in te pakken, dan kun je er gemakkelijk 20-25 uur mee zoet zijn en krijg je dus een best lange ervaring voor je kiezen.

De Rain World: Downpour DLC speelt daar gelukkig al een beetje op in, want in deze DLC is je karakter geëvolueerd in vijf verschillende types, met specifieke vaardigheden waarin ze uitblinken. Zo heb je bijvoorbeeld The Rivulet, die langer onder water kan blijven en zich gemakkelijk voortbeweegt (groooooot pluspunt!) en The Saint, die met zijn lange tong objecten van een afstand naar zich toe kan trekken en aan zijn tong kan slingeren alsof hij een liaan beet heeft.


De DLC voegt ook scenario's en een challenge mode toe, waarmee je net op een andere manier jouw survival skills kunt uittesten. Het biedt daardoor meer variatie, meer om te ontdekken en meer om te proberen. Daarnaast voegt de DLC lokale co-op toe, wat ik ook een hele toffe toevoeging vindt! Je voelt jezelf daardoor toch ietsje minder alleen in de ruige en depressieve wereld die je moet trotseren. Al met al ontzettend veel nieuwe content, waardoor de prijs van de DLC niet helemaal in verhouding is met die van de base game. Wat mij betreft had de base game net wat goedkoper mogen zijn. Let op, je hebt de base game wel nodig als je de Downpour DLC wilt spelen.


Conclusie

Rain World heeft een prachtige stijl, schept een unieke sfeer en zet echt iets bijzonders neer. Wat mij betreft allemaal grote pluspunten aan de game. Het minpunt? Sowieso dat deze game niet voor iedereen is weggelegd. Voor heel weinig mensen vermoed ik zelfs. Dat is wat mij betreft zonde, want hierdoor krijgt de potentie die erin zit, niet de kans om volledig op te bloemen. Wat mij betreft hadden ze Rain World net iets toegankelijker mogen maken en je iets meer kader mogen geven. Tel daar de pittige moeilijkheidsgraad bij op, gerecombineerd met zijn onrechtvaardige momenten en de frustratie is net iets te hoog van niveau.Score: 72/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Rain World is digitaal beschikbaar in de Store voor €24,99. De Rain World: Downpour DLC is apart verkrijgbaar, voor €14,99.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page