top of page
  • Foto van schrijverJolina

Raven's Hike - Review

Een grappling hook, that's it. Niet meer en niet minder. Het is het unieke gedeelte van Raven's Hike, een platformergame waarbij timing en skills essentieel zijn. Je kunt jezelf namelijk alleen maar voortbewegen door middel van een grappling hook. Je kunt niet rennen, je kunt niet lopen en je kunt niet springen. Daar schrik je wel even van he?!

Zonder eigenlijk enige verhaallijn, start je de game in een kamer met vier deuren. Ze representeren de vier verschillende werelden in Raven's Hike: caves, dungeon, clocktower en temple area. Wanneer je de game opstart, is alleen de eerste deur, naar het caves area, open. De rest opent zich pas wanneer je de voorgaande wereld succesvol hebt doorlopen.


De startkamer met vier deuren, is tevens een soort mini tutorial. Je ontdekt er namelijk hoe je jouw karakter kunt bewegen met de grappling hook, zonder dat er zich gevaar bevindt. Het komt er op neer dat je de linker stick gebruikt om jezelf in vier richtingen te verplaatsen. Wanneer je dit doet, activeer je automatisch je grappling hook.

Eenmaal een beweging ingezet, dan kun je tussendoor van richting veranderen. Maar let op, de grappling hook is zo snel, dat timing hierin essentieel is! Wat je verder in je voordeel kunt gebruiken, is de zwaartekracht. Als je namelijk tegen een plafond of verticale muur uitkomt, zal je karakter automatisch naar beneden zakken.


Dit gaat langzamer dan wanneer je jezelf met de grappling hook naar beneden trekt en dit langzame afdalen is essentieel om te gebruiken in de kamers om bij moeilijk te bereiken objecten te komen of gevaar te ontwijken. Het geeft je net iets meer ruimte en reactietijd om je handelingen perfect op elkaar af te stemmen.

Als je dapper genoeg bent om de eerste wereld te betreden, begint je avontuur pas echt. In elke kamer moet je de glimmende edelstenen verzamelen en je vervolgens naar de uitgang begeven. MAAR!! Ga je ergens tussendoor dood? Dan begin je opnieuw aan de desbetreffende kamer. Je 'run' moet dus foutloos zijn om de kamer te voltooien.


Het doel van de game is dus de meest ideale route te vinden door de kamers heen, om in één keer alle edelstenen te verzamelen en bij de deur uit te komen, die zich pas opent wanneer je alle edelstenen hebt verzameld. Hierin kun je natuurlijk diverse tactieken toepassen. Trial and error brengt je een eind, maar bij aanvang van het level even scannen welke muren, plafonds en andere voorwerpen je kunt gebruiken, is een slimme zet. Het geeft de game, naast het platformergehalte, nog enige puzzel elementen mee.

De gameplay is dus op zich wel leuk gedaan, het geeft eens een vernieuwende twist aan het platforming genre. Verder kakt de kwaliteit echter wel een beetje in. Er komt naarmate je vordert maar weinig variatie in de werelden, behalve een andere basiskleur en wat andere elementen.


De moeilijkheidsgraad loopt wel gestaag op, doordat er meer moeilijke hoeken, dodelijke spikes en andere gevaren worden toegevoegd. Het wordt minder overzichtelijk en daardoor complexer. Je gaat dus ook ontzettend vaak dood doordat je net een verkeerde beweging maakt met je linker stick. Best frustrerend hier en daar, al voelt het erg lekker als het je uiteindelijk lukt om een lastig level te voltooien. Wat dat betreft is de verslavende component om te willen slagen wel aanwezig.

Grafisch gezien is de game erg simpel van opzet en dat geldt zeker ook voor de audio. Eigenlijk is er constant een soortgelijk deuntje te horen, wat op zich wel een beetje spanning weet te brengen. Maar ja, elke dag een boterham met kaas gaat gewoon vervelen op 'n gegeven moment.


Op deze vlakken moet je dus vooral niet te veel spektakel verwachten. Maar hey, dat kan ook bijna niet anders... De game is namelijk slechts 160MB groot!


Conclusie

Raven's Hike is een kleine, fijne Indie die qua gameplay een goede poging doet om zich te onderscheiden. Het slaagt daar zeker niet volledig in, maar op zich is het een leuk tussendoortje voor de diehard platformer fans. Het biedt in ieder geval voldoende uitdaging, zeker in de latere werelden en kamers.


Score: 62/100

Reviewcode is beschikbaar gesteld door de uitgever. Raven's Hike is digitaal beschikbaar in de Store.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page