top of page
  • Glenn

Razer Key Light Chroma - Review

Ja, we horen het jullie al denken: "Wat heeft dit nu met Xbox te maken?" Op zich is die gedachte niet fout, want dit is niet direct iets wat je voor je Xbox kunt gebruiken. Maar ben je een streamer? Of hou je gewoon van een goed verlichte ruimte zodat je geen last krijgt van de zogeheten 'vierkante ogen' waar je moeder altijd voor waarschuwt? Dan is dit zeker wel een hebbedingetje. En nee, hij kleurt niet alleen 'wit'.

De Razer Key Light Chroma is sinds kort beschikbaar en maakt deel uit van de nieuwe streaming-hardware lijn die Razer aanbiedt. Deze lijn wordt steeds uitgebreid en vernieuwd. De Key Light Chroma is niet zomaar een lamp die wit licht produceert. Nee, zoals ik al zei, schijnt hij niet alleen wit. Deze lamp is in staat om tot 16,8 miljoen kleuren weer te geven! Hij beschikt namelijk over de Razer Chroma RGB technologie. Hiernaast kun je ook de helderheid aanpassen tot maximaal 2800 Lumen, wat meer dan genoeg is om je hele bureau te verlichten. Verder is de warmte van het licht ook nog aan te passen tussen de 3000 en 7000 Kelvin. Deze lamp is dan ook echt wel een stukje professioneel licht te noemen.


Maar wat zit er nu in de doos? Nou heel weinig eigenlijk, maar je hebt ook niet veel nodig voor dit stukje techniek. De lamp zelf zit er natuurlijk in, een kogelklem, een bureauklem, een uitschuifbare staaf en de AC-adapter. Hiernaast zitten er ook nog verschillende stekkers in de verpakking die je op de AC-adapter kunt klikken, zodat je hem overal ter wereld kunt gebruiken.


De lamp zelf weegt een kleine 2kg, wat best aan de forse kant is. Dit komt omdat hij van aluminium gemaakt is. Van de ene kant, zo weet je wel dat het geen prul is! De meegeleverde staaf is vast te draaien op de bureauklem. Hij is uit te schuiven van 55cm tot 130cm. Dit zorgt er in combinatie met de kogelklem voor dat de lamp dus op elke gewenste hoogte en hoek bevestigd kan worden, zolang je die bureauklem maar ergens vast kunt zetten. Het is allemaal van aluminium gemaakt en dit zorgt er dus voor dat het een robuust geheel is. De lamp zelf heeft een afmeting van 26 x 36cm.

Maar hoe bedien je dat ding dan als er geen USB kabel of aansluiting is? Nou, dat kan op twee verschillende manieren. Om te beginnen moet je de lamp, na je hem hebt aangezet, in 'pairing mode' zetten. Dit doe je door de pairbutton, op de achterzijde van de lamp, 3 seconden ingedrukt te houden. De lamp begint op dat moment blauw te knipperen, wat betekent dat hij wacht om gepaired te worden. De eerste mogelijkheid die je dan hebt, is door de Razer Streaming app te downloaden op je Android of IOS telefoon. Met deze app is het mogelijk om via Bluetooth de lamp te verbinden met je telefoon en deze vervolgens te bedienen. De tweede mogelijkheid is om de lamp te verbinden met Wi-Fi en te bedienen via de Razer Synapse 3 software op PC. Hier zit echter alleen de voorwaarde aan dat je dus op een Wi-Fi netwerk moet zitten. Met bekabeld internet kon ik dus geen verbinding maken via de PC omdat hij de lamp niet kon vinden. Een USB aansluiting is helaas niet aanwezig, wat ik wel graag had gezien voor het geval Wi-Fi of Bluetooth wegvalt.


Het verbinden van de lamp met één van de twee bovengenoemde mogelijkheden, is alles wat je moet doen om aan de slag te kunnen. In de streaming app of Razer Synapse 3, kun je dan gemakkelijk de verlichting aanpassen naar hoe jij het wilt op het gebied van warmte en helderheid. Bij het inschakelen van het 'Chroma Effect', zal je zien dat de standaard Razer RGB mogelijkheden al aanwezig zijn, zoals Spectrum, Wheel, et cetera. Ook kun je zelf profielen maken om zo snel te kunnen wisselen tussen instellingen.


In totaal kun je tot wel 11 van deze Key Lights met elkaar synchroniseren, maar dan heb je wel echt een heel groot bureau als je er 11 nodig hebt. En ook een gigantisch grote beurs. De Key Lights kosten namelijk €299,99 per stuk op onder andere bol.com. Heb je de lamp verbonden via Synapse 3? Dan heb je toch wel iets meer mogelijkheden dan met de app. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om de lamp te synchroniseren met je andere Razer apparatuur met Chroma RGB, zoals in mijn geval een muismat van Razer en de RGB in mijn PC.

Conclusie

De Razer Key Light Chroma verlichting is een professioneel stukje techniek, ideaal voor (professionele) streamers die zichzelf willen laten zien. Of gewoon om geen vierkante ogen te krijgen tijdens die lange game sessies. De Key Light Chroma kan tot 16,8 miljoen kleuren weergeven in zowel statische kleur als ook één van de vele instelbare kleurprofielen die we gewend zijn van Razer, waaronder Spectrum, Wheel, Breathing, et cetera.

Met de mogelijkheid om tot wel 11 Key Lights te synchroniseren, maakt dit het een veelzijdig, maar prijzig, stukje techniek met zijn €299,99 per lamp. Ook ben je vrij beperkt in verbindingsmogelijkheden omdat dit alleen mogelijk is via Wi-Fi of Bluetooth, afhankelijk van de keuze tussen Synapse 3 en de Streaming app op Android en IOS. Een USB aansluiting als extra optie is helaas niet aanwezig, wat voor mij persoonlijk wel wenselijk was geweest als bijvoorbeeld eens je Wi-Fi wegvalt en omdat Bluetooth ook niet altijd even stabiel is.


Score: 80/100

Review product beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page