• Jolina

Razer Kishi - Review

Bijgewerkt op: 11 okt. 2021

We stevenen regelrecht af op de toekomst. Digitalisering, innovaties en nieuwe services en diensten volgen elkaar in rap tempo op. Ook de game industrie is volop in beweging. De PS5 en Xbox Series X zitten er aan te komen en automatisch komen de discussies over console war naar boven. Wie is het best voorbereid op wat komen gaat? Wie is toekomstbestendig?


Één van de speerpunten van Microsoft is dat gaming voor iedereen toegankelijk moet zijn. Waar, wanneer en met wie je ook bent. Cloud gaming maakt dit mogelijk. Geen console, geen ellenlange downloads, gewoon een device in je handen pakken en spelen via je smartphone.


Project xCloud is inmiddels achter de rug, Xbox gaat vlak voor de release van de Series X een nieuwe fase in. Vanaf half september is cloud gaming onderdeel van Xbox Game Pass Ultimate. Meer dan 100 games zijn dan via je smartphone of tablet te spelen. Rechtstreeks uit de cloud. Ik raak er van in de wolken, heerlijk!

Maar hoe doe je dat dan, gamen op je smartphone? Uiteraard heeft Microsoft daar goed over nagedacht. Overal zijn de laatste tijd accessoires boven water gekomen om je smartphone met je Xbox controller te verbinden. De controller-clips van de zwarte markt hebben hierin de boventoon gevoerd. En ja, ook ik heb het geprobeerd. Maar ik vond het 3x niks, zo’n zware smartphone op een clipje aan je controller bevestigen. Voelde gewoon niet lekker.


Ik werd wel gelijk geïnspireerd door de aankondiging dat cloud gaming onderdeel wordt van Xbox Game Pass Ultimate. Niet alleen van dat bericht, maar ook van de hardware die er, niet helemaal met volle schijnwerper er op, bij werd genoemd. De Razer Kishi, een universele gaming controller. Zou dit dan de oplossing zijn om echt overal te genieten van het Xbox aanbod van de toekomst? Zou ik echt verder van huis komen dan op de wc? Ik heb de Razer Kishi dit weekend uitgebreid voor jullie getest en neem jullie hier graag mee in mijn bevindingen.

Verpakking en unboxing

De eerste indruk die ik kreeg, toen ik de verpakking van de Razer Kishi in handen had, was een goede. Een stevige verpakking, met luxe uitstraling. Zoals we gewend zijn van Razer producten. Een eerste indruk maak je natuurlijk maar één keer, die moet gewoon goed zijn. Natuurlijk betaal je hier meer voor dan voor een controller clip van de zwarte markt, dan mag je ook wat verwachten. Daarin laat Razer de koper in ieder geval niet in de kou staan.

Na het doorbreken van de seal, krijg je gelijk de controller te zien. Compact in elkaar geschoven, maar ook met een stevige indruk. Vergezeld van een klein instructieboekje, heb ik hiermee gelijk de inhoud van de verpakking benoemd.

Uiterlijk en gebruik

Hoewel er een instructieboekje in de verpakking is meegeleverd, is het gebruik van de Razer Kishi geen rocket science. Op de achterkant zitten twee ontgrendelknoppen, die je naar boven/beneden schuift. Hiermee kun je de twee controller gedeeltes van elkaar loskoppelen. Vervolgens sluit je jouw android smartphone aan op de ingebouwde USB-C aansluiting. Je ziet een blauw lampje als bevestiging en vervolgens is het enige wat je nog moet doen, de linkerkant van de controller om het andere eind van je smartphone te trekken. Ready to play!

Het eerste waar je aan moet denken als je smartphone op zijn plek zit, is uiteraard zijn ‘kleine neefje’, de Nintendo Switch. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je smartphone, maar qua grootte en verhouding heeft hij daar gewoon veel van weg.


Het uiterlijk is daarentegen wel wat stoerder en meer passend bij de Xbox stijl. Een mooie zwarte controller, met herkenbare kleuren in de A/B/X/Y knoppen. Het ziet er eigenlijk heel gelikt uit zo! Ik had verwacht dat de binnenste randen van de controller, die wat uitsteken ten opzichte van de breedte van je smartphone, zouden irriteren. Maar nee, dat valt alles mee. Het design is gewoon strak, zeker met een smartphone van tegenwoordig, die eigenlijk volledig scherm zijn en geen dikke, lelijke rand meer hebben.

Behalve het uiterlijk is het ook goed om te benoemen dat de controller redelijk goed in de hand ligt. Je kunt hierdoor gemakkelijk langere periodes gamen, zonder kramp te krijgen. Daarnaast voelt de Razer Kishi voldoende stevig aan, hoewel de strap aan de achterkant op het oog niet heel stevig lijkt. De strap heeft verder ook geen ondersteunende waarde als je smartphone in de controller zit.


De aansluiting die je smartphone maakt met de USB-C en de koppeling aan de linkerkant van de controller bieden hierin voldoende stevigheid. Ondanks dit, is de controller heerlijk licht. Het enige minpuntje op dit aspect is dat je de controllergedeeltes voor mijn gevoel iets te veel naar je toe kunt trekken ten opzichte van je smartphone, zeker de linkerkant. Dit heeft verder geen effect op de prestaties of het gamen zelf, maar toch.

Functionaliteit en prestaties

Zelf heb ik getest met een Samsung Galaxy S10, maar ook de grotere Note 9 is gewoon te gebruiken met de Razer Kishi. Er is een iPhone variant te vinden op de Razer website, maar het is me onduidelijk of deze al is uitgebracht of nog moet komen.

Wat betreft functionaliteit is de Razer Kishi erg vergelijkbaar met een Xbox controller. Dezelfde button lay-out is er op te vinden, waardoor je eigenlijk automatisch aan de slag kunt, zonder nadenken. De linkerhelft van de controller bevat een analoge thumbstick, een D-pad, een ‘select’ knop en een home knop. Op de rechterhelft vind je een tweede analoge thumbstick, een ‘start’ knop en de A/B/X/Y knop terug, op de vertrouwde posities. Als je de controller vast hebt, heb je bovenop L1/L2/R1/R2 knoppen, vergelijkbaar met de bumpers en triggers van een Xbox controller.
De Razer Kishi is de ideale tool om onderweg jouw favoriete games letterlijk bij de hand te hebben. Als je thuis een game speelt, maar de trein moet pakken naar je tante in Groningen, dan plug je in de trein gewoon je smartphone in de controller en je gaat via de cloud verder. Het is nog nooit zo simpel geweest.

Het voordeel ten opzichte van bluetooth controllers, is de rechtstreekse verbinding via USB-C. Dit zorgt voor minder vertraging, al hebben we het over milliseconden. De Razer Kishi onderscheidt zich hierdoor wel van andere bluetooth controllers die tot nu toe zijn uitgebracht. Via de Razer Kishi app uit de Google Store kun je de firmware up-to-date houden. De controller reageert snel en accuraat, ik heb amper het gevoel gehad dat er vertraging merkbaar was.
Aan de onderkant van het rechtergedeelte van de controller zit daarnaast nog een USB-C aansluiting voor pass through charging. Handig! Gamen via je smartphone vraagt nogal wat van je batterij namelijk. Een groot nadeel is daarbij wel dat deze USB-C aansluiting geen koptelefoons of andere accessoires ondersteunt. Als je hier iets in wilt, moet je dus een draadloze bluetooth headset aan je smartphone koppelen. Daarnaast moet je ook bij de meeste smartphones eerst je hoesje verwijderen, voordat deze in de controller past.

Eindoordeel

Natuurlijk heeft game streaming nog een lange weg te gaan voordat er perfectie wordt benaderd. Vooral een goede, stabiele internetverbinding maakt of kraakt deze diensten. Maar als je nu wil aanhaken op de toekomst van gaming, dan is de Razer Kishi een perfecte compagnon.

Een interessant extraatje is dat de Razer Kishi ook als controller voor de Google Stadia app, Steam Link, GeForce NOW en veel android games te gebruiken is. Gaming wordt hierdoor echt een piece of cake. Met maar één controller switch je met een knip in je vingers van het ene naar het andere platform.

+ Strak, modern en comfortabel design

+ Goede response

+ Pass-through opladen

- Geen headphone jack aansluiting

- Iets te veel flexibel naar voren toe, vooral het linkerstuk


Score: 80/100

Recente blogposts

Alles weergeven