top of page
  • Foto van schrijverGlenn

RiMS Racing - Review

Bij racegames met motoren, denkt iedereen meestal aan de MotoGP series, maar de motorsport is natuurlijk veel groter dan dat. Ook binnen de wereld van videogames, is motorracen bijna antiek te noemen. Denk maar bijvoorbeeld aan de motoren die in grote speelhallen staan, die zijn in veel gevallen waarschijnlijk ouder dan mij (30).


In RiMS Racing is er geen sprake van MotoGP of iets dergelijks, maar het gaat er wel hard aan toe. De game is namelijk een echte simulatorgame als het aankomt op motorracen en alles wat daar bij komt kijken. Het gaat zelfs nog verder dan dat het in MotoGP gaat, wat me eigenlijk wel bevalt.

Bij het starten van de game, doe je eerst een korte race om de basiscontrols een beetje te leren kennen. Wat mij eigenlijk direct opviel, is dat je de voor- en achterrem afzonderlijk van elkaar kunt bedienen. Dit is mij bij een motorracegame nog nooit eerder opgevallen. Pluspunt 1 is dus al binnen, want doordat je enkel de achterrem kunt bedienen in een bocht, maakt dit het al een stuk makkelijker om bij te sturen als je net iets te snel gaat. Als je dit met de voorrem doet, krijg je een korte en snelle vliegles.


Als je deze race overleeft hebt, krijg je een rondleiding door de loods. Hier kun je onder andere races starten via de kalender, je motor en coureur aanpassen en nog veel meer. Voordat je begint, mag je eerst een motor selecteren waar jij je carrière mee gaat beginnen. Zelf heb ik gekozen voor de Honda CBR1000RR ABS, maar je kan ook kiezen uit andere merken zoals BMW, Suzuki en Yamaha. In totaal is er te kiezen uit acht hypersnelle motoren.

Als je eenmaal één van deze motoren uitgekozen hebt, is het tijd om de baan op te gaan. Er zijn in totaal vijf parcours te betreden in RiMS Racing, waaronder de 'Great Victoria Desert', Passo San Marco en de Atlantische Oceaan. Dit zijn vrij uitdagende banen, waarvoor je best even tijd nodig hebt om ze onder de knie te krijgen. Je moet goed kijken waar je heen moet, vooral als je de camera vanuit je helm positioneert.


Om het nog wat lastiger te maken, zijn de weersomstandigheden bepalend voor hoe goed jij over de baan kan racen. Bij regenval merk je direct dat je motor anders reageert en dat je veel sneller neer gaat in een bocht. Het simulatie effect zit er dus goed ingebakken in deze game. Gelukkig heb je het wel nog enigszins zelf in de hand hoe moeilijk het spel is, want je kan wel de moeilijkheidsgraad aanpassen. Zo is de game ook toegankelijk voor nieuwelingen in het motorrace genre.

Tijdens de race is het niet alleen goed opletten op de baan, maar ook de staat van de onderdelen in je motor zijn heel belangrijk. Werkelijk elk onderdeel in je motor slijt in RiMS Racing en tijdens de race is het mogelijk dit te bekijken. De race pauzeert op dit moment en kun je op je gemak alles nakijken. Moet je iets wisselen? Dan kun je een pitstop maken en kun je selecteren wat er vervangen moet worden.


Nu komt het mooie. Het vervangen van de onderdelen, doe je helemaal zelf! Je krijgt een paar knoppencombinaties voorgeschoteld die ervoor zorgen dat onderdelen gedemonteerd en gewisseld worden. Het ligt dus volledig aan jezelf hoe snel jij weer uit die pitstraat wegrijdt.

Deze functie komt ook terug in de werkplaats als je niet aan het racen bent. Je kunt dan onderdelen kopen en omwisselen en haalt je ze dus stap voor stap uit elkaar om ze vervolgens opnieuw monteren. Je moet goed opletten of de onderdelen wel op jouw type motor passen.

Het is dus niet alleen maar domweg racen in RiMS Racing. Het is ook een stukje management van onderdelen aanschaffen en vervangen. Is je geld op en heb je alleen nog maar onderdelen die in slechte staat zijn? Dan heb je gegarandeerd een probleem. Maar ook het technische gedeelte komt hier beter aan bod en geeft meer inzicht in hoe zo een motor nou in elkaar zit. Best educatief dus zo.


Naast de singleplayer, heb je natuurlijk ook nog andere game modes. Zo heb je de 'single race' mode, die eigenlijk wel voor zich spreekt. Er zit ook een multiplayer mode in, die zowel split-screen als online gespeeld kan worden. Online is het ook mogelijk de specificaties van je motorfiets te delen met de andere spelers. Zo kun je elkaar dus helpen met de prestatie van je motor. Het is alleen jammer dat er geen cross-play in het spel zit, wat op zich wel leuk geweest zou zijn.

Grafisch moet ik zeggen dat RiMS Racing er echt supermooi uitziet. De banen, motoren en coureurs zien er heel gedetailleerd uit en er is veel aandacht besteed aan de kleine dingen. Ook de geluiden van de motoren horen zich echt heerlijk aan. Geweldig, die ronkende motoren <3 Ik hou er van! Er is echt veel werk gestoken in deze game om hem zo realistisch mogelijk neer te zetten, wat naar mijn mening erg goed gelukt is. Het enige nadeel aan de game, is het feit dat er maar acht motoren en vijf parcours in verwerkt zijn, anders was hij gewoon een dikke 10 waard.


Conclusie

Bij racegames met motoren, denkt iedereen meestal aan de MotoGP series, maar de motorsport is natuurlijk veel groter dan dat. Ook binnen de wereld van videogames, is motorracen bijna antiek te noemen. Denk maar bijvoorbeeld aan de motoren die in grote speelhallen staan, die zijn in veel gevallen waarschijnlijk ouder dan mij (30). RiMS Racing is echter toegankelijk voor zowel beginners als ervaren spelers binnen het genre door de aanpasbare moeilijkheidsgraad.


In de online multiplayer zullen nieuwe spelers wel flink stof happen. En om af te sluiten zijn er eigenlijk maar twee minpuntjes aan deze game: 1. er zijn maar acht motoren om uit te kiezen en 2. er zijn maar vijf banen waar je op kunt racen. Buiten dit is dit echt de perfecte motorrace simulator game.


Score: 85/100

Game is beschikbaar gesteld door de uitgever.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page